-1.6 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022
AcasăLifestyleFoodLa Aninoasa, muntele se deplaseaza spre oras cu un metru pe zi

La Aninoasa, muntele se deplaseaza spre oras cu un metru pe zi

Localitatea argeseana Aninoasa este in pericol sa fie inghitita de un amestec de halda de steril si pamant, cu o inaltime de zece metri si o intindere de 1,5 kilometri, care se deplaseaza spre oras cu un metru pe zi. Distanta ramasa pana la primele case este de numai 40 de metri.
Ministerul Administratiei si Internelor a cerut Ministerului Economiei eliminarea surselor din cauza carora localitatile Aninoasa, din judetul Arges, si Ocnele Mari, judetul Valcea, risca sa fie ingropate de alunecari de teren.
Necazurile cu halda de steril au inceput in anii 1992-1993, cand a fost inchisa exploatarea miniera de la Aninoasa, actiune pentru care au fost alocate 18 miliarde de lei. In doi ani, halda a pornit spre vale, fiind asezata pe doua lacuri naturale, alimentate de izvoare. Responsabilii cu inchiderea minei au incercat sa construiasca un baraj pentru a opri deplasarea de pamant si intre timp sa gaseasca solutii pentru evacuarea panzei freatice, prin crearea unui sistem de canalizare.
Pana a fost facut proiectul, studiul cu barajul, halda a depasit zona in care trebuia sa fie amenajat barajul cu mai mult de un kilometru, iar totul a fost lasat in voia sortii. Autoritatile locale au facut tot timpul sesizari insa n-a mers pe ideea ca nu sunt bani si ca deplasarea se va opri de la sine. Dar pamantul inainteaza cu un metru pe zi. In Aninoasa traiesc peste 3.000 de oameni, unii fiind nevoiti sa-si paraseasca locuintele in cazul in care autoritatile nu intervin. Cercetarile facute in zona nu au dus la o solutie pentru a scoate apa de acolo, de sub pamant. Ministerul Mediului sustine ca nu e problema lui, ca e problema de apa, de sursa, care a fost acoperita.
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a solicitat Ministerului Economiei si Comertului sa dispuna masuri urgente pentru eliminarea surselor de risc existente in localitatile Aninoasa si Ocnele Mari, pentru a preintampina producerea unor distrugeri in aceste zone. „Trebuie sa invatam ca e mai bine sa prevenim aceste situatii decat sa fim nevoiti sa intervenim dupa producerea lor”, a declarat ministrul Vasile Blaga, in cadrul sedintei Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, desfasurata la sediul MAI. Sursa de risc este reprezentata de alunecarile de teren provocate de exploatarile miniere care au functionat in cele doua localitati, fiind necesare interventii urgente in vederea evitarii producerii unor distrugeri, sustin oficialii MAI.
La Ocnele Mari, in decursul a peste 35 de ani de extractie a sarii cu ajutorul sondelor, prin dizolvarea clorurii de sodiu s-au creat goluri subterane de dimensiuni foarte mari, de la 2,5 pana la trei milioane de metri cubi. In ultimii trei ani, gospodariile a zeci de familii au fost inghitite de uriasul crater format prin prabusirea tavanului unei caverne pline cu saramura.

Cele mai citite

How I Shook Hands with President Clinton

How I Shook Hands with President Clinton. At noon American time on Thursday, Bill Clinton returns to his residence in Washington after a ten-day...

OMS: Eliminarea interdicțiilor de călătorie va ușura povara financiară a pasagerilor

Interdicțiile de călătorie ar trebui să fie atenuate sau ridicate, conform ultimelor recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), scrie Euronews. OMS a publicat o...

CSM – Dortmund: Victorie chinuită pentru bucureștence

CSM Bucureşti a învins cu emoţii Borussia Dortmund, în ciuda scorului final, 33-29 (16-14), în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', într-un meci din Grupa A...
Ultima oră
Pe aceeași temă