13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăLifestyleFoodSecretele colecţiilor de la Muzeul „Antipa“

Secretele colecţiilor de la Muzeul „Antipa“

Peste un milion de piese au intrat în patrimoniul instituției din București datorită donaţiilor făcute de persoane de vază sau de anonimi.

vizită la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” e întotdeauna un câștig. Specialiştii invită publicul, de la copii până la bunici, să afle tot felul de lucruri despre lumea care ne înconjoară. Este o tradiţie a conferinţelor, care au adunat deja peste 60 de ani. De data asta, o lecţie foarte interesantă, asupra donatorilor mai puţini cunoscuţi. Tot ce vedeţi azi în muzeu are la bază diverse obiecte, dar şi colecţii întregi, pe care, de-a lungul timpului, oameni de vază, dar şi anonimi, le-au oferit instituţiei. Nu mai puţin interesantă este chiar povestea unora dintre donatori.

Cea care vorbeşte pe acest subiect este Angela Petrescu, doctor în  Ornitologie, dar în acelaşi timp un om pasionat de ceea ce se află în  spatele fiecărui exponat. Avem de-a face cu peste un milion de piese  care au intrat în patrimoniul acestui muzeu, că vorbim despre păsări şi  animale, fluturi, obiecte care reprezintă cultura tradiţională de pe tot  globul şi multe, multe altele. Toate acestea au ajuns aici datorită  donaţiilor. Dar şi un alt fapt este cel puţin la fel de important. 

Fiecare obiect primit de muzeu a fost cu rigurozitate înregistrat, cine  şi când l-a donat. Aşa poţi să descoperi povestea donatorilor, pentru că  unii dintre ei au străbătut mări şi oceane, ca să aducă apoi acasă, la  Bucureşti, minunăţiile pe care le vedem azi. O bună parte din aceste  persoane au rămas în anonimat, despre alţii se ştie că au fost în  prim-planul societăţii româneşti la vremea când au trăit. „Am rămas  impresionată de faptul că floarea intelectualităţii româneşti a fost  preocupată să doneze”, spune Angela Petrescu.

De la opincă până la vlădică

Dar hai să vedem câteva exemple, călătorind astfel printre amintirile  unui întreg secol, dacă nu şi mai mult. Vom începe cu omul politic Ion  C. Brătianu, care donează un lup. Un profesor la Facultatea de Drept,  Radu Mandrea, oferă un costum de samurai. Să privim apoi către poetul Cezar Boliac, a cărui contribuţie înseamnă două păsări, o cinteză  australiană şi o ciocârlie. Numismat şi istoric, se ştie despre Mihai  Şuţu că a donat un cap de mumie egipteană, şapte vârfuri de săgeţi şi  trei vârfuri de suliţe. Şi asta după ce făcuse, împreună cu soţia lui, o  călătorie în Egipt. O raţă exotică, o ­raţă-mandarin şi o lebădă neagră  sunt trecute în dreptul altor două nume, Irina şi Grigore Şuţu. Un neobosit călător, Nicolae Ghika, e cel care întreprinde două expediţii,  în Africa şi în Canada, prima în 1897. Se întoarce cu o serie întreagă  de trofee de animale, mici şi mari, pe care are grijă să le prepare, în  sensul de a fi împăiate, în Marea Britanie.

Pe listă se înscrie şi o  faţă bisericească, Calinic Miclescu, cel care a fost mitropolit al  Moldovei, el dăruind două perechi de porumbei cu coroană, dropii şi  fazani. Vom ajunge până la capii statului, Regele Carol I donând oase de  urs de peşteră şi un ciuş, o pasăre mică, asemănătoare unei bufniţe în  miniatură, şi un cocoş de munte. La rândul său, Regele Carol al II-lea  se înscrie în această listă cu două costume japoneze, în prealabil  restaurate, în 1930.

Lista unui secol

Staţi, că nu am terminat. Urmează un contraamiral rus, Emanoil  Koslinski, despre care se ştie că a stat o perioadă în Ţara Românească, în serviciul domnitorului Barbu Ştirbei, pentru a reorganiza infanteria  noastră. El a venit la acest muzeu cu o ciudăţenie, un pui care avea trei ciocuri şi trei ochi. Muzeul, trebuie spus, are o colecţie specială de asemenea ciudăţenii ale naturii.

Rămânem în domeniul  militar, vorbind tot de un contraamiral, o figură extrem de interesantă,  Eustaţiu Sebastian, zugrăvit de analele vremii ca un tip boem, dar şi un  excelent navigator, născut în 1856. Urmează cursurile unei şcoli navale  din Franţa şi apoi, la bordul navei „La ­Loire”, întreprinde o călătorie  în jurul lumii, în cursul anilor 1884-1885. Se întoarce în propria ţară şi donează o colecţie de furtunari, păsări de ocean. El este cel  care, mai târziu, preia comanda Bricului „Mircea”, iar din vremea aceea  rămâne relatarea unei cumplite furtuni pe Marea Neagră, din care  nava-şcoală a scăpat cu bine, în mare măsură datorită iscusinţei  comandantului ei.

Alţi doi generali se află în arhivele Muzeului  „Antipa”, despre care cu siguranţă aţi citit în cărţile de istorie,  Gheorghe Magheru şi Mihail Cerchez. Primul a donat două capre de munte  şi un căprior, iar cel de-al doilea – un şarpe. Este amintit, în  continuarea prelegerii, medicul Nicolae Kalinderu, el oferind un  sarcofag de mumie. Obiectul se află acum păstrat la Muzeul Naţional de  Istorie din Bucureşti. Alt om politic donează două cuţite din piatră,  oale din lut, vechi de mii de ani, Dumitru Alimănişteanu fiind trecut în  dreptul acestei contribuţii. Fostul director al Muzeului Geologiei,  Ludovik Mrazek, se înscrie cu un craniu de urs de peşteră, vipere şi un  şarpe de sticlă. Aşa i se spune, de sticlă, pentru că în apropierea unei  surse de lumină începe să strălucească. ­Altfel, un şarpe care nu  impresionează prin mărime.

Mai trebuie amintite colecţia de moluşte  donată de un fost director al Muzeului „Antipa”, Alexandru Grossu, colecţia de trofee din partea unui fost preşedinte al Comisiei de Cinegetică, Aurel Comşea, colecţia de mamifere oferită de un iscusit  vânător, Horia Almăşan, colecţia de peşti a unui mare ihtiolog, Petre  Bănărescu, colecţia de mineralogie a inginerului Mihai Licurici,  colecţia de anaree, mai pe româneşte păianjeni, a unui specialist în  domeniu, Cleopatra Sterghiu, dar şi John Predescu, a cărui soţie a lucrat la un moment dat ca diplomat în Peru. Din acest fapt a rezultat  colecţia de obiecte etnografice specifice acelei ţări, cu atât mai mult  cu cât la “Antipa” există o secţie dedicată culturii tradiţionale  universale.

Cea mai importantă donaţie

Lista este, cu siguranţă, mult mai lungă. Din ea însă nu pot lipsi două  personaje. Unul dintre ele este esenţial, Marele Ban Mihalache Ghica, cel datorită căruia acest muzeu se naşte, în documente fiind  înregistrată data evenimentului, 3 noiembrie 1834. Primele exponate sunt dăruite chiar de acesta, o colecţie de numismatică, dar şi alta de 21  de păsări.

Alt nume este cel al lui Ilarie sau Hilarie Mitrea, deşi în  alte surse mai apare şi ca Hilarius, originar din localitatea Răşinari.  Omul acesta a servit ca medic sub drapelul Olandei, în cealaltă parte  a globului, Arhipelagul Indonezian. El este cunoscut, până în ziua de azi, drept cel mai mare donator al Muzeului „Antipa”, cu peste 1.000 de  piese aduse între anii 1869 şi 1893, tocmai din locul în care îşi făcea meseria, fiind vorba despre importante colecţii de mamifere, păsări şi  reptile, dar şi elemente etnografice. Medicul a fost decorat de Regele  Carol I, pentru inegalabila sa voinţă, cu Ordinul Coroana României.

Câte ceva despre taxidermie

Sigur că la toate acestea mai trebuie adăugat şi efortul autorităţilor  române de a spori valoarea muzeului prin contribuţia întregii naţiuni.  Exista, în vremurile îndepărtate, un regulament al Ministerului  Afacerilor Dinlăuntru, de Interne, în limbajul de azi, care prevedea ca  fiecare primărie să înlesnească, să îndrume oamenii spre culegerea din  natură a tuturor acelor elemente care oglindeau valoarea faunei ţării  noastre. Evident, prin aportul de bază al specialiştilor, imediat anunţaţi pentru orice eveniment.

Muzeul are, în acelaşi timp, o tradiţie şi în privinţa acelor specialişti care preiau exemplarele de păsări sau  animale, prin tehnici specifice dându-le o nouă viaţă, de exponate.  Vorbim despre meseria de taxidermist. Printre primii specialişti de la  noi se numără Constantin Hepites sau Ipitis, medic şi farmacist, născut  la Brăila, cu studii desăvârşite la Viena, care a trăit între anii  1804-1890. El scrie cel dintâi tratat de taxidermie în limba română. Din branşă nu poate lipsi un alt nume important, cel al lui Petrache  Georgescu. Munca aceasta a fost esenţială în fiecare clipă a istoriei,  spune ornitologul Angela Petrescu, colecţiile muzeului necesitând o  desăvârşită întreţinere, pentru a se evita pericolul deteriorării.

„Muzeul este făcut pentru oameni”

Dintre cele mai diverse sunt subiectele conferinţelor de la „Antipa”. Că  e vorba de „Exponatul săptămânii” sau „În spatele uşilor închise”, apoi  animalele şi păsările care devin vedetele câte unei prelegeri. „Muzeul  este făcut pentru oameni”, iată esenţa ideii, aşa cum o exprimă  interlocutoarea mea. „Povestim, dar arătăm şi imagini. Sunt foarte mulţi  copii care vin la aceste prelegeri, dar şi adulţi“, continuă Angela  Petrescu. Remarcând totodată că cei mici, în special, nu scot un sunet  cât timp explicaţiile se derulează, chiar şi dacă asta se întâmplă  pentru mai mult de un ceas.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă