13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăLifestyleFoodZece oameni cunoscuţi şi fobiile lor ascunse

Zece oameni cunoscuţi şi fobiile lor ascunse

Oprah Winfrey, Woody Allen, Sigmund Freud sau Napoleon Bonaparte sunt doar câteva dintre persoanele cunoscute care se tem de cele mai ciudate lucruri, printre care guma de mestecat, ferigile sau pisicile.

George Washington – Tafefobia, teama de a fi îngropat de viu

Primul preşedinte al Americii, George Washington, a condus armata în numeroase bătălii, a apărat ţara împotriva britanicilor şi şi-a riscat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi. Deşi părea neînfricat, Washington avea o frică incredibilă de îngroparea prematură. Această teamă a fost clar exprimată chiar de el însuşi pe patul de moarte, în 1799, când i-a făcut pe cei prezenţi să promită că îi vor lăsa cadavrul neîngropat timp de două zile, în cazul în care ar fi fost încă în viaţă.

Această fobie poate părea ciudată pentru un bărbat ca George Washington, dar tafefobia era una dintre fricile comune atât ale nobililor, cât şi ale oamenilor de rând din secolele 16 şi 17. Deşi această teamă nu mai este atât de întâlnită ca atunci, medicina primitivă a înregistrat mai multe cazuri de îngropare prematură de-a lungul timpului.

Woody Allen – Panofobia, teama de aproape orice

Mulţi oameni au câte o fobie, dar Woody Allen a dus frica la extrem. Actorul şi regizorul de 74 de ani se teme practic de absolut tot ce îl înconjoară. Deşi suferă de fobii normale, cum ar fi teama de înălţimi, spaţii mici şi insecte, are şi frici ieşite din comun. Este terorizat de culorile puternice, de animale, lifturi, dar şi de untul de arahide care se lipeşte de cerul gurii. Pe lângă asta, a recunoscut că mai are şi nevoi cu totul obsesive, cum ar fi faptul că nu suportă să facă duş într-o cabină poziţionată în colţul băii, ci doar în centru, sau că dimineaţa trebuie să îşi taie o banană în şapte bucăţi egale, înainte să o pună în bolul cu cereale.

Richard Nixon – Nosocomefobia, teama de spitale

Cel de-al 34-lea preşedinte al SUA, cunoscut mai ales pentru rolul său în scandalul Watergate, avea o teamă exagerată de spitale. Era convins că dacă ar fi intrat vreodată într-o astfel de instituţie, nu ar mai fi ieşit viu. În 1974, un cheag de sânge i-a blocat o arteră, dar a refuzat să fie dus la spital pentru tratament. I s-a spus totuşi că va muri dacă nu va fi internat, aşa că a acceptat. Această teamă este comună multor persoane, în principal având acelaşi motiv ca şi Nixon.

Alfred Hitchcock – Ovofobia, frica de ouă

Faimosul regizor şi producător de la Hollywood, cunoscut pentru filme precum Psycho şi Vertigo, avea o teamă exagerată de ouă, spunând că le consideră pur şi simplu dezgustătoare. Hitchcock a spus că nu a gustat în viaţa lui un ou, ba mai mult, a refuzat să stea în apropierea lor. Nu se ştie însă de ce vedeta are o fobie atât de ciudată.

Sigmund Freud – Frica de arme şi ferigi

Creatorul multor teorii care au schimbat lumea se temea de arme şi de ferigi. Deşi Freud a spus de multe ori că teama de arme este semn al unui retard sexual şi emoţional, mulţi oameni se tem însă de arme. Cât despre fobia cu ferigile, este o frică mai puţin întâlnită. Nu se ştiu motivele apariţiei sale în cazul lui Freud, pentru că cercetătorul nu a dat foarte multe detalii despre acest subiect, dar este puţin probabil să fi avut o experienţă traumatizantă în copilărie legată de aceste plante.

Oprah Winfrey – Frica de guma de mestecat

Regină televiziunii are o frică exagerată de guma de mestecat, încă de la o vârstă fragedă, când bunica sa colecţiona guma şi o păstra în teancuri, pe un dulăpior. A fost atât de revoltată încât a ajuns să se teamă de gumă tot restul vieţii. La un moment dat chiar, a aruncat o farfurie doar pentru că avea o bucată de gumă pe ea. Oprah este atât de scârbită de guma de mestecat încât a interzis-o la studioul său de televiziune. Surprinzător, angajaţii săi şi publicul cooperează de obicei şi nu îi dau nici un motiv să se teamă.

Natalie Wood – Hidrofobia, frica de apă

Actriţa, cunoscută pentru rolurile din filmele “Miracol pe strada 34” şi “West side story” suferea de frică de apă, în special de teama de a se afla în apă. Deşi nu se ştie cu certitudine, se zvoneşte că fobia sa ar fi început în copilărie, când mama sa a păcălit-o să stea pe un pod pentru un rol. Podul a fost apoi tras, ca Natalie să cadă în apa de dedesubt şi astfel a rămas cu teama tot restul vieţii. Ironic, a murit înecată, după ce a căzut într-o noapte de pe iacht.

Billy Bob Thornton – Frici multiple

Acest actor, regizor, muzician şi scriitor se teme de foarte multe lucruri. Thornton se teme de culorile aprinse, dar şi de mobila veche. Orice piesă de mobilier realizată înainte de anii ‘50 îl îngrozeşte. A povestit chiar că a fost la un moment dat într-un restaurant decorat cu antichităţi şi că nu a putut să mănânce, să bea sau să respire normal. În plus, îi mai este frică de clovni, la fel ca şi actorului Johnny Depp.

Nikola Tesla – Frica de germeni şi bijuterii

Inventatorul faimos, cunoscut mai ales pentru studiile sale despre electromagnetism şi electricitate, evita să atingă oamenii şi în general orice care putea conţine germeni. Se spăla pe mâine extrem de des şi era îngrozit de bijuterii, în special de cerceii cu perle. Pe lângă fricile sale, avea o manie cu cifra trei şi prefera să facă totul în multipli ai numărului. De exemplu, nu stătea decât în camere de hotel cu numărul divizibil la trei.

Napoleon Bonaparte – Ailurofobia, frica de pisici

Împăratul Franţei, important lider militar şi politic, era înfricoşat de feline, în special de pisici, care îl speriau foarte tare. Nu numai Napoleon se temea de inofensivele animale, ci şi alţi oameni care au încercat să conducă lumea, printre care Hitler, Mussolini sau Iulius Cezar.

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă