10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăLifestyleFoodBloggingul culinar în România: Ingredientele de care au nevoie oamenii din spatele...

Bloggingul culinar în România: Ingredientele de care au nevoie oamenii din spatele site-urilor cu reţete ca să aibă succes

În spatele blogurilor culinare, pe care cei mai mulţi dintre noi le folosim ca surse de inspiraţie în bucătărie sau pentru lămurirea unor reţete simple, pe care nu ni le mai amintim cu exactitate, se află munca asiduă şi imaginaţia unor oameni cu ocupaţii diverse – avocaţi, artişti, impresari sau directori de vânzări. Patru dintre ei au explicat pentru cititorii României libere ce presupune crearea şi întreţinerea unui blog cu reţete, cum se poate câştiga din această ocupaţie, dar şi câteva secrete ale succesului lor.  

Între bloggerii care au stat de vorbă cu RL se numără Oana Igreţiu şi Diana Rajos-Nicolin, autoarele blogului „Savori Urbane”, Cristina Toth, autoarea blogului „Divă în bucătărie”, Laura Laurenţiu, omul din spatele blogului „Reţete ca la mama” şi Florin Itu, creatorul blogului „Crazy Mother Cooker”. 

Cum se poate câştiga dintr-un blog culinar

Bloggerii au explicat că se pot obţine bani din blog, cu condiţia de a avea un număr suficient de mare de vizitatori unici şi de a îndeplini alte condiţii, între care design-ul plăcut şi reţete redactate corect gramatical, astfel încât să atragă atenţia advertiserilor. O altă modalitate de remunerare a bloggingului este colaborarea cu agenţii de PR şi desfăşurarea unor campanii. Însă, toate aceste variante prin care se pot obţine bani dintr-un blog presupun foarte multe ore de muncă.

„Cei 10-15.000 de vizitatori unici pe zi aduc un venit constant care acoperă cheltuielile pentru blog. La 5-6 luni după lansare, am fost contactate de agențiile de PR și am derulat campanii foarte faine. Advertiserii se orientează spre blogurile aerate, cu design plăcut, cu rețete corecte (și gramatical!) și poze decente”, au spus Oana Igreţiu şi Diana Rajos-Nicolin, de la „Savori Urbane”, al căror blog are vârsta de un an şi nouă luni.

Niciunul dintre autorii intervievaţi nu se întreţin doar din blogurile lor. „Sunt perioade şi perioade”, a spus Cristina Toth, autor la blogul „Divă în bucătărie”, care există de aproximativ cinci ani. Dintre cei cinci bloggeri, unii au încercat să îşi transforme blogul într-o sursă de venit, alţii l-au păstrat ca hobby.  

„Instrumentele de monetizare sunt diverse, de la spațiile de reclamă pe care le poți ceda, la afiliere și campanii pentru anumiți clienți. În timp, am reușit să bifez majoritatea formelor de monetizare, unele cu rezultate mai bune, altele mai puțin bune. De exemplu, cu afilierea nu am reușit să mă împac niciodată”, a spus Laura Laurenţiu, care a deschis blogul „Reţete ca la mama”, în urmă cu şase ani și jumătate.

Pe de altă parte, Florin Itu, autorul blogului „Crazy Mother Cooker”, pe care l-a creat în urmă cu aproape şase ani, a spus că nu şi-a propus să se întreţină din blog şi nici nu ar avea timpul necesar.

De altfel, cei cinci autori intervievaţi au şi alte ocupaţii în afară de blogging – fost director de vânzări, Oana Igreţiu şi-a deschis un laborator de cofetărie-patiserie, iar colega ei, Diana Rajos-Nicolin, este avocat şi conduce un birou de traduceri.

De asemenea, Florin Itu îşi desfăşoară în continuare activitatea în domeniul showbiz-ului. „Mă ocup cu bookingul de artiști români sau internaționali pentru festivaluri, cluburi, evenimente corporate sau private, precum și cu organizarea de evenimente de stand-up comedy cu artiști internaționali”, a spus el.

Fost manager în licenţe la ProTV şi fost director de dezvoltare la Prima TV, Cristina Toth se dedică blogului şi familiei sale, iar Laura Laurenţiu se dedică mai ales blogului, dar mai desfăşoară şi activităţi freelancer în domeniul artistic.  

Munca din spatele unui blog culinar necesită trei mâini

Munca din spatele unui blog culinar este foarte complexă şi, uneori, pare că necesită trei mâini, potrivit autorilor, care spun că o reţetă ajunge online după o un proces lung, cu etapele: documentare, prepararea propriu-zisă şi fotografierea simultană, procesarea şi selectarea fotografiilor şi redactarea reţetei.

„Fotografierea complică puțin lucrurile, mai ales când ai nevoie de o mână cu care să ții tigaia, o mână cu care să amesteci în preparat și încă una pentru aparatul foto. Apoi, urmează prelucrarea pozelor și redactarea postului, care niciodată nu este doar o rețetă simplă (pentru asta există cărți de bucate și agregatoare de rețete pe net) ci o poveste, o experiență care să inspire cititorii”, a explicat Florin Itu, care a precizat că activitatea de blogger culinar mai presupune și promovare în social media şi participare la evenimente, campanii sau concursuri.

Oana Igreţiu a fost de acord că dincolo de reţetă există întotdeauna o poveste şi, de asemenea, un efort financiar care include investiţii în platforma blogului, hosting, echipamente foto, accesorii, veselă, cărți de bucate prestigioase și ingrediente. 

„E greu să gătești și să te tot oprești, să te speli pe mâini, să faci una-două poze și să continui. La final te gândești cum să prezinți produsul finit: ce farfurie să alegi (una care nu a apărut în mai mult de trei rețete), ce accesorii să-i asortezi și cum să faci platingul. Pozezi și nu-ți place. Alegi altă farfurie și aranjezi altfel mâncarea. Şi tot așa. Pozele trebuie descărcate din apărat, redimensionate și sortate. Pe urmă te pui și scrii rețeta, cu ingrediente cântărite, etapele de preparare, povestea care o însoțește etc. După publicarea rețetei pot apărea și întrebări de la cititori, în formularul de comentarii, care trebuie moderate și lămurite”, au spus bloggeriţele.   

Acelaşi parcurs al unei reţete a fost explicat şi de Cristina Toth, care a adăugat, însă, că mai există și provocări ale sponsorilor sau colaboratorilor. „Printre rețetele de sezon, propuse de cititori sau prieteni, pregătesc rețete speciale pentru aceștia”, a spus autoarea blogului „Divă în bucătărie”.

Laura Laurenţiu a mărturisit că se străduieşte să menţină atenția publicului prin rețete atrăgătoare, pentru care se documentează mult şi face numeroase teste. În plus, a învăţat să facă fotografii de calitate şi să proceseze video. „Pe lângă toate astea, petreci ore bune scriind și comunicând cu cititorii”, a spus ea.

Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 12 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 12 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 12 mai...

Exclusiv: Analistul Adrian Negrescu, despre legea evaziunii fiscale: ,,Statul reușește să obțină doar 1-2% din prejudiciile din dosarele penale”

Legea evaziunii fiscale, cunoscută ca legea Ciucă-Ciolacu, împarte românii în tabere și anume cei care văd această măsură ca fiind una utilă în lipsă...
Ultima oră
Pe aceeași temă