11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Incident la Cluj: Tânără dată afară de jandarmi de...

FOTO + VIDEO. Incident la Cluj: Tânără dată afară de jandarmi de la Marşul Normalităţii, după ce a spus că la parada gay nu a fost nimic anormal. Declaraţiile Jandarmeriei şi ale actriţei Oana Mardare, după scandal

UPDATE 19.30: Într-un comunicat de presă emis sâmbătă, reprezentanții Jandarmeriei Cluj spun că tânără a adresat "cuvinte și expresii de contestare a legitimității" desfășurării mitingului pentru normalitate și a fost scoasă din mulțime pentru "evitarea unei posibile stări conflictuale cu ceilalți participanți".

"În data de 1 iulie, pe timpul desfășurării unei manifestări publice autorizate,sub egida «Miting pentru normalitate», organizată de către Partidul Noua Dreaptă și Partidul România Unită în Piața Avram Iancu din municipiul Cluj-Napoca, o persoană de sex feminin s-a deplasat cu o bicicletă în imediata apropiere a locului în care organizatorii țineau un discurs, trecând la adresarea unor cuvinte și expresii de contestare a legitimității desfășurării adunării publice, fapt ce a provocat întreruperea acesteia. Deși a fost somată de către efectivele de jandarmi din dispozitiv să înceteze actele de tulburare și întrerupere a adunării publice, precum și să părăsească locul desfășurării acesteia, persoana în cauză a refuzat", se arată în comunicatul emis de Gruparea de Jandarmi Mobilă Ștefan Cicio-Pop Cluj-Napoca.

"Pentru evitarea unei posibile stări conflictuale cu participanții la adunarea publică, a fost condusă de către un echipaj de jandarmi la sediul Secției 2 Poliție, unde s-a procedat la legitimarea acesteia și stabilirea identității, precum și efectuarea de verificări privind posibila încălcare a prevederilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice", se mai arată în documentul citat de monitorulcj.ro.

UPDATE 19.00: Tânăra ridicată de jandarmi, actriţa Oana Mardare, susţine, pe pagina sa de Facebook, că nu înţelege "de ce a fost luată pe sus", după ce a încercat să poarte un dialog, în spaţiul public, cu persoanele adunate la marşul Noii Drepte. În acelaşi text, tânăra susţine că a fost acuzată de comportament violent şi consum de alcool.

"Nu, nu sunt ok. Nu am înțeles nimic din ce s-a întâmplat azi. Din momentul în care am deschis gura într-un spațiu public, la o manifestare publică, într-un mod pașnic și pacifist și am fost luată pe sus… din momentul ăla nu am mai înțeles nimic. Asta e și problema mea în fond: nu înțeleg multe dintre lucrurile care se întâmplă în jurul meu. N-am înțeles de ce am fost azi dimineață la un marș de solidaritate în Cluj, la marginea Someșului, feriți de privirile oricărui clujean care s-ar putea simți jignit de câteva sute de oameni care promovau iubirea și drepturile omului. N-am înțeles de ce în Piața Avram Iancu e autorizată fără nicio problemă o manifestare care promovează ura și discriminarea.

N-am înțeles de ce, eu cetățean, nu am voie să stau să ascult ce zice celălalt cetățean și să îmi permit să corectez afirmațiile lui eronate. N-am înțeles de ce eu, cetățean, sunt scoasă cu forța din spațiul public când le spun că, dacă mă lasă, plec de bună voie după ce se termină manifestarea la care vreau sa particip, pentru că mă interesează sincer să ÎNȚELEG. N-am înțeles de ce jandarmeria este agresivă cu un om care nu e agresiv. De ce sunt acuzată de violență când nu am fost violentă, de consum de alcool când nu consum alcool, de rebeliune când nu am fost rebelă. N-am vrut scandal. Revoluție. Atenție. N-am vrut să fiu curajoasă.

Am vrut doar să văd câți oameni sunt în Piața Avram Iancu și să aud ce tip de discurs este considerat potrivit pentru „centru”. Dar mi-am permis să nu fiu de acord. În centru centrului. Și… asta nu se face. 

Nu sunt ok. Nu mă așteptam la asta. Sunt și o să fiu câteva zile tristă și (mai) pierdută în toate neînțelegerile mele… Mulțumesc celor care s-au solidarizat cu tristețea mea", a scris Oana Mardare.

O tânără din Cluj-Napoca, care purta un tricou alb primit la marşul comunităţii LGBT, a participat la mitingul Noii Drepte din Piaţa Avram Iancu, unde a fost ridicată cu forţa de către jandarmi şi băgată într-o dubă, pe motiv că a tulburat evenimentul, potrivit Monitorul de Cluj.

La un moment dat, unul dintre vorbitori a catalogat drept ”obscenă” manifestarea de susţinere a comunităţilor sexuale ce avusese loc mai devreme în oraş, iar tânăra din mulţime a replicat: ”Am fost acolo, nu a fost obscen”. Tânăra, actriţa Oana Mardare, a întrerupt discursurile spunând că marşul LGBT la care a participat nu a fost unul obscen. Membrii Noii Drepte din PRU şi PRM, prezenţi în Piaţă, au cerut jandarmilor îmdepărtarea acesteia spunând că este o „provocatoare”.

Mai mulți jandarmi s-au luptat minute în șir să o scoată pe tânără din piață. Printre lacrimi, ea a spus că a venit pe bicicletă până în Piața Avram Iancu și pe bicicletă vrea să se întoarcă acasă.nLa un moment dat un membru Noua Dreaptă intervine și le spune jandarmilor să o ridice de pe trotuar. Cei patru au târât-o pe jos până la dubă.

Tânăra a susţinut că a fost şi la parada LGBT, care a fost o „manifestare liniştită”. „S-a dat acolo un mesaj de pace. Nu este normal ca o comunitate să se ridice împotriva celeilalte. Eu sunt pentru dialog. Am vrut dialog”, a spus aceasta.

Comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Sebastian Cliţan a declarat, sâmbătă, presei, că fata ridicată de jandarmi în timpul mitingului organizat de Noua Dreaptă, PRM şi PRU este cercetată pentru tulburarea desfăşurării normale a unei manifestări publice.

„Facem cercetări şi vom da un comunicat la final. Mi se pare normal să se respecte legea. S-a dat autorizaţie pentru desfăşurarea unei manifestări publice şi legea trebuie respectată. Vom verifica dacă a fost o intervenţie în regulă a jandarmilor. Persoana respectivă a fost condusă la Secţia 2 de Poliţie din Cluj-Napoca pentru cercetări privind tulburarea desfăşurării normale a unei manifestări publice”, a spus Cliţan.

La solicitarea RL, Jandarmeria Română, filiala Cluj a menţionat că "tânăra a fost condusă la Secţia 2 şi se fac verificări". Întrebat dacă a fost nevoie de toată acea desfăşurare de forţe pentru a îndepărta o singură femeie de la miting, Căpitanul Ardelean D. a menţionat că "nu a fost o desfălurare de forţe. Tânăra a fost somată să părăsească zona, însă a refuzat, în consecinţă jandarmii au acţionat pentru a o transporta la secţie".

La mitingul Noii Drepte, în Cluj-Napoca, la care participă câteva zeci de persoane, sunt afiate bannere cu mesaje împotriva homosexualităţii şi pentru normalitate: „Marşul Normalităţii pentru familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie”, „Clujul nu este Gomora”, „Pentru familia tradiţională”.

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă