9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodDemonstratiile din Piata Universitatii erau "nocive si cu efecte negative"

Demonstratiile din Piata Universitatii erau “nocive si cu efecte negative”

Chiar daca acum liderii minerilor din Valea Jiului cauta fel de fel de scuze si argumenteaza ca actiunile lor din iunie 1990 au fost urmare a unor manipulari din partea autoritatilor, documente din acea perioada arata ca reprezentantii sindicalisti ai ortacilor au incitat, la randul lor, la violenta si isi manifestau periodic obedienta fata de partidul de guvernamant.
In perioada 13-15 iunie 1990, Capitala a fost cotropita de hoarde de mineri, nu mai putin de 15 mii venind in trenuri puse la dispozitie de Frontul Salvarii Nationale.

Coordonati de politisti, militari, oameni ai serviciilor de informatii si informatori, minerii au distrus totul in cale, au vandalizat sediile partidelor istorice, redactiile unor ziare de opozitie, facultati, asociatii neguvernamentale. De asemenea, hoarde de mineri au ajuns si la domiciliile unor politicieni opozanti, ai unor demonstranti din Piata Universitatii, la oameni de cultura incomozi care criticau FSN-ul si pe Ion Iliescu. Sute de oameni au fost batuti si arestati ilegal.

Dezacord si indignare minereasca

Intr-un comunicat catre populatie, adresat inaintea alegerilor din 20 mai 1990, liderii Federatiei Sindicatelor Minerilor din Romania isi exprimau “indignarea si dezacordul fata de demonstratiile organizate in Piata Universitatii”: “In calitate de reprezentanti ai tuturor celor care lucreaza in aceasta ramura a economiei nationale (minerit – n.n.), suntem imputerniciti sa ne exprimam dezacordul si indignarea fata de demonstratiile organizate in Piata Universitatii din Bucuresti. Pe langa faptul ca sunt nelegale, desfasurate fara aprobarea organelor in drept, demonstratiile au un caracter vadit destabilizator, cu efecte negative directe in viata economica si social-politica a tarii noastre”.
Liderii minerilor aduc ca argument al acuzatiilor lor imaginile prezentate la televiziune, discursurile presedintelui tarii si afirmatiile liderilor Frontului Salvarii Nationale.
“Nu vrem sa intram in detalii care sa argumenteze nocivitatea sociala a acestor actiuni, intrucat ele sunt clare pentru orice om de buna-credinta, iar imaginile prezentate prin intermediul Televiziunii libere in acest sens sunt graitoare. Vrem insa sa atragem atentia opiniei publice ca nelinistea si starea tensionala create prin mitingurile de la Universitate sunt rodul unor activitati concertate, in care partidele istorice au un rol determinat”.

Punctul 8 de la Timisoara, in varianta muncitoreasca, “nu are temei legal”

Liderii minerilor, in comunicatul lor catre tara, isi dau cu parerea si asupra Proclamatiei de la Timisoara – a punctului 8 din aceasta proclamatie: “Mai vrem sa subliniem faptul ca sustinerea vehementa a punctului 8 din Proclamatia de la Timisoara nu are temei legal, de vreme ce continutul acestuia nu figureaza in legea electorala recent adoptata de Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala cu o majoritate de voturi (un singur vot contra, dintr-un total de aproape 300), in conditiile in care legea a fost votata de reprezentantii tuturor formatiunilor politice din tara”.
Afirmatiile minerilor sunt practic copiate dupa un discurs al lui Ion Iliescu, presedintele Romaniei, care (intr-un discurs televizat la postul national) considera prevederile din aceasta proclamatie ca fiind elaborate de “elemente reactionare, care nu au nimic de-a face cu situatia actuala din tara, cu directia spre care se indreapta tara dupa revolutia din decembrie 1989”.

Tot taranistii sunt scosi tapi ispasitori

Comunicatul minerilor din Valea Jiului mai mentioneaza, referirile facand trimitere catre Ion Ratiu, membru marcant al Partidului National Taranesc: “In situatia in care punctul 8 din Proclamatia de la Timisoara va deveni un dialog impus sub presiunea strazii, atunci ne punem intrebarea: Cum ar putea fi presedinte, senator sau deputat un om care a trait ultimii 10 ani in afara granitelor tarii, rupt de dureroasele realitati romanesti, pe care le-a cunoscut doar din presa si radio?”. Imediat dupa reprimarea demonstratiei din Piata Universitatii, minerii, condusi de oameni ai serviciilor de informatii (in special oameni de la UM 0215), de la Armata si Politie, au devastat casa dlui Ion Ratiu, incendiind-o si furand sume mari de bani. In acea perioada au fost condamnati cu suspendare, pentru distrugerea locuintei dlui Ratiu, doi ofiteri de la UM 0215 si doi mineri. Banii furati au fost recuperati partial.
La finalul comunicatului catre tara, liderii minerilor ii asigura inca o data pe reprezentantii FSN si pe presedintele Ion Iliescu ca le vor fi alaturi pana la capat: “Electoratul isi exprima tot mai clar optiunile si orientarea spre persoanele si fortele politice cu adevarat capabile (adica Ion Iliescu – n.n.) si in masura sa conduca Romania spre drumul deschis de revolutia din decembrie 1989”.

Cele mai citite

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...
Ultima oră
Pe aceeași temă