19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăLifestyleFoodGhidul potlogăriilor din România. Top nouă „țepe“ preferate de escroci și cum...

Ghidul potlogăriilor din România. Top nouă „țepe“ preferate de escroci și cum să vă feriți de ele | Cel mai citit articol al săptămânii

Sute de români au fost păcăliți prin metoda “Accidentul“. Alții au crezut că au dat lovitura la loz în plic sau că au dat peste chilipirul vieții la oale de firmă, doar ca să constate, ulterior, că au rămas cu buzunarele goale. RL vă prezintă cele mai folosite moduri de operare ale escrocilor și cum să vă feriți de “țepe“.

În mod evident, cea mai expusă categorie este cea a persoanelor în vârstă, iar momentul ales este ziua de pensie. Atunci sunt date cele mai multe lovituri. Escrocii se bazează că, în ziua de pensie, persoanele în vârstă lasă banii la vedere, în casă, după ce i-au primit de la poștaș.

Oalele „de firmă“

Această escrocherie are variante diverse și se bazează pe vânzarea unor seturi de oale produse în China drept produse exclusive ale unor firme celebre. 

Varianta la limita legii este cea în care sunteți sunat pentru un așa-zis sondaj și rugat să răspundeți la câteva întrebări. Ulterior, veți fi anunțat, tot telefonic, că ați câștigat un mic premiu, în general o trusă de scule sau ceva similar. Dar, pentru ridicarea acestuia trebuie să mergeți la o întâlnire de prezentare a altor produse, organizată la un hotel cunoscut din oraș. Acolo sunt primite doar persoane în vârstă.

Urmează prezentarea, care este însoțită de o așa-zisă loterie la care, surpriză, veți câștiga premiul cel mare. Acest premiu în-seamnă un set de 19 oale, plus mai multe obiecte primite bonus. Vi se va spune că valoarea totală a acelor produse este de 20.000 de lei, dar, pentru că ați câștigat premiul cel mare, le puteți lua cu doar 3.700 lei. Toate aceste lucruri sunt comunicate separat fiecărui participant, devenit mare câștigător. În realitate, toate produsele nu fac mai mult de câteva sute de lei. 

Ca să vă întărească senzația că ați câștigat ceva foarte important, un cuplu vine și vă roagă să le cedați premiul dacă nu-l doriți. Evident, sunt oameni angajați de cei care au pus la cale escrocheria. 

Partea bună este că se oferă o factură, dar, atenție, obiectul contractului este doar setul de vase, celelalte bunuri fiind trecute drept bonus. Conform legii, puteți solicita returnarea întregii sume și înapoierea produselor. Ceea ce trebuie să și faceți dacă ați căzut pradă acestei manevre pentru că, de teama de a nu li se da pe față escrocheriile, firmele respective returnează banii.

Dezinsecția

O metodă similară, aplicată tot în ziua de pensie, este cea a oamenilor îmbrăcați în alb, dotați cu vermorele, care intră în casă sub pretextul dezinsecției. A existat un caz în care au fost furate aproape toate pensiile dintr-un bloc după ce oamenii de la dezinsecție au venit cu un microbuz, echipați regulamentar, apoi au “curățat“ blocul de pensii. 

Străinul generos

O altă variantă cu seturile de oale este însoțită și de furt, în cele mai multe cazuri. Victimele sunt agățate în special prin piețe. O persoană care vorbește stricat românește vă povestește cum că a fost la o prezentare și ar vrea să vă dea gratuit mostrele pentru că nu are rost să se întoarcă cu ele acasă. Vă spune că nu vă costă nimic, dar că mai are un set de oale și cuțite pe care ar vrea niște bani sau produse la schimb. Sunt vânați în special pensionarii care nu au venit la piață cu mașina.

Al doilea set de oale este, evident, o mare ocazie. Escrocul spune că sunt oale Zepter originale, deși, la o privire mai atentă, produsele nu au nicio legătură cu această marcă, fiind doar un Z imprimat pe capac, tocmai pentru inducerea în eroare. Victima, persoană în vârstă, nu are cum să transporte toate oalele acasă, așa că escrocul se oferă să o conducă cu mașina personală spunând că are drum exact în acea direcție. Mașina este înmatriculată cu numere străine tocmai pentru a nu putea fi ușor identificată și a da credibilitate infractorului.

Escrocul convinge victima să-l bage în casă. În timp ce victima umblă după diverse obiecte sau după completarea sumei cerute, escrocul observă unde sunt banii și alte obiecte de valoare din casă. Evident, după plecarea așa-zișilor vânzători, victimele constată că au fost furate. Există și cazuri în care infractorii nici măcar nu lasă oalele. Fură doar banii așezați, de obicei, la vedere prin casă în ziua de pensie.

Accidentul

Păcăleala nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecaţi în străinătate ori mutaţi în alte localităţi din ţară, care nu mai locuiesc cu ei. Această metodă presupune, în principal, utilizarea sau apelul la un număr de telefon fix. 

Autorii, în marea lor majoritate din mediul penitenciar, contactează telefonic victimele şi, prin folosirea unor calităţi mincinoase (fiul/fiica victimei, avocat, procuror, poliţist), le comunică acestora că ruda a comis un accident lovind un copil. Pentru a scăpa de urmărire penală li se cere victimelor să depună o sumă de bani în lei sau valută într-un anumit cont bancar, deschis, de obicei, pe numele unor complici aflaţi în libertate.

Sub şocul de moment, oamenii nu au posibilitatea de a contacta ruda care ar fi comis presupusul accident, pentru că sunt ţinuți în mod constant la telefon şi speriați de eventualele consecinţe juridice. Mai nou, victima este ţinută la telefon sau îndrumată într-un loc anume, unde se întâlneşte cu complicele/complicii, cărora le înmânează sumele de bani.

Povestea poate varia: fiul a fost implicat într-o bătaie şi a rănit grav pe cineva, iar banii trebuie daţi, cu acelaşi scop, avocatului care a dat telefonul.
Hoţii acţionează pe baza unor informaţii minime, date despre telefon, dacă persoanele respective au copii plecaţi din ţară sau care nu stau în casă cu ele. Sunt vizate persoanele mai în vârstă care au totuşi o brumă de bani. Hoţii se dau avocaţi şi cer ca banii să fie transferaţi, de obicei, prin intermediul unui serviciu rapid de transfer de bani. Metoda “Accidentul“ se încadrează la infracţiunea de înşelăciune şi poate fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.  

Premii neașteptate

În acest caz, escrocii sună la întâmplare diferite persoane cărora li se spune că au câștigat un premiu la anumite promoţii sau jocuri organizate de firme de renume, premiu constând într-o sumă importantă de bani. 

Pentru a intra în posesia premiului, victimele sunt sfătuite şi convinse că trebuie să transfere prin serviciile de curierat bancar, gen Western Union, o sumă substanțial mai mică, pe numele unei persoane din anturajul autorilor.

Lozul în plic

O persoană în vârstă, sărăcăcios îmbrăcată, abordează o altă persoană cerându-i să se uite pe un bilet loto, pentru că nu înțelege dacă a câștigat ceva sau nu. Biletul este câștigător, iar premiul este o Dacia Logan. Posesorul spune că nu are pe nimeni, nu are nici acte și nu știe ce să facă. Escrocul își alege cu atenție victima, care e o persoană în vârstă, bine îmbrăcată. Momentul este tot ziua în care se primesc pensiile. 

Pentru că e greu ca persoana vizată să se decidă să dea o sumă mare de bani pe treptele unei biserici sau în piață, escrocul spune că ar vrea ceva bani, dar insistă să meargă undeva să verifice biletul loto. Așa că-și convinge victima să meargă la un sediu al unei case de pariuri pentru că dă impresia de credibilitate. La intrare, un complice stă afară și intră în vorbă cu victima, spunându-i că tocmai a ieșit pentru o țigară, dar să-i spună despre ce este vorba. În momentul în care i se arată lozul, spune că este câștigător, ba chiar insistă să ofere el o sumă de bani. Celălalt complice, posesorul lozului, spune că a vorbit deja cu victima și e om de cuvânt. În acel moment, victima este convinsă de faptul că a făcut o afacere. Suma la care se înțeleg este în funcție de cât poate plăti de repede victima. Sumele sunt însă către 15.000 lei.

Informații din vecini

O altă metodă este aceea de a pune la cale escrocherii pe baza informațiilor de la vecini. Aceasta este practicată mai ales în zonele de case. Escrocii află numele victimei și ale copiilor, apoi vin la sigur. Sub pretextul că au adus bunuri din partea copiilor, cer plata transportului, spunând că așa s-au înțeles. Merg la sigur, strigă oamenii direct pe nume și pomenesc numele copiilor. Un simplu telefon către cel despre care vi se spune că v-a trimis bunurile poate rezolva rapid situația.

Apelul umanitar

Acest mod de operare vizează apeluri umanitare transmise prin fax, SMS, e-mail, în numele anumitor personalităţi publice, adresate conducerii unor societăţi comerciale mari. Se solicită depunerea de sume de bani într-un cont bancar sau pe numele unei persoane, pentru ajutorarea unui copil grav bolnav care necesită urgent un tratament de specialitate în străinătate pentru care costurile se ridică la zeci de mii de euro.  
În toate cazurile, sumele de bani sunt transferate rapid, simplu şi fără multe formalităţi, prin serviciile de curierat bancar.

Instalatorul

Autorii, sub pretextul că sunt reprezentanţii unei instituţii publice sau private, induc în eroare şi menţin victimele în această stare, cum că trebuie să plătească o sumă de bani pentru a beneficia de un anumit serviciu, de obicei foarte tentant (creşterea pensiei ca urmare a accesării unor fonduri europene, presupuse avarii sau verificări la instalaţiile de gaze sau apă etc.).  

Recomandările Poliției

Verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Poliţia şi Parchetul nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo. Reţineţi totodată şi faptul că Poliţia nu-i “iartă“ pe cei care au încălcat legea în schimbul unor sume de bani. 

În cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei.

Pentru a împiedica „documentarea“ hoţilor despre familia dumneavoastră, fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis-voiajori etc.) decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin e-mail sau fax.

Recomandăm ignorarea mesajelor în care se spune că aţi fost desemnat câştigător la concursuri la care nu aţi participat. 

Verificaţi, prin intermediul operatorului de telefonie, fixă sau mobilă, veridicitatea informaţiilor furnizate. În niciun caz nu daţi curs solicitărilor de a vira bani, cu orice titlu, într-un anumit cont sau de a cumpăra cartele reîncărcabile cu o anumită valoare şi de transmitere a codurilor de reîncărcare.
Oricine poate fi victima unui accident, însă într-un moment critic ca acesta singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni, vă rugăm să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de Poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, în cel mai scurt timp posibil, pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat.  

Păcăleala nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecaţi în străinătate ori mutaţi în alte localităţi din ţară.

A existat un caz în care au fost furate aproape toate pensiile dintr-un bloc după ce oamenii de la dezinsecție au venit cu un microbuz, echipați regulamentar, apoi au “curățat“ blocul de pensii.

Puteți citi ziarul și în format PDF aici

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă