Vlad Viski, președintele organizației MozaiQ, care apără drepturile comunității LGBT, spune că, în urma dezbaterii stârnite de inițiativa CpF, a crescut numărul incidentelor asupra persoanelor LGBT, dar și gradul de solidaritate arătat de foarte mulți oameni. Viski arată că, doar în ultimele două luni, MozaiQ a primit patru reclamații ale unor persoane LGBT bătute pe stradă, din cauza orientării sexuale.
De ce credeți că are loc această dezbatere acum și de ce există această înverșunare?
De doi ani, asistăm în societate la o amplă dezbatere despre Constituție, despre drepturile minorităților și despre libertatea religioasă. Într-adevăr, dezbaterea a polarizat foarte mult taberele, se aruncă injurii, se primesc amenințări, noi în comunitatea LGBT ne confruntăm inclusiv cu o creștere a numărului de cazuri de violență fizică. Cred că e de datoria clasei politice să medieze aceste conflicte, această dezbatere. Așa funcționează democrațiile reprezentative și, deși pe masa politicienilor apar subiecte dificile, spinoase, trebuie să-și asume o anumită responsabilitate de a asigura pacea socială.
Spuneați de fapte violente asupra membrilor comunității; puteți detalia?
Da, în ultimele două luni am avut deja patru cazuri de persoane LGBT bătute care au venit către noi. Unul dintre băieți a ieșit și public și a povestit cum a fost bătut în drum spre Bucharest Pride. E evident că ura revărsată în online și pe diverse alte canale, discuțiile aprinse din familii, din biserici se traduce ulterior în fapte de violentă, în care niște cetățeni decid să-și facă dreptate singuri. Aceste acte nu au nimic de-a face cu democrația, cu statul de drept, cu respectul reciproc între cetățeni.
Cum percepe comunitatea LGBT inițiativa Coaliției?
În comunitatea LGBT, sunt două curente de gândire: pe de-o parte, ne simțim hăituiți zilnic, puși la zid, s-a creat un mediu de intimidare, dar, pe de altă parte, asistăm și la o solidarizare nemaîntalnită, venită spre comunitate. Avem astăzi persoane din toate sferele sociale care ni s-au alăturat și luptă pentru drepturi egale, alături de noi. Acest lucru este extrem de important. S-a produs o schimbare de discurs la nivelul societății, iar progresul va avea loc cu siguranță.
S-a simțit, la nivelul comunității, că inițiativa Coaliției pentru Familie urmărește, de fapt, interzicerea căsătoriilor între persoanele de același sex?
Și aici e o întreagă dezbatere, care se va accentua după o presupusă modificare a Constituției. Vorbim și de familie, chiar titlul articolului 48, și ne punem întrebarea: vor putea fi legalizate parteneriatele civile într-un viitor apropiat? Dar celelalte familii? Pe de altă parte, e clară intenția de preîntâmpina o eventuală viitoare legalizare a căsătoriilor gay. Dincolo de aceste detalii legale, cred că de reținut este că statul român are datoria să protejeze toate familiile și, mai mult, trebuie să ofere o formă de recunoaștere legală pentru cuplurile gay. O spune CEDO, o spun voci locale, o spune comunitatea LGBT. Cuplurile gay sunt o realitate în România, există peste tot, iar statul nu ne poate ignora, cum a făcut-o timp de 15 ani, de la dezincriminarea homosexualității, până astăzi. În același timp, noi vrem să atragem atenția asupra faptului că în continuare comunitatea LGBT are o serie de probleme cu care se confruntă și pentru care așteaptă rezolvare de la autorități: nu avem o strategie națională HIV/SIDA, schimbarea actelor de stare civilă și întreg procesul de tranziție pentru persoanele transgender sunt dificile și umilitoare, există încă lacune în materie de acces la sănătate și la educație.
Când și în ce condiții ar fi trebuit aibă loc dezbaterea pentru parteneriate civile/căsătorii între persoanele de același sex și adopții?
Dezbaterea ar fi trebuit să aibă loc în alte condiții, să aibă un caracter pozitiv, prin care niște cetățeni sunt recunoscuți de stat ca fiind egali cu ceilalți. Mai mult, nu cred că e acceptabil ca, într-o democrație, să fim comparați cu pedofilii, cu zoofilii și alte categorii de acest fel. În acest moment, dezbaterea patologizează comunitatea LGBT. În același timp ,dezbaterea nu este una egală, pentru că atât Coaliția pentru Familie, cât și Biserica Ortodoxă Română dispun de infinit mai multe resurse și relații în clasă politică decât noi. Acest lucru face ca jocul să fie inegal. În orice caz, e bine că s-a deschis discuția, însă acum e rolul fiecăruia dintre noi să stăm, să ne gândim profund la societatea pe care o vrem pentru viitor: vrem una în care marginalizăm și demonizăm diverse grupuri minoritare sau vrem o societate democratică, în care respectul reciproc primează, în care trăim împreună, ca cetățeni, unii alături de alții, sărbătorind diferențele dintre noi?