17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăLifestyleFoodPreacinstitii Cavaleri de Medias au poftit la cocoselul Struki

Preacinstitii Cavaleri de Medias au poftit la cocoselul Struki

Piata Ferdinand 1, din centrul municipiului, a fost locul ales de organizatorii Festivalului “Medias – cetate medievala” drept centru al tuturor manifestarilor organizate sub egida sarbatorii din vechea fortareata saseasca de pe Tarnava Mare. Pentru trei zile zona istorica din centrul Mediasului, cu cladiri cochete si frumos restaurate, a devenit un vechi targ medieval in care doar turistii si reclamele moderne la marcile de bere aminteau despre faptul ca traim totusi in secolul XXI.

Domnite, cavaleri si o atmosfera de burg

Soare mult, targoveti guresi, tigani mestesugari, cavaleri si domnite purtand frumoase haine de epoca, cateva sute de turisti cu ochelari de soare, pantaloni scurti si aparate de fotografiat, plus un “vornic” guraliv, cu totii s-au intalnit, sambata dimineata in targul medieval din Piata Ferdinand. Turistii, cu treburile lor, pe la standurile cu frumoase piese artizanale, de la covoare si masti alegorice pana la bratari din argint, lemn sau piele si… ca-zane “medievale” pentru distilat tuica, ascultau din cand in cand strigatele “vornicului-trompeta”, rol in care si-a intrat cu mult succes sighisoreanul Paul Daian. Pe post de paznic personal, vornicul targovetilor medieseni il avea pe cocoselul Struki, o panarama de pasare, viu colorata si guraliva la fel ca si stapanul sau, cocotata tocmai sus pe palaria omului. Lume multa, ce mai incolo si incoace, atat de “faina”, incat la un moment dat, la una dintre mesele unei carciumi batranesti, amenajata sub un superb pavilion din plastic foarte modern, au poposit trei domnite focoase. Dupa ele, hop si o ceata de vreo sapte cavaleri care, pesemne mergeau pe la vreo rascoala ceva, pentru ca tare erau incarcati cu sabii de toate felurile, sulite, lancii, securi si scuturile aferente bunei paze personale.

Turnir sui-generis

Se vede treaba, cavalerii acestia se trezisera prea devreme si erau cam indispusi, pentru ca a fost indeajuns ca unul dintre ei sa-i arunce o privire scurta uneia dintre preacinstitele domnite, iar la fata locului sa se incinga o bataie cavalereasca cu scantei si strigaturi. “Cavalerilor, sunteti niste vicleni!” si-au strigat unii altora. Unul mai pletos, nici una nici doua pune rapid mana pe sulita si da sa-l impunga pe cel cu ochii dupa domnite. Larma bataii atrage imediat atentia targovetilor, care se aduna ca la urs. Spre deliciul copiilor, cavalerii continua sa isi traga lovituri care cu sabia, care cu lancea, care cu securea. Tipete grele, bufnituri dureroase pe piatra fierbinte a pavajului, lovituri sub centura in hohotele de ras ale asistentei, hop si vornicul Paul, cu Struki al sau pe palarie. “Taie-l, spinteca-l”, striga omul fara sa se gandeasca la ce va urma. “Cavalerilor, cine castiga ia paserea ceea colorata”, propune cavalerul Mihai cel Bun, imbracat intr-o frumoasa mantie alb-albastra si niste colanti comozi pe dedesubt. “Pe el!”, striga si ceilalti, iar lupta se incinge si mai tare sub privirile amuzate ale domnitelor si spre spaima cocoselului care, probabil, se si vedea facut frigare.
Sub privirile pline de admiratie ale turistilor care nu mai prididesc sa faca poze, cei sapte aventurieri medievali incing dueluri cu toate felurile de arme. Ca la vreun ceas sa fi trecut, cand obositi de atata lupta, cavalerii cad la pace, spre marea bucurie a lui Struki, cel infoiat, care se linisteste la randul sau: va mai prinde si ziua de duminica.
Tot atunci se lamureste si publicul ca intregul spectacol a fost unul atent pus in scena de trupa Cavalerilor de Medias, un grup de tineri mari iubitori ai vremurilor apuse, atat de impatimiti, incat si cele mai simple vorbe pe care si le spun unul altuia sunt croite dupa vechile obiceiuri. Spectacolul, cu toata naivitatea sa, a fost unul dintre punctele de atractie ale sarbatorii medievale de la Medias.

Concursuri moderne in spirit medieval

Cu intentia de a promova turismul in zona, organizatorii festivalului si un grup de impatimiti ai ciclismului au organizat si un maraton pe biciclete, o intrecere cu doua etape, una de 80 si alta de 40 de kilometri lungime, al carei traseu i-a purtat pe cei peste 140 de concurenti care au luat startul prin preajma bisericilor medievale din satele aflate in vecinatatea Mediasului.
Concursuri de desen cu tematica istorica, expozitii de marionete, icoane pe lemn, masti alegorice si tesaturi traditionale si, ca un cadou special oferit turistilor, un concert cu formatia “Phoenix” – toate acestea au constituit frumoase atractii pentru cele cateva mii de turisti care s-au perindat la Medias la sfarsitul saptamanii trecute.

Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă