9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestyleÎncepând din anul 2020 vor crește vânzările la mașinile autonome

Începând din anul 2020 vor crește vânzările la mașinile autonome

Deja se vorbește foarte mult despre mașinile autonome, mai ales în ceea ce privește siguranța pe care acestea o pot oferi în trafic. Avantajele și dezavantajele folosirii acestora mașini în trafic sunt analizate în detaliu de oameni. Unii specialiști spun că astfel de autoturisme pot reduce numărul de accidente în trafic și pot îmbunătăți viața noastră, ele find mult mai sigure pentru șoferi și pietoni. Alții au altă părere, consideră că mașinile care se conduc singure nu pot evita anumite accidente în trafic (impactul cu alte mașini).

De construirea mașinilor autonome sunt interesați producătorii de mașini și de asemenea companiile IT: Apple, Google, General Motors, Daimler, Volvo, BMW, Audi, Nissan. Începând din anul 2020 acest lucru va fi ceva normal, nu va mai fi o surpriză extraordinară. Deci am putea spune că mașinile viitorului vor fi fără șoferi în trafic. Pare oarecum de domeniul SF-ului însă, dacă am ține cont de intenția unor mari producători ai lumii – BMW, Mercedes și Volvo – de faptul că ei intenționează că facă producția de serie de astfel de autoturisme fără șoferi, am putea înțelege cât de mult au progresat aceste brand-uri în dezvoltarea de autoturisme autonome.

Cum va arăta mașina viitorului? O astfel de mașină autonomă nu este condusă de un șofer. Este posibil chiar să nu aibă pedală de frână, pedală de accelerație și volan. De exemplu angajații de la BMW și cei de la Apple au creat o mașină a viitorului care este electrică, autonomă și cu tablou de bord cu touchscreen. Este vorba despre modelul Tesla 3 care costă 35 000 dolari și de modelul de mașină Byton care costă 45 000 dolari.

 

Google a creat prototipul mașinii autonome. A spus că mașina este capabilă să conducă inteligent, fără șofer. Mașina a fost testată pe o distanță de câteva sute de mii de km. Testele au arătat că poate fi folosită și pe autostrăzi, și pe drumuri de țară și în traficul urban aglomerat. Se pare că mașina asigură o conducere perfectă în toate aceste cazuri, ea având multe dotări tehnice extraordinare care țin de noua tehnologie:

·        Software care permite mașinii să conducă fără șofer. Software-ul este de fapt șoferul acesteia, va avea capacitățile unui șofer uman.

·        Vehiculul poate fi optimizat astfel încât să se facă un consum cât mai eficient de combustibil.

·        Echipamentul performant cu senzori și laser, montat deasupra mașinii, care poate scana în continuu mediul din jurul acesteia.

·        Pe bara de protecție din față și spate sunt senzori și instrumente radar care ajută în evitarea obstacolelor neașteptate, atunci când mașina este în trafic.

·        În spatele parbrizului are instalată o cameră video care poate înregistra semnele de circulație și semnalele luminoase. Acestea sunt evaluate și potrivit lor, mașina își ajustează modul de deplasare în trafic.

·        Pe roți sunt alte dispozitive performante care pot controla mișcările acestora și de asemenea mașina are un dispozitiv GPS.

Google vrea să producă mai mult de 100 de mașini autonome pentru teste, care să nu aibă volan și nici pedale de frână și accelerație. Intenția directorului proiectului acestei mașini autonome este de a limita numărul de accidente rutiere în trafic. Se are în vedere faptul că vor fi eliminate erorile șoferilor, mașinile vor reduce numărul de accidente care sunt produse din cauza greșelilor conducătorilor auto, a șoferilor care sunt neatenți sau care se află în stare de ebrietate.

 

Google are rivali pe cei de la Apple în ceea ce privește proiectul cu mașina autonomă și sistemele de operare mobilă. Mașina autonomă propusă de Google este de formă ovală și nu are comenzile tradiționale pentru șofer. În cazul Apple, nu s-au prezentat detalii cu privire intențiile de viitor pentru construirea mașinii autonome.

Speciliștii sunt de părere că producătorii trebuie să folosească o tehnologie avansată prin care mașinile autonome să facă într-adevăr față traficului rutier care este din ce în ce mai dificil pe zi ce trece. În fiecare zi, oamenii sunt uimiți de modul cum se prezintă traficului rutier, de noile situații care apar zi de zi în trafic. Tehnologia trebuie să fie foarte bine pusă la punct, programele inovatoare trebuie să fie perfecte, pentru ca mașinile să poată fi folosite în traficul rutier și să poată gestiona cu ușurință situații complexe, dificile, care pot apărea la un moment dat. Dacă vor apărea probleme, producătorii riscă sancțiuni mari și procese costisitoare.

Probabil vor mai trece mulți ani până ce mașinile autonome sau așa numitele mașini ale viitorului vor fi într-adevăr pe drumurile unor țări ale lumii, în traficul rutier. Scepticismul față de mașinile autonome este relativ mare și în ceea ce privește progresul tehnologiei. Și totuși, va veni și timpul când aceste autovehicule autonome vor revoluționa traficul rutier. Oamenii de știință spun că este vorba despre viitorul apropiat, ei se referă la faptul că cei mai renumiți producători – Daimler, Nissan, Mercedes – vor lupta pentru acest lucru, pentru a fi lideri de piață în acest domeniu, în viitor.

Până atunci, șoferii preferă mașinile care oferă confort și siguranță. În plus sunt interesați să-și achiziționeze camere de bord pentru a avea martori tăcuți în trafic, sau pentru a deține probe în cazul unui accident care este mai greu de soluționat. Pentru cei care își iau mașini noi din România sau din alte țări există posibilitatea de a face rapid actele necesare și înmatriculări auto prin Viva-Auto, astfel pot evita anumite neplăceri create de birocrație și statul ore în șir la cozi la diferite ghișee. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă