13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăLifestyleFoodUngaria: interlopii, sub controlul bandelor

Ungaria: interlopii, sub controlul bandelor

» Aproape pe oricine ai intreba in Ungaria daca exista intr-adevar o mafie sau mafii maghiare in adevaratul sens al cuvantului, iti va raspunde ca asa ceva nu exista, dar ca pe teritoriul tarii lor actioneaza grupari criminale arabe, turcesti, ucrainene, albaneze sau chineze si ca o cincime din activitatile lumii interlope sunt conduse de cetateni straini.

» Aceasta este si opinia majoritara a expertilor de la Centrul ungar de cercetari in domeniul criminalitatii organizate. Astfel, in mod traditional, heroina cu destinatia finala Europa de Vest este adusa de turci, iar prostituatele – indeosebi de bulgari si de romani. In schimb, specializarea traditionala a bandelor criminale unguresti este falsificarea banilor – domeniu in care ele exceleaza si in context international.

Prostitutia, traficul cu automobile furate, cazinourile ilegale si traficul de stupefiante din Ungaria se afla integral sub controlul retelelor de criminalitate organizata. Combaterea acestor activitati este incredintata unui departament specializat al Politiei Nationale Ungare, care a incheiat un parteneriat cu o structura, "task force", din cadrul Ambasadei Statelor Unite.
Asemenea majoritatii celorlalte tari central-europene, Ungaria este o tara de tranzit pentru comertul cu droguri. De regula, stupefiantele care ajung in Ungaria cu destinatia Europa Occidentala provin din Turcia si din Asia. Potrivit politiei, este in crestere si consumul local de stupefiante, mai cu seama in randul adolescentilor.

Pe langa activitatile ilegale propriu-zise, retelele de crima organizata din Ungaria au o prezenta semnificativa in aproape toate aspectele legitime ale vietii economice. Evantaiul criminalitatii organizate acopera o gama extrem de variata de activitati: industria pariurilor, traficul de stupefiante, furturile de automobile, camataria, proxenetismul si contrabanda. Potrivit raportului pe anul 2007 al "Overseas Security Advisory Council" (OSAC) – un comitet consultativ american la nivel federal, functionand pe baza unei charte guvernamentale –, numarul incidentelor de natura penala in care sunt implicate bande rivale s-a redus considerabil, la nivelul acelui an, deoarece in majoritatea cazurilor a fost vorba doar despre tentative initiale de impunere a unui control teritorial. OSAC mentioneaza si situatii in care oameni care nu au nici o legatura cu criminalitatea organizata au fost victimele conflictelor intre bande.

Avantajele Ungariei ca baza pentru "mafii"
O serie de factori au facut din Ungaria, imediat dupa destramarea sistemului comunist, o tara atractiva pentru organizatiile criminale:
1. Pozitia geopolitica. Ungaria are sapte vecini si avea o granita comuna cu Uniunea Europeana – UE fiind una dintre pietele de "desfacere" majore ale mafiilor. Cele mai vulnerabile granite ale Ungariei, vazuta ca tara de tranzit, sunt tarile nemembre UE – Ucraina (trafic cu tigari si carne vie) si Serbia (stupefiante si arme). Pana la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, granita romano-ungara era considerata si ea una "de risc", peste aceasta granita traficandu-se, mai ales, tinere destinate prostitutiei in vestul continentului.
2. In comparatie cu alte tari din regiune, Ungaria dispune de sisteme de transport bine puse la punct si bogate in trasee, ceea ce faciliteaza operatiunile bandelor criminale.
3. Autoritatile din Ungaria nu erau, la inceputul anilor 1990, instruite si structurate in mod adecvat pentru a putea combate criminalitatea organizata si nu au fost suficient de flexibile incat sa treaca repede de la indatoririle lor traditionale la rolurile noi, devenite necesare ca urmare a aparitiei noilor pericole.

In anul 2001, autoritatile ungare aveau cunostinta despre nu mai putin de 180 de bande criminale din strainatate care se instalasera la acea data pe teritoriul Ungariei, mai ales la Budapesta si in zona metropolitana. Tot la cumpana mileniilor, televiziunea BBC a transmis o serie de programe consacrate coruptiei si criminalitatii organizate din tarile post-comuniste.

Reporterii acestei televiziuni britanice s-au dus in Ungaria pentru a investiga modul in care comercializarea frauduloasa a catorva milioane de litri de motorina pentru incalzit lasate in urma de trupele sovietice retrase din Ungaria a finantat cresterea exploziva a mafiilor locale. Se crede ca la aceasta operatiune a luat parte si faimosul Semion Moghilevici, nascut in Ucraina, dar posesorul multor cetatenii, inclusiv, prin casatorie, al celei ungare – un om pe care agentiile specializate din Europa de Vest si Statele Unite il considera "il capo dei tutti i capi" peste cele mai multe mafii rusesti de pe Glob.

Putina istorie
Criminalitatea organizata s-a dezvoltat multilateral in Ungaria postcomunista, dar radacinile ei pot fi gasite mult mai devreme, la inceputul anilor 1970, cand au avut loc transformari sociale si politice care au favorizat (si) criminalitatea. De exemplu, atunci, autoritatile de la Budapesta au liberalizat putin deplasarea cetatenilor peste granita. Astfel, a aparut micul comert particular, ilegal, dar tolerat, cu Polonia. Dar tot pe aceasta filiera au intrat in Ungaria o multime de bande poloneze specializate in spargeri. Tot in acel deceniu, Ungaria a fost prima tara de tranzit pentru iugoslavii care se duceau sa lucreze in Germania Occidentala, ceea ce a facut ca Ungaria sa devina si o tara de tranzit pentru comertul cu arme practicat de bande de traficanti iugoslavi si albanezi. Toate aceste bande si-au gasit in scurt timp colaboratori autohtoni si, astfel, s-au constituit retele locale de criminalitate organizata.

Ulterior, pe la sfarsitul anilor 1970, au inceput sa actioneze in Ungaria si grupari criminale din fostele republici sovietice, care au stabilit imediat contacte cu bandele locale. Criminalitatea organizata din Ungaria a primit un impuls si din cauza dezvoltarii sectorului privat al economiei in conditiile statului comunist, dezvoltare care a adus mari sume de bani in mainile unor intreprinzatori particulari. Bandele organizate au implantat sau recrutat informatori care identificau tintele cele mai promitatoare. Alte persoane executau jafurile, iar valorificarea prazii era asigurata de alte bande. Aceasta clara "diviziune a muncii" si cooperarea "ca unsa" dintre ele reflectau profesionalizarea bandelor de raufacatori si semnalau aparitia unei criminalitati organizate in sensul deplin al termenului.

 

Apoi, in anii 1980, cand in anumite sectoare economice (restaurante, pensiuni, spectacole) s-a trecut la un fel de "semiprivatizare", a devenit posibila investirea legala a marilor sume de bani obtinute prin santaj si alte activitati ilegale. Intregul proces, afirma Geza Katona, fost director al departamentului de investigatii al politiei din Ungaria, a repetat evolutiile care au dus la dezvoltarea criminalitatii organizate in tarile vestice, dar totul s-a intamplat mult mai repede si la o scara mult mai mica.

Mafia "ruseasca"
Acelasi comitet consultativ american, a carui misiune este de a stimula cooperarea de securitate dintre interesele sectorului privat de afaceri si Departamentul de Stat, mentiona si combaterea, de catre Politia Nationala a Ungariei si Ambasada Statelor Unite de la Budapesta, a criminalitatii organizate practicate pe plan international de vorbitori de rusa.
Intr-adevar, se poate spune ca Ungaria a devenit o baza pentru grupari criminale locale si internationale care pe la mijlocul ultimului deceniu al secolului trecut isi consolidasera deja pozitiile in aceasta tara. Controlul asupra pietelor de marfuri si servicii ilegale a fost preluat indeosebi de catre grupari formate din persoane apartinand unor etnii slave, in special de vorbitori de rusa.

Din cauza schimbarilor politice si sociale rapide care au urmat dezintegrarii blocului sovietic, gruparile criminale au obtinut rapid mari profituri. De aceea, ele nu au cunoscut o dezvoltare organizationala si operativa de tipul celor prin care au trecut Mafia italiana sau cea din Statele Unite. Poate ca acesta este motivul pentru care majoritatea gruparilor criminale din Ungaria tind sa fie organizate de o maniera mai putin ierarhica, sa fie mai fragile decat mafiile traditionale si, in acelasi timp, mai dispuse la actiuni violente pentru a-si mentine sau a prelua controlul asupra operatiunilor ilicite.

»  In anul 2001, autoritatile ungare aveau cunostinta despre nu mai putin de 180 de bande criminale din strainatate care se instalasera, la acea data, pe teritoriul Ungariei, mai ales la Budapesta si in zona metropolitana.

» Controlul asupra pietelor de marfuri si servicii ilegale a fost preluat indeosebi de catre grupari formate din persoane apartinand unor etnii slave si in special de vorbitori de rusa.

Cele mai citite

Premierul Netanyahu și șeful CIA, William Burns, au discutat despre o „pauză” în operațiunile militare din sudul Fâșiei Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi şeful CIA, William Burns, au discutat miercuri la Ierusalim despre o posibilă 'pauză' în operaţiunile militare în sudul Fâşiei...

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...

Premierul Netanyahu și șeful CIA, William Burns, au discutat despre o „pauză” în operațiunile militare din sudul Fâșiei Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi şeful CIA, William Burns, au discutat miercuri la Ierusalim despre o posibilă 'pauză' în operaţiunile militare în sudul Fâşiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă