21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodDe ce facem patinaj artistic pe trotuarele din Capitală

De ce facem patinaj artistic pe trotuarele din Capitală

În ciuda amenzilor și somațiilor aplicate de Primăria Generală celor care nu curăță gheața și zăpada, trotuarele Capitalei arată în continuare ca veritabile patinoare.

În ultimele două săptămâni, 473 de persoane fizice și juridice au fost somate de polițiștii locali din cadrul Direcției de control a Primăriei Municipiului București să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuare. Totodată, au fost fost aplicate 96 de amenzi, în valoare de 192.000 de lei, celor care nu au îndepărtat zăpada de pe trotuarele aferente imobilelor și spațiilor comerciale pe care le dețin, precum și celor care nu au luat măsuri pentru îndepărtarea țurțurilor.

Aceste acțiuni ale inspectorilor PMB vizează respectarea hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010, potrivit căreia agenții economici și persoanele fizice au obligația de a degaja zăpada și gheața de pe trotuarul din fața spațiilor de locuit/desfășurare a activității în cel mult 24 de ore de la încetarea ninsorii. Actul normativ prevede o amendă între 200 și 500 de lei pentru cei care nu-și curăță trotuarul de gheață și zăpadă.

Atribuțiile privind îndepărtarea gheții de pe trotuare sunt clar împărțite. Trotuarele din fața caselor trebuie curățate de proprietari, cele din jurul blocurilor de asociațiile de proprietari, în timp ce instituțiile publice au obligația
să-și curețe trotuarul din fața sediilor. Primăriile de sector sunt responsabile pentru trotuarele dintre blocuri și din jurul parcurilor, curățare pentru care apelează la firme de deszăpezire. Primăria Generală are doar rol de coordonare a acestei activități, potrivit informațiilor furnizate de biroul de presă al instituției.

„Rolul PMB și al primăriilor de sector este de a aduce la cunoștința persoanelor fizice/juridice aceste obligații și de a aplica sancțiuni. Primăriile de sector aprobă programele de deszăpezire și combatere a poleiului, întocmite de operatorii de salubrizare și administrațiile domeniului public. Operatorii de salubrizare vor realiza permanent deszăpezirea refugiilor RATB și a gurilor de canalizare,“ transmite biroul de presă al PMB.

De asemenea, operatorii identifică, împreună cu reprezentanții primăriilor sectoarelor 1-6, zonele de trotuar care le revin autorităților. „Aceste zone vor fi cuprinse în programele pentru efectuarea serviciului de iarnă. În această situație, obligativitatea realizării deszăpezirii și combaterii poleiului revine operatorului serviciului de salubritate“, spun oficialii PMB.

Până identifică primăria cine deține responsabilitatea pentru fiecare trotuar din București, zeci de persoane ajung zilnic în spitalele bucureștene cu fracturi și entorse în urma căzăturilor pe trotuarele înghețate.

Cele mai citite

Scrima românească, reprezentată la Paris! Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a câştigat concursul desfăşurat sâmbătă la turneul preolimpic de scrimă de...

Mișcare surprinzătoare a Bursei de la București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni...

Scrima românească, reprezentată la Paris! Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a câştigat concursul desfăşurat sâmbătă la turneul preolimpic de scrimă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă