8 C
București
luni, 29 noiembrie 2021
AcasăLifestyleFood"Mobilizarea muncitorilor, pentru ordine in Capitala"

„Mobilizarea muncitorilor, pentru ordine in Capitala”

In dupa-amiaza zilei de 11 iunie 1990, pe fondul „fenomenului Piata Universitatii”, la Palatul Victoria a avut loc o intalnire la care au participat persoane importante din SRI, Ministerul de Interne, Ministerul Apararii Nationale, Marele Stat Major, FSN, Guvern etc. Cei prezenti incercau sa gaseasca o solutie pentru a opri demonstratia anticomunista, pro-democratie, din Piata Universitatii, care dura de aproape 50 de zile (din 22 aprilie 1990).
La aceasta sedinta s-a facut pentru prima oara propunerea ca pentru reprimarea demonstrantilor, pe langa fortele de ordine, sa fie folositi si „oamenii muncii”. La acea data, Palatul Victoriei era atat sediu al Guvernului Romaniei, cat si al Presedintiei.

O idee: venirea minerilor

La intrunirea din ziua de 11 iunie 1990 au participat: Ion Iliescu – presedintele tarii; Petre Roman – prim-ministru; Bogdan Niculescu Duvaz – ministru; gen. Mihai Chitac – ministru de Interne; Paul Jerbas – secretar general al Guvernului; N.S. Dumitru – vicepresedinte al Frontului Salvarii Nationale; Dan Iosif – membru in Biroul Executiv al FSN; Gelu Voican Voiculescu – ministru; Gheorghe Robu – procuror general; Virgil Magureanu – directorul Serviciului Roman de Informatii; gen. Vasile Ionel – sef al Marelui Stat Major din ministerul Apararii Nationale; col. Mugurel Florescu – seful sectiei Parchetelor Militare si adjunct al procurorului general. Au mai fost prezenti si alti ministri, de la alte ministere decat cele precizate mai sus.
In cursul intrunirii, o persoana (neidentificata inca de cei care se ocupa de anchetarea evenimentelor din 13-15 iunie 1990) a sugerat „mobilizarea muncitorilor pentru a face ordine in Capitala”. Din cate se pare, Petre Roman, primul ministru, a raspuns: „Da, ar fi o idee!”. Atmosfera a devenit aprinsa si s-au iscat discutii in contradictoriu.
O parte dintre participanti s-au opus unei astfel de interventii, printre care Bogdan Niculescu Duvaz si Dan Iosif. Cei doi au considerat masura ca fiind nepotrivita.

La Snagov, sedinta secreta

In ziua de 11 iunie 1990, participantii la intrunirea de la Palatul Victoriei nu au luat o hotarare clara privind mobilizarea minerilor, a „oamenilor muncii” pentru reprimarea demonstratiei din Piata Universitatii.
In aceeasi zi, participantii la intrunirea de la Guvern care imbratisasera ideea mobilizarii minerilor s-au deplasat la o vila din localitatea Snagov, unde au fost stabilite detaliile operatiunilor.
Intrunirile de la Palatul Victoriei si de la vila din Snagov nu au avut caracter oficial, nefiind sedinte de guvern, ci un fel de „sedinte de lucru”.
Hotararile luate in cadrul sedintelor nu au fost aduse la cunostinta opiniei publice. Insa toate deciziile luate in cadrul celor doua sedinte au fost reluate si mentionate in stenograma sedintei de guvern din 16 iunie 1990, sedinta cu ocazia careia „activitatea minerilor a fost apreciata ca pozitiva”.

Cele mai citite

Schimbarea din administrație, marea deziluzie

A trecut mai bine de un an de la schimbarea celei mai mari părți a administrației publice locale din Capitală. Bucureștenii au sperat într-o schimbare...

Făuritorii României Mari

Iuliu Maniu a fost sufletul acțiunii, iar Regina Maria ziditoarea României Mari

Americanii trimit elicoptere în România. Vor apăra Flancul Estic

Americanii trimit elicoptere în România, în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve, menită să protejeze Flancul Estic al NATO. Forțele Terestre ale SUA trimit în România...
Ultima oră
Pe aceeași temă