20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodPlanurile minelor de aur, lasate vraiste

Planurile minelor de aur, lasate vraiste

Incetarea activitatii in subunitatile Companiei “Minvest” Deva echivaleaza cu distrugerea aproape in totalitate a unei parti importante din activele intreprinderilor miniere. Mai mult, documente importante, unele dintre ele clasificate, printre care planuri topografice ale galeriilor si date secrete despre zacamintele de aur, sunt lasate in dezordine in birourile parasite.
Odata cu oprirea activitatii, in unitatile miniere s-a instalat haosul. Cladirile in care functiona administratia sucursalei “Bradmin” sunt vandalizate de hoti, care fura tot ce ar putea fi util prin gospodarii: de la sobe de teracota, fier vechi si pana la obiecte din lemn. Pe langa incintele parasite si distruse ale unitatilor miniere, comunitatile din localitatile apropiate, legate economic de minerit, duc o viata la limita subzistentei, pentru ca dupa inchiderea abatajelor nimeni nu le-a oferit o alternativa pentru a-si castiga painea cea de toate zilele.

Documente secrete aruncate

Inchiderea minelor de aur din apropierea municipiului Brad a insemnat un dezastru atat din punct de vedere social, cat si din cel al conservarii activelor fostei intreprinderi. Incinta administrativa a fostei mine Barza este aproape in totalitate distrusa de hotii de fier vechi, care au furat tot ce se putea fura. Paza fostei unitati este ca si inexistenta. Doi oameni sunt platiti sa supravegheze un perimetru de cateva hectare.
Pana si plasa portilor de la intrare si gheretele in care stateau candva paznicii au disparut sau au fost distruse. Cladirea in care functiona candva Serviciul de Topografie Miniera a ramas in paragina. Usile larg deschise invita pe oricine sa intre in incaperile in care zac, aruncate de-a valma, schite, harti si alte documente deosebit de importante despre cel mai mare zacamant aurifer din Muntii Metaliferi.
Directorul Sucursalei Miniere Brad, Nistor Magdalina, este insa de alta parere: “Nu sunt documente secrete, sunt doar niste planuri ale galeriilor si zacamantului. Acolo sunt incuiate sigilate si puse sub paza permanenta”. Paza este aproape inexistenta, la fel si lacatele de la usile care stau larg deschise. Despre sigilii nici nu poate fi vorba, iar la Politia Brad nu exista nicio sesizare despre o eventuala rupere a sigiliilor de la fostul Serviciu de Topografie Miniera.

Raiul hotilor de fier vechi

Toate obiectele din metal din incinta intreprinderii miniere care au putut fi carate cu carutele au fost furate. Au mai ramas doar cateva obiecte mari. “Se fura totul. Aici a ramas un "sat fara caini". Pe paznici nu-i vezi cu zilele, si oricum doi oameni nu fac fata la gastile de tigani care vin cu carutele”, spune Petru Oprean, un localnic care a muncit o viata la mina din Barza.
Oamenii trec pe langa ruinele fostei unitati aproape plangand. Tineretea si munca lor de o viata se afla “ingropate” in aceste ruine de nepasarea managerilor “Minvest”. Paza activelor este asigurata de o firma specializata. Directorul companiei din Deva, Pompiliu Crai, refuza, insa, sa dea orice detaliu referitor la contractul incheiat cu firma care avea obligatia sa asigure paza acestor unitati. “Eu nu va dau nicio declaratie oficiala. Ce faceti atata scandal cu minele astea inchise? Peste tot e dezastru, nu numai la Brad, da' ce sa facem noi impotriva hotilor de fier vechi?”, se lamenteaza directorul. Acesta considera, insa, ca nimeni nu se face vinovat de distrugerea activelor unitatilor miniere. “Inchiderea s-a facut dupa un plan de masuri, si nu dupa logica”, concluzioneaza Crai.

O comunitate in suferinta

In timp ce hotii de fier vechi si directorii “Minvest” prospera, zeci de mii de oameni pentru care intreprinderea miniera era singura sursa de venit au ajuns sa traiasca de pe o zi pe alta. Municipiul Brad, candva faimos pentru mina de aur, traieste doar din cele cateva firme de lohn care si-au deschis activitatea in ultimii ani, dar care se pregatesc sa plece spre est in urma intrarii Romaniei in UE.
Doar celebrul Muzeu al Aurului mai aminteste ca in Brad exista candva o prospera activitate de minerit. Primarul orasului, Florin Cazacu, fost lider al sindicatului minerilor, este ingrijorat pentru soarta comunitatii. “Este regretabil ca s-a oprit activitatea minei si nu avem ce sa punem in loc din punct de vedere social. Speram doar ca, odata cu intrarea in UE, zona Bradului sa devina mai atractiva pentru investitori, deoarece la ora actuala exista foarte multa forta de munca neocupata”, a spus edilul.

Cele mai citite

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă