Londra, Marea Britanie - 11 aprilie 2121: butonul de pornire și oprire a motorului unui sedan roșu BMW M5 Competition/shutterstock

FURTURI MAȘINI Range Rover, BMW și Mercedes fără cheie au devenit neasigurabile în Marea Britanie

Modelele de Range Rover, BMW și Mercedes sunt înscrise pe lista neagră de asigurători din cauza creșterii furturilor.

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

Actualizat: 02.05.2021 - 17:26

Șoferii au raportat că nu au putut acoperi versiuni de ultimă generație, cum ar fi Range Rover Sport, care costă aproximativ 63.000 de lire sterline și care sunt vizate de bande criminale.

Vehiculele cele mai susceptibile de a fi interzise de unii asigurători sunt cele cu sisteme de intrare fără cheie în orașe precum Londra, unde furturile au crescut cu peste 200% în cinci ani și Manchester, Birmingham și Nottingham, unde s-au dublat.

Numărul cererilor de furt de mașini la LV =, un asigurător, a crescut cu 20% față de anul anterior din 2016.

Compania a încetat să mai ofere acoperire pentru anumite modele mai noi de Range Rovers. Alți asigurători au evitat BMW X5s și unele modele Mercedes Benz din clasa C și E. Pe piață, SUV-urile de prestigiu devin din ce în ce mai greu sau foarte scump de acoperit.

Mașinile fără cheie utilizează o telecomandă sau o cheie care conține un transmițător. Când acestea se află la mică distanță de mașină, vehiculul se deblochează automat și, odată ajuns în mașină, șoferii trebuie doar să apese un buton pentru a porni motorul. Hoții folosesc ceea ce se numește o cutie de releu, disponibilă pentru a fi cumpărată pe web-ul întunecat (dark web), pentru a extinde gama telecomenzii. Plasează dispozitivul în fața ușii din față a proprietarului, în speranța că va primi un semnal de pe o telecomandă păstrată în interior. Dispozitivul intensifică apoi semnalul de la cheie, astfel încât acesta să ajungă la mașină, care deblochează ușile. Aceeași tehnologie păcălește mașina în localizarea cheii ca fiind în interiorul vehiculului, iar infractorii pot apăsa butonul de pornire și pot atsfel conduce.

Potrivit unui asigurător, mărci de automobile precum Audi, BMW, Jaguar, Land Rover, Lexus, Mercedes, Porsche și Tesla sunt din ce în ce mai afectate de acest lucru și reprezintă aproape jumătate din toate daunele sale de furt. Acest lucru nu se datorează faptului că astfel de mașini au o tehnologie mai slabă fără cheie decât alte vehicule, ci pentru că valorează mai mult și sunt atât de atractive pentru hoți. Există o piață puternică de revânzare a mașinilor de prestigiu din întreaga lume, în special în Africa și Asia de Sud.

Unii producători au făcut demersuri pentru a stopa furturile fără cheie. Ford a introdus un „mod de așteptare” pentru cheile utilizate pe noile sale modele Puma, Kuga, Fiesta și Focus ca standard, iar clienții cu modele anterioare pot plăti pentru ca modelul de securitate să fie actualizat. Aceste noi ”fob-uri” (chei eletronice) detectează când au staționat mai mult de 40 de secunde și opresc transmiterea unui semnal. Aceasta înseamnă că nu răspund la hackingul cutiei de releu sau la alte echipamente de specialitate.

 

Comentarii