17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodNăscută pe 1 decembrie: Ziua Naţională, la tăiatul porcilor sau în Singapore

Născută pe 1 decembrie: Ziua Naţională, la tăiatul porcilor sau în Singapore

Principala amintire a Alexandrei despre Ziua Naţională se leagă de … tăiatul porcilor, când întreaga familie se reunea, cu prilejul celor cîteva zile libere, la ţară. Născută pe 1 decembrie, tânăra din Hunedoara, care împlineşte anul acesta 26 de ani, spune că nu este o patrioată, iar că un mare avantaj al zilei sale de naştere este că nimeni nu uită s-o felicite.

Sinceră şi pesimistă, cum se autocaracterizează, şi cu un bogat simţ al umorului, am adăuga noi, Alexandra Cânda trăieşte de mai bine de un an în Singapore, unde este angajată la Universitatea Naţională.

Un pic specială

Ale, cum se semnează adesea în e-mailuri, îmi scrie că este o onoare să fie născută chiar pe 1 decembrie – ”prea mult spus; mândrie e mai potrivit”, revine ea cu o completare. Spune că e mai uşor pentru toată lumea să-i reţină ziua de naştere şi că, de multe ori, a primit chiar telefoane şi de la colegele de muncă ale mamei ei.

Citeşte şi: Simbolul României Mari. Povestea din spatele Eroului Necunoscut

”Pur şi simplu, mă face să mă simt specială – aşa, puţin. Pe lângă Ziua Naţională, e prima zi din luna decembrie, luna cadourilor, iar mama mea mi-a spus de mai multe ori că sunt cel mai frumos cadou”, îmi scrie tânăra, adăugând un zâmbet virtual.

Alexandra susţine că nu e o patrioată, adăugând că poate ar trebui să fie, tocmai pentru că e născută pe 1 decembrie şi nici nu se bucură prea tare că vine ziua ei, pentru că îmbătrâneşte: ”Momentan, am numai 25 de ani. În câteva zile, se va mai adăuga unul la buchetul vieţii. Destul de trist. Simt că îmbătrânesc şi nu mă mai bucură ideea că se apropie ziua mea”.

Tinerei i-au rămas în minte aniversările din copilărie, de la ţară, când întreaga familie profita de ziua liberă şi se punea pe tăiat porcii şi gătit tot felul de preparate tradiţionale. ”Fiind copil, în foarte mulţi ani, am “petrecut” ziua de naştere la ţară, la tăiatul porcilor. Bunicii mei creşteau mereu doi porci pe care îi scarificau în aceeaşi zi, aşadar era necesar mult timp pentru pregătitrea produselor din carne. Tatăl meu era profesor şi, în timpul anului şcolar, nu îşi putea lua zile de concediu. Cum mereu 1 Decembrie era zi liberă şi uneori se mai nimerea vinerea sau lunea, era minunat că era mai mult de un weekend liber pentru el şi un prilej perfect pentru tăiatul porcilor. Mereu îmi era ciudă că eram nevoită să îmi “petrec” ziua de naştere în felul ăsta”, îşi aminteşte Alexandra.

Când era la şcoală, se bucura, pentru că primea o zi liberă în plus, iar, mai târziu, chiar i s-a spus că este norocoasă, că nu trebuie să meargă vreodată la muncă de ziua ei: ”Depinde, nu toate companiile ţin cont de faptul că e Ziua Naţională”, scrie tânăra, răspunzându-le, parcă, celor care o pizmuiau odată.

Nu regretă că nu va fi în România pe 1 decembrie, pentru că oricum este duminică şi că, dacă ar fi fost o zi lucrătoare, n-ar fi deranjat-o să muncească în Singapore.

”Chiar şi dacă ar fi trebuit să muncesc anul acesta, nu aş fi fost supărată – mă bucură mult faptul că sunt aici acum şi nu în România – iar anul viitor, deşi 1 decembrie va fi lunea, sper să îl petrec tot în Singapore”.

Salutări din Singapore

Alexandra a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj, în 2010, iar, în 2012, un master de statistică aplicată. Şi-a dorit dintotdeauna să ”evadeze” din România, cum scrie ea, fără să aibă ”o explicaţie pentru asta”.

A plecat pentru prima dată din ţară în 2011, în Grecia, unde a fost cameristă. ”Au fost patru luni grele, nu mă aşteptasem să fie aşa, dar se spune că ce nu te omoară, te întăreşte. Mă bucur că am le-am făcut faţă şi mi-au adus un plus de încredere în mine”.

Poate aşa şi-a luat inima în dinţi, în 2012, şi a aplicat la un internship la un institutut de cercetare în Singapore. ”Nu pot să zic că am avut o fixaţie pentru Singapore; nici măcar nu căutam locuri de muncă afară, deşi mă atrăgea ideea, însă nu credeam că pot fi şanse. Căutam cu disperare de muncă în România şi nu reuşeam să obţin nimic”, scrie Alexandra.

Îi place în Singapore pentru că nivelul de trai este mai ridicat decât în ţară, este curat, oamenii sunt civilizaţi, iar străzile, sigure. Şi-ar dori să rămână acolo chiar şi cinci ani, însă numai dacă îşi va găsi un alt loc de muncă, preferabil în marketing – în prezent, areun contract pe perioadă determinată –şi dacă logodnicul ei va reuşi să se angajeze tot în Singapore.

Alexandra spune că nu cunoaşte prea mulţi români din comunitate şi că va sărbători 1 Decembrie la Ambasada României, un prilej bun să cunoască şi alţi conaţionali.

63.393 de români s-au născut pe 1 decembrie, arată datele oferite RL de Biroul pentru Evidenţa Persoanelor.

12.150 de persoane au murit pe 1 decembrie.

În 2012, în România s-au născut 367 de copii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă