15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodEx-spionul Litvinenko, agent MI6

Ex-spionul Litvinenko, agent MI6

„Litvinenko lucra pentru serviciile secrete britanice MI6 când a fost otrăvit” anunţă Times după audierea preliminară de la Londra a unui responsabil al anchetei. Documente confidenţiale stabilesc vina statului rus în moartea fostului spion al FSB, refugiat în Marea Britanie.

 

Autorităţile britanice vor deschide anul viitor, în luna mai, o nouă anchetă judiciară pentru stabilirea circumstanţelor decesului   fostului spion rus  Alexandre Litvinenko, în 2006, otrăvit cu poloniu la Londra de un alt ex- spion rus. Audierea preliminară de săptămâna trecută a permis dezvăluirea a două informaţii principale – pentru prima oară, autorităţile britanice au declarat că deţin dovezi confidenţiale suficiente pentru stabilirea culpabilităţii Rusiei în moartea lui Litvinenko. Afirmaţia va tensiona din nou relaţiile dintre Londra şi Moscova, având în vedere că ruşii au negat mereu orice implicare în acea moarte şi refuză extrădarea lui Andrei Lugovoi, considerat principalul suspect de către anchetatorii britanici. O altă informaţie provine de la avocatul familiei Litvinenko, acesta dezvăluind că defunctul a lucrat mai mulţi ani pentru serviciile secrete britanice şi spaniole, care anchetau relaţiile dintre mafia rusă şi preşedintele Vladimir Putin. Avocatul a mai precizat că MI6 nu şi-a îndeplinit datoria de a-l proteja pe Litvinenko de „riscurile reale şi imediate pentru viaţa sa”. „În momentul morţii, Litvinenko era de mai mulţi ani membru al efectivelor remunerate ale MI6″. Dispunea de un telefon al agenţiei pentru a se putea întâlni cu ofiţerul său superior „Martin”, cu care se văzuse în ajunul otrăvirii. MI6 îi încredinţa misiuni periculoase, între care recrutarea de agenţi străini.

 

Un ceai radioactiv

Spionul ce lucra pentru serviciile secrete ale Majestăţii Sale coopera şi cu serviciile spaniole cărora le furniza informaţii despre crima organizată din Rusia şi legăturile acesteia cu Kremlinul. Urma să meargă în Spania, însoţit de Lugovoi, şi el fost agent FSB, cu care a băut un ceai la 1 noiembrie la hotelul Millennium, în cartierul Mayfair din centrul Londrei. Lugovoi este suspectat de justiţia britanică ca fiind cel care l-a otrăvit pe Litvinenko deşi a negat implicarea sa iar Moscova refuză extrădarea sa şi pe cea a lui Dmitri Kovtun, omul de afaceri rus prezent de asemenea la ceaiul fatal din Londra. Cei doi suspecţi au lăsat urme de radioactivitate în urma lor după reîntoarcerea în Rusia. Lugovoi a fost ales în Parlament după acel eveniment.

Alexandre Litvinenko, 43 ani, a murit la 23 noiembrie 2006 într-un spital din capitala britanică după trei săptămâni de intense suferinţe  datorate unei otrăviri cu poloniu 210, substanţă intens radioactivă. Fost agent al KGB şi apoi al succesorului acestui serviciu secret, FSB, Litvinenko era un opozant al lui Putin, fost şef al serviciilor secrete. L-a acuzat că a neglijat lupta contra corupţiei şi a mafiei, că a regizat atentatele din Moscova în 1999, atribuite cecenilor pentru a prelua puterea şi că a ordonat uciderea ziaristei Anna Politkovskaia. Izgonit din FSB, disidentul s-a refugiat la Londra în 2000 unde a obţinut azil politic.   

Cele mai citite

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă