18.5 C
București
vineri, 13 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodMacelul continua!

Macelul continua!

» Ministerele Mediului si Agriculturii se cearta in privinta interzicerii vanatorii pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Vanatori
Amenintari cu procese pentru daune de
milioane de euro

Nicolae Selaru, presedintele ANVPS, a declarat ca daca va fi interzisa vanatoarea in Delta, va declansa un proces si va solicita, impreuna cu firmele turistice care aduc vanatori in Delta, daune interese de milioane de euro.
Ministrul Attila Korodi a declarat in sedinta pe care a avut-o cu subalternii sai si cu sustinatorii vanatorilor din Ministerul Agriculturii ca va face demersurile necesare pentru a aplica directivele 79/409 EEC si 92/43 EEC pentru a stopa procedura de infringement anuntata de Comisia Europeana impotriva Romaniei pe motiv ca a incalcat prevederile din Tratatul de Aderare la UE privind protejarea zonelor de interes avifaunistic

Desi Comisia Europeana a notificat Guvernului
Romaniei ca a demarat procedura de infringement la adresa tarii noastre pentru ca nu aplica legislatia europeana de protectie a avifaunei, Ministerul Agriculturii s-a coalizat cu vanatorii impotriva ministrului Mediului care vrea sa interzica vanatoarea pasarilor salbatice pe teritoriul rezervatiei.

In timp ce ministrul Mediului, Attila Korodi, considera ca vanatorii nu ar trebui sa mai aiba acces in Delta, Ministerul Agriculturii s-a plasat de partea vanatorilor. Aceasta divergenta a iesit la iveala intr-o intalnire avand ca tema oprirea vanatorii in Delta, organizata recent la initiativa ministrului Mediului, Attila Korodi. Reprezentantii Ministerului Agriculturii au declarat ca nu vor anula Ordinul ministrului 378/2001, prin care a fost aprobata constituirea a 19 fonduri de vanatoare pe teritoriul ARBDD pe o suprafata de 210.000 hectare, sub motivul ca vanatorii au acces doar in zonele de interes economic din Delta, fapt care nu contravine legislatiei de mediu.

De partea vanatorilor este si Paul Cononov, guvernatorul ARBDD, care a sustinut, in cadrul intalnirii organizate de Ministerul Mediului, ca nu poate decat sa reduca la jumatate suprafata fondurilor de vanatoare din Delta. "Hartile pe care le detinem la ARBDD arata ca doar 312.440 hectare din suprafata Deltei au statutul de patrimoniu natural mondial UNESCO. Pe aceste terenuri, Consiliul stiintific al ARBDD a hotarat sa nu se mai vaneze. In lipsa unor documente care sa ateste ca intreaga Delta este declarata patrimoniu natural mondial, noi nu putem interzice accesul vanatorilor pe tot teritoriul rezervatiei", a declarat Cononov. Guvernatorul a mai precizat ca nu le va anula autorizatiile de mediu acordate pentru acest an asociatiilor de vanatoare daca Ministerul Agriculturii nu anuleaza ordinul prin care au fost constituite fondurile de vanatoare din Delta.

Cononov a fost contrazis de Romulus stiuca, directorul Institutului National de Cercetare -Dezvoltare Delta Dunarii. stiuca a afirmat ca guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii ar trebui sa acceseze adresa de internet a UNESCO, sa deschida documentul cu numarul de ordine 4505. In acest document, in randurile care vizeaza Romania apare sintagma "patrimoniul natural mondial Delta Dunarii – 547.000 hectare".
Vanatorii, reprezentati la intrunirea organizata de Ministerul Mediului de catre presedintele ANVPS, Nicolae selaru, au solicitat sa fie respectata legea vanatorii. In acest context, selaru a declarat ca "nu poate fi inclusa toata Delta in randul ariilor strict protejate ecologic pentru ca aici se afla si comunitati umane, iar vanatoarea constituie un mijloc de existenta pentru oamenii Deltei".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă