18.1 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodLiteratura tranศ™eelor: Cronici ale bฤƒtฤƒliilor ลŸi zbuciumului sufletesc

Literatura tranศ™eelor: Cronici ale bฤƒtฤƒliilor ลŸi zbuciumului sufletesc

Nu ลŸtiu dacฤƒ în raniลฃa fiecฤƒrui soldat se aflฤƒ, cum se spune, un baston de mareลŸal. Dar am totuลŸi certitudinea cฤƒ militarul român din Primul Rฤƒzboi Mondial avea un creion ลŸi o bucatฤƒ de hârtie. Ceea ce veลฃi citi în continuare sunt versuri scrise de ostaลŸii noลŸtri chiar pe câmpul de luptฤƒ, în rarele momente de acalmie. Literatura tranลŸeelor, dacฤƒ îi putem spune aลŸa, a fost un adevฤƒrat fenomen. Volume întregi au vฤƒzut lumina tiparului, dupฤƒ încheierea conflagraลฃiei. Avem de-a face cu adevฤƒrate cronici ale luptelor. Ba chiar mai mult de atât, ale zbuciumului sufletesc.

 

 

Lumea începe ลŸi se terminฤƒ între douฤƒ explozii sau dupฤƒ fiecare ลŸuierat al gloanลฃelor. Acum însฤƒ este o aparentฤƒ liniลŸte, zgomotul morลฃii s-a îndepฤƒrtat pentru moment. Numai cerul a scฤƒpat de obuze. Stelele sunt la locul lor, dupฤƒ lฤƒsarea întunericului. Pฤƒmântul, în schimb, brฤƒzdat de tranลŸee, strฤƒbฤƒtut de sârma ghimpatฤƒ, amestecat cu trupurile sfârtecate, nu mai poate nici mฤƒcar sฤƒ respire.

Cum a fost la MฤƒrฤƒลŸeลŸti. Ne spune sergentul Haralambie Bandrabur

Dar în tot acest tablou sumbru se întâmplฤƒ ceva, aproape nefiresc, pe câmpul de la MฤƒrฤƒลŸeลŸti. Suntem în zilele de restriลŸte ale lui 1917. O siluetฤƒ aproape nevฤƒzutฤƒ ลŸi-a scos din raniลฃฤƒ carneลฃelul ลŸi un creion. Scrie o poezie. Cuvinte amestecate cu sângele, sudoarea, teama ลŸi speranลฃa de pe trupul ลŸi din sufletul sergentului Haralambie Bandrabur, ochitor la primul tun din Bateria a IV-a, Regimentul 23 Artilerie. Dacฤƒ îl întrebi cum poate sฤƒ scrie o poezie în acest cadru deloc plฤƒcut, el ลฃi-ar rฤƒspunde cฤƒ tocmai aici e locul ลŸi timpul pentru aลŸa ceva. Literele curg în acelaลŸi ritm cu cel al gloanลฃelor ลŸi obuzelor. Se poate vorbi ลŸi despre o altfel de fotografie a câmpului de luptฤƒ. Dar sฤƒ citim un fragment din ce scrie sergentul Bandrabur. “ลži-au început ai noลŸtri cu obuze/sฤƒ scuipe-n nemลฃi cu urฤƒ ลŸi cu scârbฤƒ/un leat grฤƒi cu zâmbetul pe buze/zi, mฤƒi, sฤƒ joace neamลฃu’ înc-o sârbฤƒ/zbucneau mereu obuzele spre ลฃintฤƒ/ลŸi cum vuiau prelung în a lor cale/mฤƒi, dar grozav trebuie sฤƒ joace/mi se pare cฤƒ toatฤƒ zarea cântฤƒ/de mii ลŸi mii de glasuri de cavale/nemลฃii noลŸtri azi sฤƒ-i batฤƒ sfântul/glumi sergentul meu de-o vreme-ncoace/ia uitฤƒ-te cum tremurฤƒ pฤƒmântul/ลŸi-a trmurat pฤƒmântul ziua întreagฤƒ/cu noaptea, ci ลŸi cu ziua urmฤƒtoare/ลŸi-a doua noapte fฤƒrฤƒ sฤƒ înลฃeleagฤƒ/de ce frฤƒmântฤƒ nemลฃii sub picioare(…) Pornirฤƒ brancardierii sฤƒ culeagฤƒ/pe cei cฤƒzuลฃi ce mai erau în viaลฃฤƒ/ce-mi fuse dar sฤƒ vฤƒd atunci sub soare/prin sângele ce se fฤƒcuse baltฤƒ/eu n-o sฤƒ pot uita, mamฤƒ Floare/nici când oi fi pe lumea cealaltฤƒ”. Rฤƒmân cu gândul departe, la ce s-a întâmplat  cu atât de multฤƒ vreme în urmฤƒ, în jurul datei de 6 august 1917, cea mai cumplitฤƒ paginฤƒ din zilele bฤƒtฤƒliei de la MฤƒrฤƒลŸeลŸti. Pentru cฤƒ, iatฤƒ, conform arhivelor militare, sergentul Bandrabur zugrฤƒveลŸte cu atât de mult talent, în poezia sa, tocmai acele cumplite momente.

Analiza soldatului Ion T. Brezeanu

Sฤƒ mergem în alt cadru al luptelor, ajungând pe malul Tisei, gฤƒsindu-l aici pe soldatul Ion T. Brezeanu, din Regimentul 2 Vânฤƒtori Regina Elisabeta, Compania a VII-a. Are grijฤƒ sฤƒ scrie pe foaia sa unde se aflฤƒ în acest moment al inspiraลฃiei, dar sฤƒ aminteascฤƒ ลŸi câte ceva din biografia sa, anume cฤƒ a vฤƒzut lumina zilei în comuna Glodeni din judeลฃul Dâmboviลฃa. Ei, dar ce zice în versurile lui e demonstraลฃia faptului cฤƒ pânฤƒ ลŸi cel considerat ca fiind din popor, “talpa ลฃฤƒrii”, cum se spune, vede multe ลŸi înลฃelege ลŸi mai multe. Din tot ce se întâmplฤƒ în jurul lui, nu numai în privinลฃa armelor, ci ลŸi a politicii. Poezia asta, deลŸi nu e datatฤƒ, e mai mult ca sigur scrisฤƒ spre sfârลŸitul ostilitฤƒลฃilor, pentru cฤƒ omul nostru face un tur de orizont asupra celor petrecute în anii cei crunลฃi ai rฤƒzboiului. “Aliaลฃi cu ruลŸii, noi/am luptat ca niลŸte lei/dar ruลŸii ce-mi fฤƒcea/la rฤƒzboi nu prea îndrฤƒznea/cu nemลฃii se înลฃelegea/ลฃara noastrฤƒ a ne lua/armistiลฃiul cฤƒ încheia/România ce fฤƒcea/repede seamฤƒ lua/frunzuliลฃฤƒ ลŸi-o lalea/pe ruลŸi cฤƒ mi-i dezarma/în vagoane îmbarca/peste Nistru cฤƒ-i trecea(…) Foaie verde bob nฤƒut/ România ce-a fฤƒcut/neavând pe nimenea/cu nemลฃii pace fฤƒcea/dupฤƒ cum nemลฃii voia/dar Dumnezeu nu rฤƒbda/Aliaลฃii cฤƒ venea/în Bulgaria intra/Dunฤƒrea cฤƒ îmi trecea/la BucureลŸti se oprea/iar ai noลŸtri ce fฤƒcea/din Moldova trimitea/trupele frontului trecea/la BucureลŸti ajungea/cu aliaลฃi se întâlnea/defilare cฤƒ dฤƒdea”.

Simลฃฤƒmintele caporalului Grigore SeliลŸteanu

Alt personaj. Altฤƒ poezie, de data asta tocmai de pe malul Nistrului, a caporalului Grigore SeliลŸteanu din Regimentul 57 Infanterie. Rândurile ce urmeazฤƒ pot fi asemuite unei scrisori cฤƒtre cei de acasฤƒ. Autorul descrie nu doar ce vede, ci mai ales ce simte în aceste locuri ลŸi în mijlocul oamenilor pe care-i întâlneลŸte. „Multฤƒ sฤƒnฤƒtate taicฤƒ/ลŸi noroc la toลฃi ai mei/ฤƒsta-i gândul când în mânฤƒ/iau hârtie ลŸi condei/ลŸi sฤƒ ลŸtii pฤƒrinte bun/cฤƒ piciorul meu acum/la Bender pe lângฤƒ Nistru/bate prafu’ de pe drum/azi e zi de pace aici/dar fu cruntฤƒ vijelie/zile întregi bฤƒturฤƒ tunuri/ลŸi mitralieri cu urgie(…) Ce ne bate acum pe noi/ne gândim cฤƒ pretutindeni/între Nistru ลŸi între Prut/sunt tot fraลฃi de-ai noลŸtri, tatฤƒ/ลŸi-i pฤƒmânt de l-am avut/stând cu oamenii de vorbฤƒ/ca la noi la Severin/ei vorbesc aceeaลŸi limbฤƒ(…) ลži gândesc eu tatฤƒ dragฤƒ/cât de bine ar fi sฤƒ fie/de la Tisa pânฤƒ la Nistru/tot o mândrฤƒ Românie”.

Versurile caporalului Nicolae Tobฤƒ

Are el, românul, aลŸa, poate talentul, poate altceva, de a face haz de necaz sau de a transforma urâtul în frumos. Ba chiar de a gฤƒsi în moarte prilejul unei scrisori dedicatฤƒ vieลฃii. La asta mฤƒ gândesc când vฤƒd ce scrie caporalul Nicolae Tobฤƒ, din Regimentul 57 Infanterie. „Tฤƒticule nu ofta/pentru despฤƒrลฃirea mea/nu mai plânge ci gândeลŸte/cฤƒ al tฤƒu fecior trฤƒieลŸte/ลŸi nu te voi lฤƒsa-n uitare/pânฤƒ la ultima-mi suflare/ลฃi-am trimis tฤƒtucul meu/flori frumoase din tranลŸeu/dar ce fel de floricele/numai gloanลฃe ลŸi ghiulele/bombarde ลŸi cu ลŸrapnele/ลŸi sฤƒ faci plocon cu ele/iar acest plocon frumos/sฤƒ-l dai duลŸmanilor”.

Poezia soldatului Gheorghe Chiriลฃฤƒ

Urmeazฤƒ versuri care ard, la fel ca praful de puลŸcฤƒ, pentru cฤƒ soldatul Gheorghe Chiriลฃฤƒ, din Regimentul 40 Infanterie Cฤƒlugฤƒreni, descrie rฤƒzboiul aลŸa cum îl simte el, clipฤƒ de clipฤƒ. Privind în ochi pe duลŸmanul sฤƒu. Pe care l-a doborât cu un foc de armฤƒ, bine ลฃintit. Simt un amestec de înverลŸunare ลŸi compasiune. “Am tresฤƒrit/ลŸi-n clipa aceea/e bun vânat sฤƒ-l batฤƒ/ลŸi n-o sฤƒ-l las nevฤƒtฤƒmat/apucai arma cu-ndârjire/fixând-o bine, strâns la piept/ลŸi-apoi oprindu-mi respirarea/am tras ลŸi glonลฃul merse drept/sฤƒ-l fi vฤƒzut pe Fritz sฤƒracul/în sânge cum se zvârcolea/strigând pe Gott ลŸi chiar pe Kaizer/dar ei, de el, habar n-avea/ลŸi încet s-a stins sฤƒrmanul Fritz/cu ultimul lui gând la Gott”.

Arhivele militare conลฃin ลŸi poezii

Au existat, de-a lungul timpului, o serie de cฤƒrลฃi care au tratat acest subiect. Cel mai recent volum, apฤƒrut în 2008, se bazeazฤƒ pe munca de cercetare a istoricului Cornelia Ghinea. Volumul ne lumineazฤƒ în privinลฃa anumitor aspecte care ลฃin de felul în care arhivele militare nu pierd nici cea mai micฤƒ bucatฤƒ de hârtie, provenind din lumea ostฤƒลŸeascฤƒ. Nu doar ordinele de zi sau rapoartele sunt atent consemnate în dosarele Serviciului de Informaลฃii al Armatei, ci ลŸi gândurile ostaลŸilor, transpuse în versuri. Altfel, cine ลŸtie, poate cฤƒ poeziile acestea, expediate odatฤƒ cu scrisorile cฤƒtre cei de acasฤƒ, s-ar fi topit în uitare. Pe când în fiลŸetele Armatei au trฤƒit pânฤƒ azi. Totul e sฤƒ le cauลฃi, aลŸa cum a fฤƒcut ลŸi Cornelia Ghinea, reunind 22 de poeme într-o carte al cฤƒrui titlu grฤƒieลŸte de la sine, ”Poezii din tranลŸeele rฤƒzboiului 1916-1918”.

Lecลฃie pentru viitoarele generaลฃii

Armata era foarte atentฤƒ la ceea ce putea sฤƒ parฤƒ un detaliu, la prima vedere, nesemnificativ. Viziunea în aceastฤƒ privinลฃฤƒ era foarte clarฤƒ, ลŸi asta vedem în Ordinul Circular 2228 din 28 martie 1920, al Secลฃiei a IV-a din cadrul Marelui Stat Major. Toate unitฤƒลฃile care luptaserฤƒ în Primul Rฤƒzboi Mondial primesc misiunea sฤƒ aducฤƒ la cunoลŸtinลฃa opiniei publice faptele de arme povestite de militari, inclusiv poeziile scrise de aceลŸtia. „Reflectau o stare de spirit extrem de importantฤƒ de ลŸtiut în vreme de rฤƒzboi, întrucât sufletul unei armate e mai puternic ลŸi biruitor, în comparaลฃie cu tehnica militarฤƒ cea mai sofisticatฤƒ”, noteazฤƒ istoricul. Nu era nici pe departe vorba de un exerciลฃiu caracteristic cenaclului literar. Asemeni unei lecลฃii de viaลฃฤƒ, simลฃฤƒmintele ostaลŸilor de pe câmpul de luptฤƒ meritau respectul noilor generaลฃii, care nu cunoscuserฤƒ grozฤƒviile rฤƒzboiului. “Pentru pregฤƒtirea sufleteascฤƒ ลŸi educaลฃia moralฤƒ a generaลฃiilor tinere care se ridicฤƒ de acum înainte, cea mai vie ลŸi sfântฤƒ pildฤƒ sunt fฤƒrฤƒ îndoialฤƒ faptele sฤƒvârลŸite de bravii noลŸtri ostaลŸi în cursul Marelui Rฤƒzboi pentru Dezrobirea Neamului. Toate faptele în acest fel trebuiesc aduse la cunoลŸtinลฃa tuturor, ลŸi cât mai mult rฤƒsplฤƒtite, atât în convorbirile zilnice cu ostaลŸii, în cazฤƒrmi, cât ลŸi prin publicitate”, sunฤƒ ordinul comandanลฃilor români.

„Versurile vieลฃii trฤƒitฤƒ în tranลŸee”

Dacฤƒ e vorba de publicitate, atunci trebuie spus cฤƒ poeziile ostaลŸilor români vฤƒd lumina tiparului încฤƒ din timpul primei conflagraลฃii mondiale, în paginile ziarului intitulat “România. Organ al apฤƒrฤƒrii naลฃionale”, editat la IaลŸi în perioada 1917-1918, sub conducerea lui Mihail Sadoveanu. La fel se întâmplฤƒ ลŸi în cazul publicaลฃiei “Neamul românesc”, condusฤƒ de Nicolae Iorga. Abia ce se încheie ostilitฤƒลฃile pe front ลŸi, la Alexandra, apare o antologie cu versuri mirosind a praf de puลŸcฤƒ, ale soldaลฃilor ลŸi ofiลฃerilor români, intitulatฤƒ „Doruri ลŸi amoruri. Poezii scrise pe front ลŸi în Moldova, publicate în timpul rฤƒzboiului 1916-1918”. Alte cฤƒrลฃi pe aceeaลŸi temฤƒ îลŸi fac apariลฃia în perioada interbelicฤƒ, dar ลŸi mult dupฤƒ aceea, dacฤƒ ne referim la „Lirica rฤƒzboiului de reîntregire”, din 1999, doi istorici, Florin Tucฤƒ ลŸi Gheorghe Cristache, aducând în actualitate un subiect pe cât de captivant, pe atât de sensibil, din punct de vedere sufletesc. Pentru cฤƒ, da, despre suflet este vorba, aลŸa cum accentueazฤƒ, la rândul sฤƒu, profesorul Aurel Pentelescu. Cel care, în opinia mea, zugrฤƒveลŸte cel mai bine caracterul soldatului român din timpul Primului Rฤƒzboi Mondial. „Pe frontul din Moldova, cea greu încercatฤƒ, soldatul-ลฃฤƒran, dar ลŸi ofiลฃerul, care la originile sale tot ลฃฤƒran român era, horea, adicฤƒ juca hora ลŸi cânta, destinzându-se din încordare, sau, de la caz la caz, aลŸternea pe hârtie versurile vieลฃii trฤƒitฤƒ în tranลŸee”.

“Stau nemลฃii trântiลฃi la soare/c-au vฤƒzut o ลฃarฤƒ mare/de la MฤƒrฤƒลŸeลŸti la vale”

Pentru cฤƒ n-am o idee mai bunฤƒ pentru a încheia acest material, îl las pe brigadierul Constantin Nafâru s-o facฤƒ, aลŸa cum numai el ลŸtie, cฤƒ doar a fost la MฤƒrฤƒลŸeลŸti, cu aproape un secol în urmฤƒ. Lฤƒsând posteritฤƒลฃii simลฃฤƒmintele sale. “ลži iar verde busuioc/MฤƒrฤƒลŸeลŸti arde în foc/Moldova e cu noroc/Averescu îi la mijloc/Averescu comanda/Trage artileria grea/Trage 23, c-ai bฤƒgat pe dracu-n ei/la pฤƒdure, la Rฤƒzoare/stau nemลฃii trântiลฃi la soare/c-au vฤƒzut o ลฃarฤƒ mare/de la MฤƒrฤƒลŸeลŸti la vale”.

Cele mai citite

Ana Birchall candideazฤƒ la prezidenลฃiale: „Nu mฤƒ voi opri”

Ana Birchall ศ™i-a depus candidatura independentฤƒ pentru funcศ›ia de preศ™edinte al Romรขniei, la Biroul Electoral Central (BEC). Ana Birchall candideazฤƒ la prezidenลฃiale Aceasta reprezintฤƒ un pas...

Suspendare drasticฤƒ pentru fotbalistul care ศ™i-a muศ™cat adversarul de gรขt!

Atacantul Milutin Osmajic, de la Preston North End, a primit o suspendare de opt meciuri, dupฤƒ ce a muศ™cat de gรขt un adversar รฎn...

Jumฤƒtate dintre romรขni nu economisesc pentru bฤƒtrรขneศ›e, avertizeazฤƒ economiศ™tii

Aproximativ 50% dintre romรขni nu au economii pentru pensie, o realitate alarmantฤƒ, avertizeazฤƒ economistul Radu Crฤƒciun, รฎntr-un interviu acordat HotNews. Aceastฤƒ situaศ›ie este cauzatฤƒ, รฎn...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ