32 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăLifestyleFoodMoartea doamnei Rachitanu

Moartea doamnei Rachitanu

» Horror-ul din spitalele romanesti pare sa fie o poveste fara de sfarsit. Teodora Rachitanu, de 21 de ani, insarcinata in luna a saptea, a murit in spital, la Botosani, dupa ce timp de patru luni diversi medici au jonglat cu diagnosticele ei. Declarata initial sanatoasa tun, femeia gravida a fost diagnosticata ulterior, de catre mai multi doctori, cu: colica biliara, apendicita, peritonita, ocluzie intestinala si septicemie. Ultimul diagnostic care i s-a pus, inainte sa moara, a fost cel de cancer de colon.

Dupa doua operatii invazive si o coma de patru zile, timp in care gravida Teodora Rachitanu s-a luptat din rasputeri sa ramana in viata, organismul ei a cedat. Fatul – un baietel – i-a fost scos din burta mort. Disparitia Teodorei a lasat in urma ei doua suflete distruse: sotul, Ilie Rachitanu, si primul lor copil, o fetita in varsta de 4 ani.

Teodora si Ilie Rachitanu s-au casatorit in septembrie anul trecut, desi traiau impreuna de cinci ani. Oameni gospodari, ei au ridicat impreuna o casa si au facut fetita. Cand sotii Rachitanu s-au cunoscut, Teodora avea 15 ani, iar Ilie 20. Anul trecut, ei s-au hotarat sa-si uneasca destinele in fata lui Dumnezeu. Teodora Rachitanu a ramas insarcinata pentru a doua oara. Spre bucuria familiei, cel de-al doilea copil urma sa fie un baietel. Din pacate, bucuria lor n-avea sa dureze mult. In cea de-a saptea luna de sarcina, moartea a biruit-o pe Teodora, rapind-o din mijlocul familiei sale. Femeia a decedat dupa ce a fost purtata luni in sir prin spitale, unde diversi medici au jonglat cu diagnosticele ei.

Drama familiei Rachitanu a inceput pe 6 noiembrie 2007, cand Teodora a inceput sa acuze dureri atroce de spate. Era in cea de-a treia luna de sarcina. "Am insotit-o la maternitate. Acolo i-au facut analizele, ecografia si nu i-au gasit nimic. Prin urmare, au declarat-o sanatoasa si i-au dat drumul acasa", povesteste sotul, Ilie Rachitanu. O luna mai tarziu, durerile de spate au revenit in forta, mai cumplite ca prima data, insotite de varsaturi si de constipatie. Cei doi soti s-au prezentat la un cabinet particular de ginecologie, sperand ca vor avea mai mult noroc si ca femeia va fi vindecata. "Am fost la cabinetul particular al doctoritei Olaru Maria. Acest medic a decis ca sotia mea sa fie internata in aceeasi zi in spital, cu diagnosticul de colica biliara. Dupa patru zile, si de aici i s-a dat drumul acasa", mai povesteste tanarul sot.

Imediat dupa revelion, pe 3 ianuarie 2008, durerile de spate ale Teodorei au devenit insuportabile. Barbatul a fost nevoit sa cheme salvarea, pentru a-si duce sotia de urgenta la maternitate. "Salvarea a intarziat atunci 24 de minute. La maternitate, doctorul Rosca i-a facut numai o clisma, pentru ca era constipata. In ziua urmatoare, dupa ce sotia mea a fost consultata de vreo patru medici ai maternitatii, a fost trimisa la Spitalul Judetean Botosani, cu diagnosticul de «apendicita acuta, observatie peritonita». Acolo, din pacate, pentru ca nu am avut bani, doctorul Hamburda a infirmat diagnosticul. Fiind insarcinata, cred ca nu avea chef sa riste. A pus-o trei zile sub observatie, pana sa-i vina schimbul din concediu, adica doamna Tighiliu", relateaza Ilie Rachitanu.

Dupa cele trei zile de observatie medicala, tinerei i s-a mai facut un rand de analize, dupa care fost condusa la operatie, cu diagnosticul de ocluzie intestinala. "Luni dimineata m-au pus sa semnez pentru operatie, ca sa-i indrepte intestinul dupa ocluzia intestinala – asa mi-au explicat medicii. Operatia a fost facuta fara sa asiste la ea un medic ginecolog, asa cum ar fi fost normal in cazul unei gravide. A doua zi, marti, m-au anuntat ca are cancer de colon si ca nu are scapare. Apoi doctorul Szente (directorul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Botosani – n.n.) a venit si a scos din ea fatul mort", povesteste Ilie Rachitanu.

 

Vestea ca sotia lui va muri a cazut ca un trasnet peste Ilie Rachitanu, care nu intelege nici la aceasta ora de ce nici unul dintre numerosii medici care au consultat-o pe Teodora nu si-a dat seama ca aceasta ar avea cancer. "Dar oare ei, ca medici – si atat de multi medici au consultat-o –, nu au putut sa-si dea seama pana atunci ca are cancer? Chiar a avut cancer sotia mea, la 21 de ani?", se intreaba sotul paralizat de durere.

 

Dupa operatie, din cauza septicemiei, femeia a intrat in coma. Pendularea intre viata si moarte a durat patru zile. Medicii nu au mai putut sa-i faca nimic. "Ea a intrat in coma si ei au mai operat-o inca o data la intestinul subtire. In cea de-a cincea zi a murit", isi aminteste Ilie Rachitanu, cu ochii inundati de lacrimi.

 

Dupa moartea Teodorei, Ilie Rachitanu a depus plangere la Politie si la Colegiul Teritorial al Medicilor, impotriva a patru medici implicati in acest caz, pe care-i acuza de grave culpe medicale. Medicul Maria Olaru este cercetat la Colegiul Medicilor Bucuresti, pentru ca face parte din conducerea Colegiului Teritorial al Medicilor Botosani, iar ceilalti trei sunt cercetati la filiala botosaneana a Colegiului Medicilor.

"In cazul unor presupuse acuze la adresa membrilor din conducerea Colegiului Teritorial al Medicilor Botosani, cercetarile au loc la Bucuresti. Pentru ceilalti, cazul se cerceteaza direct la Colegiul Teritorial al Medicilor. Datele sunt confidentiale, iar decizia va fi data la nivel national sau judetean. Cercetarile pot dura de la o luna la cateva luni, poate ani", a declarat seful Colegiului Teritorial al Medicilor Botosani, Teodor Tanase. Politia a confirmat ancheta care se face in cazul Rachitanu, insa a precizat ca aceasta nu se poate finaliza decat dupa coroborarea cercetarilor proprii cu cele realizate la nivelul Colegiului Medicilor.

 

"Dosarul se afla in cercetarile politiei si este sub supravegherea procurorului. Asteptam raspunsul de la Colegiul Medicilor, pentru a finaliza dosarul. Medicii sunt cercetati pentru ucidere din culpa, la sesizarea depusa la Parchet de catre sotul decedatei", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Botosani, Manuela Ieremie.

MEDICUL: "Nu ma mai hartuiti!"
Nici unul dintre medicii acuzati nu este insa generos in declaratii care vizeaza cazul mentionat. Medicul Maria Olaru, cea care se afla in conducerea Colegiului Teritorial al Medicilor Botosani, a declarat: "M-am comportat ca orice doctor ginecolog profesionist, foaia (de observatie – n.n.) este la dispozitie. Nici motivele internarii, nici examenul clinic obstetrical, nici cel general, la aparate – coroborate cu analizele de la laborator si cu ecografia – nu sugerau diagnosticul de cancer. Este dreptul meu de a ma apara. Nu ma mai hartuiti, lasati-ma sa-mi fac profesia!".

SOTUL PACIENTEI: "Vreau dreptate!"
Sotul femeii moarte in maternitate, Ilie Rachitanu, este un om simplu si nu vrea acum decat sa se faca dreptate, pentru a-si putea creste fetita. "Vreau sa stiu adevarul!", spune el. Innebunit de durere, omul a incercat sa atraga atentia autoritatilor asupra dramei lui. El s-a urcat in varful unei macarale cerand medicilor sa-i explice de ce au murit sotia si fiul lui, inca nenascut.

Cele mai citite

Marşul Bucharest Pride 2024 și Marșul Normalității, pe străzile din București

Marşul Bucharest Pride 2024 se desfăşoară, sâmbătă, începând cu ora 16.00, în Capitală. Evenimentul dedicat comunităţii LGBTQIA+ este organizat de Asociaţia Accept.   Mai mult...

VIDEO. Elena Lasconi: România nu este o ţară săracă, România este o ţară sărăcită

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a afirmat sâmbătă, în deschiderea congresului extraordinar, că România nu este o ţară săracă, ci o ţară sărăcită. Aceasta i-a...

Coșul zilnic de cumpărături ar putea să se scumpească, estimează antreprenorii români

Coșul zilnic de cumpărături este predispus scumpirilor în următoarea perioadă, potrivit reprezentanților mediului de afaceri. Țara noastră a avut cele mai accelerate creșteri ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă