18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăLifestyleFoodSchimbarea la nume

Schimbarea la nume

» Poponete, Putanu, Flocea, Curut, Mortu, saptelei, Ochidebou, Pasarica, stefancelmare, Buca. Nu sunt nicidecum porecle, cum s-ar putea crede la prima vedere.
» Cartea de telefon e plina de nume care de care mai nostime sau mai ciudate. Unele starnesc rasul, altele te duc cu gandul la obscenitati care, teoretic, n-ar fi suportate de tiparnita.
» Multi dintre cei care le poarta aleg sa si le schimbe dupa ce s-au lovit de prejudecatile si rautatile semenilor lor. Altii si le pastreaza si isi fac din numele lor un titlu de glorie.

Un banc celebru suna astfel:
"la Starea Civila vine un ins care, foarte hotarat, spune ca vrea sa-si schimbe numele de familie. «Bun», zice functionarul de la ghiseu, «Dar cum te cheama?». «Ionescu!», vine prompt raspunsul. «Pai, si cum vrei sa te cheme?», se mira omul. «Popescu!», raspunde insul. «Pai de ce, nu-i tot aia?», ramane siderat functionarul. «Nu! Una e sa fii Popescu, fost Ionescu si alta Ionescu, fost Rahat…», il lamureste individul". Motiv amuzant, dar si intemeiat, nu-i asa? Asta pentru ca, daca ai ales sa-ti schimbi numele, atunci cand te duci la Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor, pe langa noianul de acte pe care trebui sa le ai asupra ta, trebuie sa ai si un motiv convingator, altfel, oricat ti-ai dori sa te cheme John Wayne, de pilda, vei ramane tot un simplu si banal Popescu.

Mortu si Putanu sunt multumiti cu numele lor
Bucuresteanul Victor Mortu e inginer de profesie si e proprietarul unui service auto la Dimitrov, pe langa Bucur Obor. Sinistrul sau nume de familie nu-l mai deranjeaza, s-a obisnuit. "A fost odata o discutie sa-mi schimb numele, cand m-am casatorit. N-a fost sa fie, pentru ca am atins o coarda sensibila si am renuntat. In mod ciudat, cea care s-a opus a fost mama mea, care dobandise numele tot prin casatorie. Cand eram mic, ma mai luau in ras colegii. Copiii fac multe rautati… Dar eu incercam sa le dovedesc ca importante sunt alte lucruri, nu numai numele, si ma impuneam", istoriseste, simplu si demn, domnul Mortu. De altfel, si atunci cand vorbeste la telefon se prezinta simplu: "Alo, Mortu sunt".
Un nume la fel de excentric il are Sorin Putanu, un marinar de 38 de ani, din Braila. "N-am nici un motiv sa-mi schimb numele. Chiar imi place. Daca ma chema Putica sau Putulica, era grav… Dar asa, Putanu chiar imi da o dimensiune!", se amuza navigatorul. Nu toti sunt insa la fel de tenace. In Bucuresti, numai in 2006, peste 400 de persoane si-au schimbat numele, iar anul acesta, pana in prezent, 276 de cetateni romani au o noua identitate – spune baza de date a Directiei Generale de Evidenta a Populatiei Bucuresti (DGEPB). "La nivel national, in 2006 au fost solutionate 2.316 de cereri de schimbare a numelui sau a prenumelui, iar in primele sase luni ale anului in curs au mai fost rezolvate alte 1.370 de cazuri", spune comisarul-sef Gabriela Perde, purtatorul de cuvant al Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor (INEP).

Straini cu nume romanesti
Dintre cei care se prezinta la Evidenta Populatiei cu cereri de schimbare a numelui sau a prenumelui, cei care au ca motiv sonoritatea deranjanta a numelui sunt doar o parte. "Sunt si cetateni straini de nationalitate araba naturalizati la noi, irakieni, sirieni etc., care vin sa renunte in general la particulele ce reprezinta numele tatalui sau bunicului patern. Astfel, din Mohamed Hassan Ali ramane doar Mohamed", explica Gabriela Patru – de la Serviciul Schimbari Nume, Transcriere, Reconstituire si Dispense din cadrul DGEPB. "Un alt caz des intalnit este al romanilor care au dobandit o alta cetatenie. Concret, in Venezuela, spre exemplu, femeia ia numele dobandit de la mama sa la nastere. Pe ea, in Romania, o poate chema Ionescu Maria, dar in Venezuela o va chema Fernandez Ionescu Maria, cu toate ca numele de familie al tatalui e Ionescu. si atunci, vin sa-si uniformizeze numele si in tara. Astfel ar avea doua pasapoarte cu doua identitati. La fel, si in Israel, dupa naturalizare, romanii capata nume evreiesti. Situatia e similara", spune functionara. Mai nou, au aparut si asiatici, in special chinezi, care au adoptat nume romanesti pe motiv ca sunt mai usor de pronuntat pentru romani. Prefera, in general, numele extrem de simple, cu maximum doua silabe. In angroul Europa e plin de Ion, Cristi si Dan cu ochii oblici.


De la Branza si Cotet la recordmanul Maciuca

Gabriela Patru mai adauga si faptul ca cei mai multi dintre cei care vin la DGEPB sa-si schimbe numele de familie sunt motivati de dorinta ca progeniturile lor sa nu fie batjocorite de ceilalti copii, la scoala: "Motivele cel mai des invocate sunt cand numele este format din expresii indecente sau ridicole, cum ar fi Ciocan, Branza, Cotet etc.". "si astea sunt unele dintre cele cat de cat acceptabile. Am avut si un Poponete mai demult si chiar un Curut, nume pe care si l-a transformat omul in Corut", o completeaza o colega de birou. De altfel, persoanele cu astfel de nume sunt exceptate de cerinta, prevazuta de lege, de publicare in Monitorul Oficial a unui extras din cererea de schimbare a numelui. "Recordul – comunica dna Gabriela Patru – e al persoanelor pe care le cheama Maciuca si care vor un alt nume." Aproximativ 30% din cererile de schimbare de nume sunt ale celor care vor sa poarte un nume de casatorie comun cu persoana cu care sunt casatoriti si care n-au optat pentru aceasta posibilitate la data respectiva. Numeroase sunt si cazurile de schimbari de prenume la copiii adoptati, in special la cei micuti, de pana in doi ani.

Nici un transsexual nu si-a schimbat numele

"Exista si o exceptie", o completeaza Gabriela Murgea, director executiv adjunct al DGEPB. "Nu a fost solicitata niciodata in Bucuresti o schimbare de nume, permisa de lege (n.r. – OG 41/2003), pentru o persoana care are un nume specific sexului opus, sau pentru o persoana careia i s-a incuviintat schimbarea de sex prin hotarare judecatoreasca. Adica transsexualii."
Mai sunt si diversi indivizi care incearca sa obtina o alta identitate fara sa prezinte motive suficient de convingatoare. Evident, dosarele lor sunt respinse de comisia de evaluare. "Am avut cazuri de persoane care aveau cazier si doreau sa-si piarda astfel urma. Acestia au doar o singura portita. Sa ia numele sotiei sau al sotului. In acest caz, nu pot fi impiedicati. Dar ei oricum raman inregistrati in baza de date a Politiei", mai spun functionarele. Oricum, daca n-ai un nume din categoria celor "rusinoase" si vrei sa ai un alt nume pe buletin, trebuie sa faci dovada ca esti cunoscut astfel. Este vorba in mod special de cei care folosesc pseudonime pe care ulterior vor sa le transforme in nume reale, cum ar fi artistii, scriitorii si – de ce nu? – ziaristii. Dar pana acum nu au existat astfel de cereri.

ORDIN
» Acte necesare la schimbarea numelui

Persoana care solicita schimbarea numelui trebuie sa depuna o cerere la primaria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau la primaria ultimului loc de domiciliu avut in tara, in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate. Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivata si sa fie insotita de: copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale solicitantului; un exemplar din Monitorul Oficial – Partea a
III-a, in care a fost publicat, pe cheltuiala solicitantului, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an; consimtamantul, dat in forma autentica, al celuilalt sot, in cazul schimbarii numelui de familie purtat in timpul casatoriei; cazierul judiciar si cazierul fiscal ale solicitantului, plus orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare.

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă