11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăLifestyleFoodSchema lui Madoff, povestită de amantă

Schema lui Madoff, povestită de amantă

Madoff, căsătorit cu iubita lui de la 16 ani

Bernard Madoff a anunţat organizaţia că unul din clienţii săi, Albert I., un om de afaceri, vrea să facă o donaţie de şapte milioane de dolari; acesta, în treacăt fie spus, era un evreu plecat din România în timpul regimului Antonescu.

Madoff şi Sheryl Weinstein încep să ia masa împreună, sub pretextul punerii la punct a tranzacţiei de şapte milioane dolari. Ambii sunt căsătoriţi şi cu copii – Sheryl Weinstein are 40 de ani şi un băiat student, iar Bernard Madoff are 50 de ani şi o soţie, Ruth, cu care este împreună de la 16 ani. Brokerul este ţinut sub papuc de soţie, care îl controlează cu telefoane şi ţine să meargă în toate călătoriile lui de afaceri. „Părea să-l sperie cu adevărat posibila ei reacţie dacă ne-ar fi văzut împreună”, remarcă protagonista, spre începutul cărţii, când relaţia era de simplă prietenie, fără implicaţii sexuale.

Tatăl lui Madoff a fost român

Cei doi îşi fac confesiuni – de fapt, nu atât confesiuni, cât monoloage narcisiste de-ale lui Madoff: „Era un narcisist desăvârşit, total absorbit de pro­pria persoană. Vorbea despre locurile pe unde fusese, despre călătoriile pe care le sponsoriza, despre conferinţele de specialitate din toată lumea şi despre oamenii pe care îi întâlnea”. Nu-i place însă să vorbească despre părinţii lui, care sunt oameni simpli – totuşi, confidentei lui îi spune că tatăl lui ar fi un emigrant din România.

Secretul lui Madoff e să facă investitorii să vină la el

Fascinată de succesele brokerului, propune Consiliului de Administraţie de la Hadassah ca acesta să se ocupe de fondurile de investiţie de sute de milioane de dolari. Strategia lui Madoff, dezvăluie amanta sa, e aceea de a face investitorii să vină la el, nu să le propună el afaceri – motiv pentru care poată să le impună condiţii, cum ar fi aceea de a nu pune prea multe întrebări despre secretele prin care înmulţeşte banii. Cum profiturile sunt foarte mari, Hadassah acceptă condiţia acestuia – implicarea lui Maddoff într-o escrocherie de tip piramidal în 1992, dezvăluită de The Wall Street, lucrează în favoarea brokerului, întrucât justiţia nu poate dovedi participarea lui la fraudă – iar Madoff se alege cu titlul de „as în managementul portofoliului”.

Brokerul nu era un bărbat foarte înzestrat

După cinci ani, relaţia de prietenie începe să capete contururi erotice din ce în ce mai precise. Nu mai surprinde pe nimeni că, în acest context, Sheryl Winstein îi propune lui Madoff să-i gestioneze economiile: „Mă tem că n-am adunat mare lucru… oricum, mult sub pragul tău minim”, se scuză ea. Surpriza pe care o are, după ce ajunge în pat, e să descopere că amantul său are un penis foarte mic.  „Am zâmbit în sinea mea, întrebându-mă câţi dintre cei care sunt socotiţi mari scule pe nemiloasa piaţă de capital, caută practic să-şi compenseze nişte dimensiuni fizice minuscule.”

Concediat fiindcă a pus la îndoială metodele lui Madoff

Când, în cele din urmă, consiliul de administraţie al Hadassah îl cheamă pe Madoff să explice strategiile prin care înmulţeşte banii, brokerul se conformează. Tehnica lui este testată, cu fonduri ale organizaţiei, de unul dintre membrii Consiliului – dar nu obţine nici pe departe cotele de rentabilitate ale lui Madoff.

În loc să miroasă ceva necurat în strategiile brokerului, Consiliul îl concediază pe cel care a îndrăznit să-i testeze metodele. Madoff gestionează investiţiile Hadassah până în 2008, când justiţia deconspiră „secretele” sale de afaceri ca fiind de fapt o schemă Ponzi, un joc de tip piramidal. Dar nu se duc doar investiţiile de sute de milioane ale organizaţiei; se duc şi micile economii ale familiei lui Sheryl Weinstein.  

Delapidări de 65 miliarde de dolari

Bernard (Bernie) Lawrence Madoff, născut în 1938 la New York, este un cunoscut fost om de finanţe american, broker şi director la NASDAQ New York. În 1960 a creat celebra Bernard L. Madoff Investment Securities LLC de pe Wall Street, firmă de brokeri, investiţii şi consiliere financiară, cu greutate la bursa newyorkeză, pe care a condus-o până la arestarea sa din 11 decembrie 2008. În timpul crizei economice care a izbucnit în 2007 s-a descoperit că Madoff, care număra printre clienţii săi unele dintre cele mai mari bănci din lume, a delapidat, într-o carieră de 48 de ani suma de 65 miliarde de dolari, devenind cel mai mare escroc de bursă din istorie. La vârsta de 71 de ani a fost judecat, găsit vinovat la 11 capete de acuzare şi condamnat la o pedeapsă de 150 de ani de închisoare.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă