Nu ลtiu dacฤ în raniลฃa fiecฤrui soldat se aflฤ, cum se spune, un baston de mareลal. Dar am totuลi certitudinea cฤ militarul român din Primul Rฤzboi Mondial avea un creion ลi o bucatฤ de hârtie. Ceea ce veลฃi citi în continuare sunt versuri scrise de ostaลii noลtri chiar pe câmpul de luptฤ, în rarele momente de acalmie. Literatura tranลeelor, dacฤ îi putem spune aลa, a fost un adevฤrat fenomen. Volume întregi au vฤzut lumina tiparului, dupฤ încheierea conflagraลฃiei. Avem de-a face cu adevฤrate cronici ale luptelor. Ba chiar mai mult de atât, ale zbuciumului sufletesc.
Lumea începe ลi se terminฤ între douฤ explozii sau dupฤ fiecare ลuierat al gloanลฃelor. Acum însฤ este o aparentฤ liniลte, zgomotul morลฃii s-a îndepฤrtat pentru moment. Numai cerul a scฤpat de obuze. Stelele sunt la locul lor, dupฤ lฤsarea întunericului. Pฤmântul, în schimb, brฤzdat de tranลee, strฤbฤtut de sârma ghimpatฤ, amestecat cu trupurile sfârtecate, nu mai poate nici mฤcar sฤ respire.
Cum a fost la Mฤrฤลeลti. Ne spune sergentul Haralambie Bandrabur
Dar în tot acest tablou sumbru se întâmplฤ ceva, aproape nefiresc, pe câmpul de la Mฤrฤลeลti. Suntem în zilele de restriลte ale lui 1917. O siluetฤ aproape nevฤzutฤ ลi-a scos din raniลฃฤ carneลฃelul ลi un creion. Scrie o poezie. Cuvinte amestecate cu sângele, sudoarea, teama ลi speranลฃa de pe trupul ลi din sufletul sergentului Haralambie Bandrabur, ochitor la primul tun din Bateria a IV-a, Regimentul 23 Artilerie. Dacฤ îl întrebi cum poate sฤ scrie o poezie în acest cadru deloc plฤcut, el ลฃi-ar rฤspunde cฤ tocmai aici e locul ลi timpul pentru aลa ceva. Literele curg în acelaลi ritm cu cel al gloanลฃelor ลi obuzelor. Se poate vorbi ลi despre o altfel de fotografie a câmpului de luptฤ. Dar sฤ citim un fragment din ce scrie sergentul Bandrabur. “ลi-au început ai noลtri cu obuze/sฤ scuipe-n nemลฃi cu urฤ ลi cu scârbฤ/un leat grฤi cu zâmbetul pe buze/zi, mฤi, sฤ joace neamลฃu’ înc-o sârbฤ/zbucneau mereu obuzele spre ลฃintฤ/ลi cum vuiau prelung în a lor cale/mฤi, dar grozav trebuie sฤ joace/mi se pare cฤ toatฤ zarea cântฤ/de mii ลi mii de glasuri de cavale/nemลฃii noลtri azi sฤ-i batฤ sfântul/glumi sergentul meu de-o vreme-ncoace/ia uitฤ-te cum tremurฤ pฤmântul/ลi-a trmurat pฤmântul ziua întreagฤ/cu noaptea, ci ลi cu ziua urmฤtoare/ลi-a doua noapte fฤrฤ sฤ înลฃeleagฤ/de ce frฤmântฤ nemลฃii sub picioare(…) Pornirฤ brancardierii sฤ culeagฤ/pe cei cฤzuลฃi ce mai erau în viaลฃฤ/ce-mi fuse dar sฤ vฤd atunci sub soare/prin sângele ce se fฤcuse baltฤ/eu n-o sฤ pot uita, mamฤ Floare/nici când oi fi pe lumea cealaltฤ”. Rฤmân cu gândul departe, la ce s-a întâmplat cu atât de multฤ vreme în urmฤ, în jurul datei de 6 august 1917, cea mai cumplitฤ paginฤ din zilele bฤtฤliei de la Mฤrฤลeลti. Pentru cฤ, iatฤ, conform arhivelor militare, sergentul Bandrabur zugrฤveลte cu atât de mult talent, în poezia sa, tocmai acele cumplite momente.
Analiza soldatului Ion T. Brezeanu
Sฤ mergem în alt cadru al luptelor, ajungând pe malul Tisei, gฤsindu-l aici pe soldatul Ion T. Brezeanu, din Regimentul 2 Vânฤtori Regina Elisabeta, Compania a VII-a. Are grijฤ sฤ scrie pe foaia sa unde se aflฤ în acest moment al inspiraลฃiei, dar sฤ aminteascฤ ลi câte ceva din biografia sa, anume cฤ a vฤzut lumina zilei în comuna Glodeni din judeลฃul Dâmboviลฃa. Ei, dar ce zice în versurile lui e demonstraลฃia faptului cฤ pânฤ ลi cel considerat ca fiind din popor, “talpa ลฃฤrii”, cum se spune, vede multe ลi înลฃelege ลi mai multe. Din tot ce se întâmplฤ în jurul lui, nu numai în privinลฃa armelor, ci ลi a politicii. Poezia asta, deลi nu e datatฤ, e mai mult ca sigur scrisฤ spre sfârลitul ostilitฤลฃilor, pentru cฤ omul nostru face un tur de orizont asupra celor petrecute în anii cei crunลฃi ai rฤzboiului. “Aliaลฃi cu ruลii, noi/am luptat ca niลte lei/dar ruลii ce-mi fฤcea/la rฤzboi nu prea îndrฤznea/cu nemลฃii se înลฃelegea/ลฃara noastrฤ a ne lua/armistiลฃiul cฤ încheia/România ce fฤcea/repede seamฤ lua/frunzuliลฃฤ ลi-o lalea/pe ruลi cฤ mi-i dezarma/în vagoane îmbarca/peste Nistru cฤ-i trecea(…) Foaie verde bob nฤut/ România ce-a fฤcut/neavând pe nimenea/cu nemลฃii pace fฤcea/dupฤ cum nemลฃii voia/dar Dumnezeu nu rฤbda/Aliaลฃii cฤ venea/în Bulgaria intra/Dunฤrea cฤ îmi trecea/la Bucureลti se oprea/iar ai noลtri ce fฤcea/din Moldova trimitea/trupele frontului trecea/la Bucureลti ajungea/cu aliaลฃi se întâlnea/defilare cฤ dฤdea”.
Simลฃฤmintele caporalului Grigore Seliลteanu
Alt personaj. Altฤ poezie, de data asta tocmai de pe malul Nistrului, a caporalului Grigore Seliลteanu din Regimentul 57 Infanterie. Rândurile ce urmeazฤ pot fi asemuite unei scrisori cฤtre cei de acasฤ. Autorul descrie nu doar ce vede, ci mai ales ce simte în aceste locuri ลi în mijlocul oamenilor pe care-i întâlneลte. „Multฤ sฤnฤtate taicฤ/ลi noroc la toลฃi ai mei/ฤsta-i gândul când în mânฤ/iau hârtie ลi condei/ลi sฤ ลtii pฤrinte bun/cฤ piciorul meu acum/la Bender pe lângฤ Nistru/bate prafu’ de pe drum/azi e zi de pace aici/dar fu cruntฤ vijelie/zile întregi bฤturฤ tunuri/ลi mitralieri cu urgie(…) Ce ne bate acum pe noi/ne gândim cฤ pretutindeni/între Nistru ลi între Prut/sunt tot fraลฃi de-ai noลtri, tatฤ/ลi-i pฤmânt de l-am avut/stând cu oamenii de vorbฤ/ca la noi la Severin/ei vorbesc aceeaลi limbฤ(…) ลi gândesc eu tatฤ dragฤ/cât de bine ar fi sฤ fie/de la Tisa pânฤ la Nistru/tot o mândrฤ Românie”.
Versurile caporalului Nicolae Tobฤ
Are el, românul, aลa, poate talentul, poate altceva, de a face haz de necaz sau de a transforma urâtul în frumos. Ba chiar de a gฤsi în moarte prilejul unei scrisori dedicatฤ vieลฃii. La asta mฤ gândesc când vฤd ce scrie caporalul Nicolae Tobฤ, din Regimentul 57 Infanterie. „Tฤticule nu ofta/pentru despฤrลฃirea mea/nu mai plânge ci gândeลte/cฤ al tฤu fecior trฤieลte/ลi nu te voi lฤsa-n uitare/pânฤ la ultima-mi suflare/ลฃi-am trimis tฤtucul meu/flori frumoase din tranลeu/dar ce fel de floricele/numai gloanลฃe ลi ghiulele/bombarde ลi cu ลrapnele/ลi sฤ faci plocon cu ele/iar acest plocon frumos/sฤ-l dai duลmanilor”.
Poezia soldatului Gheorghe Chiriลฃฤ
Urmeazฤ versuri care ard, la fel ca praful de puลcฤ, pentru cฤ soldatul Gheorghe Chiriลฃฤ, din Regimentul 40 Infanterie Cฤlugฤreni, descrie rฤzboiul aลa cum îl simte el, clipฤ de clipฤ. Privind în ochi pe duลmanul sฤu. Pe care l-a doborât cu un foc de armฤ, bine ลฃintit. Simt un amestec de înverลunare ลi compasiune. “Am tresฤrit/ลi-n clipa aceea/e bun vânat sฤ-l batฤ/ลi n-o sฤ-l las nevฤtฤmat/apucai arma cu-ndârjire/fixând-o bine, strâns la piept/ลi-apoi oprindu-mi respirarea/am tras ลi glonลฃul merse drept/sฤ-l fi vฤzut pe Fritz sฤracul/în sânge cum se zvârcolea/strigând pe Gott ลi chiar pe Kaizer/dar ei, de el, habar n-avea/ลi încet s-a stins sฤrmanul Fritz/cu ultimul lui gând la Gott”.
Arhivele militare conลฃin ลi poezii
Au existat, de-a lungul timpului, o serie de cฤrลฃi care au tratat acest subiect. Cel mai recent volum, apฤrut în 2008, se bazeazฤ pe munca de cercetare a istoricului Cornelia Ghinea. Volumul ne lumineazฤ în privinลฃa anumitor aspecte care ลฃin de felul în care arhivele militare nu pierd nici cea mai micฤ bucatฤ de hârtie, provenind din lumea ostฤลeascฤ. Nu doar ordinele de zi sau rapoartele sunt atent consemnate în dosarele Serviciului de Informaลฃii al Armatei, ci ลi gândurile ostaลilor, transpuse în versuri. Altfel, cine ลtie, poate cฤ poeziile acestea, expediate odatฤ cu scrisorile cฤtre cei de acasฤ, s-ar fi topit în uitare. Pe când în fiลetele Armatei au trฤit pânฤ azi. Totul e sฤ le cauลฃi, aลa cum a fฤcut ลi Cornelia Ghinea, reunind 22 de poeme într-o carte al cฤrui titlu grฤieลte de la sine, ”Poezii din tranลeele rฤzboiului 1916-1918”.
Lecลฃie pentru viitoarele generaลฃii
Armata era foarte atentฤ la ceea ce putea sฤ parฤ un detaliu, la prima vedere, nesemnificativ. Viziunea în aceastฤ privinลฃฤ era foarte clarฤ, ลi asta vedem în Ordinul Circular 2228 din 28 martie 1920, al Secลฃiei a IV-a din cadrul Marelui Stat Major. Toate unitฤลฃile care luptaserฤ în Primul Rฤzboi Mondial primesc misiunea sฤ aducฤ la cunoลtinลฃa opiniei publice faptele de arme povestite de militari, inclusiv poeziile scrise de aceลtia. „Reflectau o stare de spirit extrem de importantฤ de ลtiut în vreme de rฤzboi, întrucât sufletul unei armate e mai puternic ลi biruitor, în comparaลฃie cu tehnica militarฤ cea mai sofisticatฤ”, noteazฤ istoricul. Nu era nici pe departe vorba de un exerciลฃiu caracteristic cenaclului literar. Asemeni unei lecลฃii de viaลฃฤ, simลฃฤmintele ostaลilor de pe câmpul de luptฤ meritau respectul noilor generaลฃii, care nu cunoscuserฤ grozฤviile rฤzboiului. “Pentru pregฤtirea sufleteascฤ ลi educaลฃia moralฤ a generaลฃiilor tinere care se ridicฤ de acum înainte, cea mai vie ลi sfântฤ pildฤ sunt fฤrฤ îndoialฤ faptele sฤvârลite de bravii noลtri ostaลi în cursul Marelui Rฤzboi pentru Dezrobirea Neamului. Toate faptele în acest fel trebuiesc aduse la cunoลtinลฃa tuturor, ลi cât mai mult rฤsplฤtite, atât în convorbirile zilnice cu ostaลii, în cazฤrmi, cât ลi prin publicitate”, sunฤ ordinul comandanลฃilor români.
„Versurile vieลฃii trฤitฤ în tranลee”
Dacฤ e vorba de publicitate, atunci trebuie spus cฤ poeziile ostaลilor români vฤd lumina tiparului încฤ din timpul primei conflagraลฃii mondiale, în paginile ziarului intitulat “România. Organ al apฤrฤrii naลฃionale”, editat la Iaลi în perioada 1917-1918, sub conducerea lui Mihail Sadoveanu. La fel se întâmplฤ ลi în cazul publicaลฃiei “Neamul românesc”, condusฤ de Nicolae Iorga. Abia ce se încheie ostilitฤลฃile pe front ลi, la Alexandra, apare o antologie cu versuri mirosind a praf de puลcฤ, ale soldaลฃilor ลi ofiลฃerilor români, intitulatฤ „Doruri ลi amoruri. Poezii scrise pe front ลi în Moldova, publicate în timpul rฤzboiului 1916-1918”. Alte cฤrลฃi pe aceeaลi temฤ îลi fac apariลฃia în perioada interbelicฤ, dar ลi mult dupฤ aceea, dacฤ ne referim la „Lirica rฤzboiului de reîntregire”, din 1999, doi istorici, Florin Tucฤ ลi Gheorghe Cristache, aducând în actualitate un subiect pe cât de captivant, pe atât de sensibil, din punct de vedere sufletesc. Pentru cฤ, da, despre suflet este vorba, aลa cum accentueazฤ, la rândul sฤu, profesorul Aurel Pentelescu. Cel care, în opinia mea, zugrฤveลte cel mai bine caracterul soldatului român din timpul Primului Rฤzboi Mondial. „Pe frontul din Moldova, cea greu încercatฤ, soldatul-ลฃฤran, dar ลi ofiลฃerul, care la originile sale tot ลฃฤran român era, horea, adicฤ juca hora ลi cânta, destinzându-se din încordare, sau, de la caz la caz, aลternea pe hârtie versurile vieลฃii trฤitฤ în tranลee”.
“Stau nemลฃii trântiลฃi la soare/c-au vฤzut o ลฃarฤ mare/de la Mฤrฤลeลti la vale”
Pentru cฤ n-am o idee mai bunฤ pentru a încheia acest material, îl las pe brigadierul Constantin Nafâru s-o facฤ, aลa cum numai el ลtie, cฤ doar a fost la Mฤrฤลeลti, cu aproape un secol în urmฤ. Lฤsând posteritฤลฃii simลฃฤmintele sale. “ลi iar verde busuioc/Mฤrฤลeลti arde în foc/Moldova e cu noroc/Averescu îi la mijloc/Averescu comanda/Trage artileria grea/Trage 23, c-ai bฤgat pe dracu-n ei/la pฤdure, la Rฤzoare/stau nemลฃii trântiลฃi la soare/c-au vฤzut o ลฃarฤ mare/de la Mฤrฤลeลti la vale”.