12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăLifestyleFoodRamona Strugariu – îngerul păzitor de la Bruxelles al victimelor din Colectiv

Ramona Strugariu – îngerul păzitor de la Bruxelles al victimelor din Colectiv

Ramona Strugariu are 37 de ani. De șapte tră­iește în Belgia, împre­ună cu soțul și băiețelul lor. Este consilierul unui europarlamentar român.

Îi lipsește România și vrea să se întoarcă în țară. „Într-o bună zi.“ 

Ramona Strugariu crede că poate ajuta mai bine România din străinătate. A făcut deja foarte multe. Este unul dintre românii cu inimă mare, care, în octombrie 2015, s-au mobilizat incredibil pe Facebook pentru a ajuta victimele incendiului de la Colectiv, trimise în Belgia pentru tratament.  

Ramona Strugariu s-a născut la Bârlad, în județul Vaslui. A absolvit Facultatea de Drept a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Apoi a urmat aici un master în drept european. Înainte să plece din țară, a fost jurist și manager de proiect în programe internaționale de sprijin pentru România, cu accent pe zone defavorizate și sărace – asistență juridică, financiară, promovarea educației și reintegrare socială.

Belgia, a doua casă

În 2009, a plecat în Belgia. Soțul ei a câștigat un concurs Epso și i s-a oferit un job la o instituție europeană.

„N-a fost deloc simplu să plec și nici nu mi-am dorit. Însă episodul acesta s-a suprapus cu niște probleme, băiețelul nostru avea mult mai multe șanse să se nască cu bine în Belgia, așa că am hotărât să îi acordăm aceste șanse și să plecăm.”

Ajunsă la Bruxelles, s-a angajat consilier al europarlamentar român, Monica Macovei. În urmă cu un an, impresionată până la lacrimi de tragedia de la ”Colectiv”, s-a implicat activ în ajutorarea victimelor trimise de statul român în Belgia, pentru a fi tratate împotriva arsurilor.

”La Colectiv am făcut ce ar fi făcut oricine : am scris scrisori deschise, am vorbit cu medici și părinți, am bătut la porțile instituțiilor europene, am cerut ajutor, răspunsuri, ne-am mobilizat la Bruxelles pentru primirea răniților (…) Am schimbat între noi mii de mesaje, în zeci de grupuri. Am cerut audiențe la prim-ministru, la Ministerul Sănătății, am găsit locuri în spitale din străinătate, am făcut sesizări la DNA și parchete, am povestit ce se întâmplă oricui avea urechi de auzit, sperând, în același timp, să tragem un semnal puternic de alarmă pentru ca ce s-a întâmplat să nu se mai repete niciodată”, își amintește ea.

Vrea să se întoarcă în țară

Ramona Strugariu este decisă să se întoarcă în România. ”Într-o bună zi”. Nu știe exact când va veni această zi, dar spune că nu poate trăi cu gândul că nu se mai întoarce acasă. Mai ales că băiețelului ei îi place mult în România. 

În Belgia, Ramona sărbătorește Ziua Națională a României prin muncă. ”O să am o zi încărcată, dar este și acesta un fel de a sărbători”, zâmbește ea. În Parlamentul European au avut loc deja evenimente dedicate zilei de 1 Decembrie, iar asta a ăcut-o să se simtă mândră. ”Vor veni ansambluri de dansatori și se organizează o seară românească”, adaugă ea.

”România, în echilibru fragil”

Despre România crede se schimbă în bine, dar ”încă se află într-un echilibru foarte fragil”. Este convinsă că lucrurile nu sunt ireversibile și asta o îngrijorează. ”Cred că lipsa de reacție la grosolăniile politice, culcatul pe-o ureche al societății civile, perioadele de hibernare a presei, practic orice moment în care devenim neatenți sau indiferenți pune în pericol reforma și pașii spre bine. Dacă așteptările de a produce schimbări în bine vin de la guvernanți, cele legate de păstrarea lor trebuie confirmate în mod direct de noi”, consideră ea.

Apoi remarcă faptul că multe lucruri nu merg în România. ”Alegem aceiași oameni, nu contează că au condamnări penale sau sunt, pur și simplu, niște catastrofe în materie de bună gestionare a comunităților. Nu avem criterii pentru oamenii care ne reprezintă, nu ne pasă cine are puterea de decizie atunci când vine vorba despre sănătatea, banii, bunăstarea și viețile noastre”.

Vine în țară de alegeri

Pe 11 decembrie plănuiește să vină în România pentru a vota la alegerile parlamentare. ”Încerc să-mi dau seama unde contează mai mult votul meu, în Diaspora, pentru reprezentanții noștri, sau în circumscripția mea din Vaslui, unde trebuie opriți niște oameni care nu au ce căuta în Parlamentul României. Mesajul pe care vreau să-l transmit, votând în țară, e mult mai puternic”, spune ea.

Se declară ”moderat optimistă” în legătură cu rezultatul alegerilor parlamentare. ”Mi-e teamă pentru acest vot, trăim schimbări importante în geostrategia lumii și fiecare alegere pe care o facem poate cântări greu pentru liniștea europeană a României. Vreau să cred că suntem în stare să votăm pentru viitorul copiilor noștri.”

De Ziua Națională, Ramona are un mesaj pentru români: ”Să ne iubim țara începând cu lucrurile mici. Cu cel de lângă noi, chiar dacă e diferit de noi. Să ne manifestăm mai puțin naționalist și mai mult ca o națiune”.

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă