12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăLifestyleFoodIMAGINI RARE.102 ani de la naşterea Mariei Tănase. Cum s-a transformat „Pasărea...

IMAGINI RARE.102 ani de la naşterea Mariei Tănase. Cum s-a transformat „Pasărea măiastră” în uzurpatoarea folclorului

În urmă cu 102 ani, în mahalaua Cărămidarilor din Bucureşti, în familia unui florar, se năştea „Reginei cântecului românesc”, Maria Tănase, numită de istoricul Nicolae Iorga "Pasăre măiastră". Dincolo de numeroase piese de folclor înregistrate şi spectacole de muzică susţinute, artista a fost profesoară, dar şi agent de legătură şi influenţă la Serviciului Special de Informații.

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini rare cu Maria Tănase. 

Cum a cucerit Maria Tănase românii  

„Reginei cântecului românesc” a înregistrat primele piese – „Cine iubește și lasă” și „M-am jurat de mii de ori”, la vârsta de 24 de ani, la casa de discuri „Columbia”, sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu și Harry Brauner.

Însă, vocea Mariei Tănase a ajuns la cei mai mulţi oameni în 20 februarie 1938, când artista a debutat la radio, la emisiunea „Ora satului”. Interpreta a cântat, acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș, melodiile: „M-am jurat de mii de ori”, „Șapte săptămâni din post”, „Ce-i mai dulce ca alvița”, „Cine iubește și lasă”, „Geaba mă mai duc acasă”, „Mărie și Mărioară”, „Țigăneasca” şi „Când o fi la moartea mea”.

După debut, Maria Tănase a fost programată aproape săptămânal de Radio România.

La câteva luni de la debutul la radio, artista a primit titlul de „Pasărea măiastră” de la istoricul Nicolae Iorga, care a ascultat-o la un spectacol organizat cu ocazia încheierii cursurilor de vară ale Universității populare de la Vălenii de Munte.

De la „Pasărea măiastră” la uzurpatoarea folclorului

Spre sfârșitul anului 1940, Garda de Fier i-a interzis Mariei Tănase să mai apară în public și, din ordinul Ministerului Propagandei, au fost distruse toate discurile de patefon existente cu melodiile artistei în discoteca Radio-ului, precum și matrițele acestora de la casa de discuri Columbia, sub pretextul că distorsionau folclorul românesc autentic.

Însă, adevăratul motiv al acestei decizii a fost faptul că în cercul de prieteni ai Mariei Tănase se găseau și o serie de intelectuali evrei sau democrați, ca etnomuzicologul Harry Brauner și jurnalistul Stephan Roll.

Ultimul concert al artistei, dinaintea cenzurii, a avut loc pe 20 octombrie 1940, la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani.

În martie 1941, Maria Tănase a susţinut un turneu artistic în Turcia, unde a fost desemnată cetățean de onoare . La finalul acestui turneu s-a întors în țară şi le-a cântat răniților din război.

Agent de legătură SSI şi profesoară

În aceeaşi perioadă, artista a devenit agent de legătură și influență a Serviciului Special de Informații (SSI), condus de Eugen Cristescu.

În anul 1950, Maria Tănase s-a căsătorit cu juristul Clery Sachelarie, iar doi ani mai târziu, a fost solicitată să profeseze la Școala medie de muzică nr. 1 din București, în cadrul unei catedre de cânt popular nou creată. Între elevele ei s-au numărat Victoria Darvai, Ileana Constantinescu şi Natalia Șerbănescu.

Un an mai târziu, a lansat cântecele de succes „Dragi mi-s cântecele mele” și „Aseară vântul bătea”, la Concertul popoarelor organizat cu ocazia celui de-al IV-lea Festival Mondial al Tineretului și Studenților pentru Pace și Prietenie, desfășurat în București.

Din anul 1954, după o pauză de 11 ani, artista a imprimat frecvent la Radio și la casa de discuri Electrecord.

În anul 1958, interpreta a înregistrat la Electrecord patru cântece populare românești traduse și adaptate în franceză de Nicole Sachelarie, cumnata ei: „Doina de Dolj”, „La malédiction d’amour/Cine iubește și lasă”, „Danse montagnarde/ Uhăi, bade” şi „Tiens, tiens, tiens et na/ Iac-așa”. Aceste melodii au fost incluse, împreună cu alte cântece ale artistei, cântate în limba română, pe un disc editat în colaborare cu casa franceză „Le Chant du Monde”.

Premiile Mariei Tănase

Albumul i-a adus Mariei Tănase, în anul 1965, „Marele premiu al discului/ Grand prix du disque”, decernat de Academia „Charles Cros” din Paris.

Acesta nu a fost singurul premiu pe care artista l-a primit de-a lungul carierei sale. În aprilie 1954, Departamentul Artelor din Ministerul Culturii a propus decorarea sa cu Ordinul Muncii cls. a III-a, în anul 1955 a primit Premiul de Stat, iar în anul 1957 a primit titlul suprem de Artist emerit.

Cu câteva luni înainte de a muri, la vârsta de 49 de ani, Maria Tănase a aflat că este bolnavă de cancer la plămâni. Aflată într-un turneu la Hunedoara, cu Taraful Gorjului, cântăreaţa a rugat-o pe Mia Braia să o înlocuiască.

Sursă: Wikipedia

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă