18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăLifestyleInformatii esențiale despre vinuri ce trebuie știute

Informatii esențiale despre vinuri ce trebuie știute

Putine bauturi se pot lauda cu o istorie atat de bogata precum vinul, de peste 9000 de ani. Primele podgorii au fost create in Orientul Mijlociu, iar de aici s-au raspandit rapid in zona europeana prin intermediul fenicienilor. Ulterior procesul de productie a fost copiat de catre francezi, care l-au imbunatatit, iar astazi Franta se afla in topul tarilor producatoare de vin. Romania este si ea un jucator destul de important pe piata vinului, aflandu-se de cativa ani buni in top 15 al producatorilor de vin la nivel mondial. Oferta de vin este variata pe piata din Romania, iar persoanele care doresc sa cunoasca vinuri autentice produse in unul din cele mai cunoscute arealuri vitivinicole si anume Dealu Mare, sunt invitate sa descopere vinurile cramei Budureasca.

Exista cateva informatii de baza pe care ar trebui sa le cunoasca orice impatimit al acestei bauturi pentru a putea face cea mai potrivita alegere.

Pentru fiecare dintre noi este usor sa facem diferenta din punct de vedere vizual intre un vin rosu si unul alb pentru ca arata diferit, nu-i asa?  De asemenea, stim cu totii ca si gustativ sunt diferite. Aceste diferente sunt date, in mare parte, de pielita strugurilor care este diferita coloristic si care, alaturi de samburii din struguri, contine niste compusi numiti taninuri. Gustul taninurilor este amarui, uscat si ajuta foarte mult la invechirea vinurilor. Vinurile albe si rose au o concentratie foarte mica de taninuri, pe cand in cazul vinului rosu situatia este opusa. Vinurile care fermenteaza cu tot cu pielita strugurilor pentru mai mult timp vor deveni rosii si concentratia de taninuri este, bineinteles, mai mare, asa ca descopera vinurile din struguri rosii de la Budureasca pentru ca sunt disponibile cateva optiuni excelente.

Foarte important este si anul recoltei. Se spune ca vinul cel mai bun este cel invechit insa totul tine de gusturi si, cu siguranta multi nu vor fi dezamagiti de gustul unui vin proaspat, atat timp cat este de calitate, asa cum sunt cele care se gasesc la magazinul de vinuri Budureasca. Cele mai cunoscute soiuri romanesti sunt Feteasca Regala, Tamaioasa Romaneasca, Busuioaca de Bohotin sau Feteasca Neagra. Printre cele internationale putem aminti diferite soiuri precum Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Gris, Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon sau Sauvignon Blanc si, din nou, multe dintre acestea se gasesc si la Budureasca. Majoritatea soiurilor internationale amintite provin din Franta, insa si Italia este un important jucator pe piata vinurilor, alaturi de Chile, Noua Zeelanda sau Australia care aduc soiuri foarte populare.

Cine descopera vinurile din soiuri albe trebuie sa stie ca poate sa difere nuanta acestora si in functie de perioada de maturare si invechire. Verificarea culorii in functie de vechimea vinului se face tinand paharul la 45 de grade deasupra unei suprafete albe. Astfel, pentru vinurile tinere, proaspete, de cel mult un an, se va forma o aureola galben verzuie,  cele medii de 2-3 ani au aureola galnen aurie, iar cele de peste 4 ani vechime inregistreaza o culoare galben spre gri. Vinurile rose se consuma proaspete de cele mai multe ori si rareori se pastreaza pentru invechire. In schimb, in cazul vinurilor rosii, intensitatea culorii scade odata ce se invechesc, astfel ca cele proaspete de pana la un an au o aureola violacee, cele intre 1 si 3 ani au aureola rosu intens, iar pentru cele mai vechi, de la 6-7 ani in sus acest rosu devine caramiziu.

La magazinul de vinuri Budureasca oferta este complexa si nimeni nu trebuie sa fie expert in aceasta bautura pentru a putea alege o varianta grozava pentru orice context. Descopera vinurile din struguri rosii sau pe cele din soiuri albe, nu uita de cele rose si bucura-te de un vin autentic romanesc  la cele mai bune preturi, doar la Budureasca.

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă