15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodIn cautare de arme, droguri si taranisti la Muzeul Taranului

In cautare de arme, droguri si taranisti la Muzeul Taranului

Echipe mixte formate din mineri, politisti, membri ai Frontului Salvarii Nationale, militari si informatori s-au dedat, in perioada 13-15 iunie 1990, la acte de violenta, actionand huliganic, per-chezitionand ilegal sediile partidelor, redactiile ziarelor, facultatile, dar si alte institutii.

Oamenii gasiti la locurile de munca in timpul programului au fost interogati, acuzati de fapte imaginare si, nu de putine ori, molestati fizic si verbal. Grupurile de huligani cautau cu disperare dovezi imaginare ale unor tentative de subminare a autoritatii statului, ale unor lovituri de stat. In acele zile au fost vandalizate sediile de la: Partidul National Taranesc, Partidul National Liberal, Asociatia “21 Decembrie 1989”, redactia ziarului “Romania libera”, Asociatia Fostilor Detinuti Politici, Universitatea Bucuresti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” si multe altele. Un episod interesant s-a petrecut si la Muzeul Taranului Roman, unde echipele “operative” ale oamenilor muncii au cautat cu disperare dovezi ale “contrarevolutiei legionare” de care auzisera de la Ion Iliescu.

Atelierul de grafica a fost perchezitionat. Cladirea – inconjurata

Dupa “vizita” minerilor la sediul Muzeului Taranului Roman din ziua de 15 iunie 1990, directia acestei institutii a adresat un memoriu dlui Andrei Plesu, ministrul din acea vreme al Culturii, in care sunt relatate evenimentele din ziua respectiva. Una dintre declaratii apartine sefei sectiei de antropologie, dr. Irina Nicolau, declaratie confirmata si de directorul muzeului, dl Horia Bernea.
In jurul orei 8,30, minerii au format un cordon in jurul Muzeului Taranului Roman. Alti 30 de mineri, condusi de doi membri ai Frontului Salvarii Nationale au intrat in muzeu si au inceput, impartiti pe grupuri, sa perchezitioneze parterul si etajele. “Oamenii muncii” au tinut sa faca precizarea ca descinderea lor “este urmarea unei reclamatii pe baza careia cauta arme, dolari, droguri, precum si membri ai Partidului National Taranesc”. La atelierul de grafica, minerii au amenintat ca vor forta usile si ca “este nevoie de ordine, pe care ei sunt hotarati sa o faca”. Minerii mai erau profund nemultumiti si de faptul ca “graficieni nu respecta programul de lucru”, acestia avand de fapt de rezolvat sarcini de serviciu in afara muzeului. Membrii Frontului Salvarii Nationale au inceput interogarea ingrijitoarelor si a altor persoane din muzeu, in legatura cu eventuala existenta a unor membri PNT si au intrebat daca angajatii au demonstrat in Piata Universitatii. Minerii au spart dulapurile incuiate si au ravasit instrumentele de lucru (clisee, documente si carti).

Lucratorii Ministerului de Interne cauta armament. Vizionarea unui film artistic

Atentia minerilor a fost retinuta de o caseta video “pe care au pretins sa o sechestreze”. La cererea directorului Ion Ilisiu de a fi preluata pe baza de proces-verbal, un anume general Campeanu sosit la fata locului s-a oferit sa o verifice personal. Dupa o ora, generalul a revenit la muzeu pentru a returna caseta. Aceasta continea un film artistic, o comedie.
In jurul orei 10, doua persoane care nu s-au legitimat au cerut sa ia legatura cu dl Aurelian Teodorescu, istoric din vechiul colectiv al Muzeului Partidului Comunist Roman. Cei doi s-au justificat catre directorul Horia Bernea ca “au primit o reclamatie potrivit careia dl Teodorescu detine arme in muzeu”. Ciudat, desi cei doi afirmasera ca s-au deplasat la muzeu in scopul cautarii armelor, nu au intreprins in sensul reclamatiei nici un fel de cercetari. In jurul orei 10,30, minerii au parasit Muzeul Taranului Roman. In memoriul adresat ministrului Culturii din acea perioada, muzeografii au precizat ca au manifestat “o atitudine de maxima toleranta fata de cei care au efectuat perchezitia (ilegala, n.n.), insa au fost lezate prestigiul si demnitatea angajatilor si chiar a Muzeului Taranului Roman”.

Cele mai citite

Gigantul german BASF are un nou CEO

Markus Kamieth a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al conglomeratului german BASF SE, a informat compania prin intermediul unui comunicat transmis către...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă