7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodCursuri de supravietuire in jungla din strada

Cursuri de supravietuire in jungla din strada

Cresterea violentei din marile orase i-a determinat pe locuitori sa caute solutii pentru a se apara singuri in fata agresorilor. Oameni de toate varstele au inceput sa frecventeze cursurile de autoaparare predate, in general, de instructori de arte martiale. Astfel de scoli sunt peste tot in Capitala si isi atrag clientii spunandu-le ca-i vor pregati sa faca fata inclusiv unui "atac pe strada sau intr-un spatiu ingust, cum ar fi liftul sau casa scarii". Efectele acestor campanii promotionale sunt vizibile.
"Avem o lista de asteptare de 160 de cursanti. Acum cautam o locatie noua pentru a ne desfasura activitatea", ne-a spus Cristi Mihaila, managerul unui astfel de centru din Bucuresti.

» Romanii invata sa se apere singuri. In salile de fitness, la cluburile de arte martiale sau chiar in scoli se organizeaza cursuri de autoaparare, la care participa oameni de toate varstele, barbati si femei.

» Rapoartele autoritatilor demonstreaza ca strada nu mai e sigura – Bucurestiul e plin de gasti de cartier, in timp ce grupurile de la coltul strazii s-au inmultit.

» Instructorii de arte martiale ii invata pe cursanti sa se apere in situatii diverse: atunci cand sunt atacati pe strada, in scara blocului sau in lift.

"Fa snurul din garda!" "Mana lipita!" "surubul la capat!" "Blocaj la fata!" "Schimba garda!" Comenzile instructorului sunt scurte, vocea sa domina sala. Elevii se supun in liniste. Executa fiecare miscare cu precizie. Picioarele zboara in aer, mainile le urmeaza. Retragere, atac, eschiva. Gesturile sunt insotite de strigate de lupta. Forta. Decizie. Priviri sticloase. Praful s-a ridicat de la podea, iar atmosfera incepe sa fiarba, mai ales de la mirosul transpiratiei. Corpurile in actiune parca taie aerul, cu un suier abia perceptibil. Doua ore. Atat a tinut lectia de autoaparare. Cursantii nu sunt sportivi profesionisti, ci oameni simpli, femei si barbati, tineri si maturi.

Vor sa invete sa se apere, dupa ce au fost batuti
"Am avut o altercatie cu niste tipi de la mine de pe strada." "M-au batut in parc doi baieti din cauza unei fete." "Am fost atacata pe strada, sa-mi fure poseta." "A sarit unul pe mine, ca i-am ocupat locul de parcare." Sunt povesti ale oamenilor pe care ii intalnesti la un asemenea curs de autoaparare. Unii locuiesc in cartiere rau-famate ale Bucurestiului, altii, in zone selecte. Dar toti s-au decis sa invete sa se apere abia dupa ce au trecut printr-o situatie de criza. Nu sunt prea scumpe asemenea lectii. Pentru un abonament lunar de aproape 100 de lei poti participa la cate trei lectii pe saptamana.

Un fenomen in crestere
Scolile de autoaparare s-au inmultit in Romania, in special in marile orase. Te poti duce la cursuri organizate peste tot – de la cluburile de profil pana la salile de fitness, ca sa nu mai spunem de unele spatii scolare puse la dispozitia cursantilor. Asta ne spunea si presedintele Federatiei Romane de Arte Martiale, Florentin Marinescu: daca in urma cu cinci-sase ani sportul acesta intrase intr-un con de umbra, acum se poate spune ca s-a revigorat, numai daca te uiti la cursurile de autoaparare care au inflorit peste tot. "Cursurile acestea au luat amploare in ultima perioada. Chiar si eu primesc multe telefoane de la cei care doresc sa vina la sala. Cei mai multi vor sa invete regulile simple de aparare", ne-a spus oficialul, fara sa ne poata da niste cifre clare – cati romani iau astfel de lectii.

Lista de asteptare pentru noi "elevi"
Sunt situatii in care cluburile de arte martiale nu pot face fata numarului mare de cereri de inscriere la cursuri. "Avem o lista de asteptare de 160 de cursanti. Acum cautam o locatie noua pentru a ne desfasura activitatea", ne-a spus Cristi Mihaila, managerul unui astfel de centru din Bucuresti, care admite faptul ca avem de-a face cu un fenomen – cel al oamenilor care vor sa invete sa se apere, ca sa nu mai fie victime sigure ale vagabonzilor.

Gastile de cartier si grupurile de la colt de strada
Strazile au devenit tot mai nesigure in Romania de azi. Iesi la plimbare sau te duci la serviciu, vrei sa mergi in parc sau la restaurant, dar nu sti ce te asteapta la coltul strazii. Pana si autoritatile recunosc faptul ca multi oameni au avut probleme din cauza gastilor de cartier, la care se adauga, dupa un obicei mai nou, grupurile de la coltul strazii. Un studiu din 2008 al Departamentului de Prevenire a Criminalitatii din cadrul Politiei Capitalei arata ca Bucurestiul este impanzit de 54 de gasti de cartier. E adevarat ca in urma cu trei ani erau mai multe – 89. Unele au fost anihilate de politisti. Altele s-au faramitat, transformandu-se in asa-numitele grupuri de la coltul strazii, ajunse in 2008 la un numar de 68, fata de 51, in 2006. Ce fac baietii astia? Tot autoritatile ne spun ca principala preocupare a derbedeilor e sa faca rost de bani pentru alcool sau droguri. si atunci infractorii dau in cap la oameni, sparg masini si case. Pe de alta parte, politistii spun ca imediat ce o banda este anihilata, alta ii ia locul. Cei care ajung sa vagabondeze sunt in majoritatea lor tineri, unii care au abandonat scoala, altii care au ajuns in somaj. Daca e sa ne referim strict la oamenii care au fost atacati pe strada, politia spune ca nu are o statistica foarte clara, iar asta se intampla din cauza ca o mare parte din aceste agresiuni nu sunt urmate de o plangere oficiala a victimei, astfel incat fortele de ordine sa-l retina pe agresor.

80% din cursanti au studii superioare
Instructorul de arte martiale Daniel Stan ne-a spus ca 80% din elevii sai sunt oameni cu studii superioare, persoane care au o pozitie sociala solida, dar care s-au saturat sa mai iasa pe strada cu teama ca oricand pot fi victimele vagabonzilor. "La mine nu vin oameni care vor sa invete sa se bata doar de dragul bataii", precizeaza interlocutorul nostru, care e si profesor de limba engleza, pe langa specializarea sa, de peste 30 de ani, in judo. L-am intalnit la o sala din apropiere de Parcul Izvor, la ora 8 seara. Cam la aceeasi ora au loc majoritatea cursurilor de autoaparare din Bucuresti.

Prima lectie: evita bataia!
Dovada ca acesti cursanti nu vin neaparat cu ideea de a invata sa loveasca e faptul ca prima lectie pe care o primesc este sa evite lupta. "Asta le spun si le repet mereu: sa evite sa se bata, sa lase orgoliul deoparte, sa nu se implice in scandaluri. Pana la urma, cel mai destept cedeaza", continua profesorul Stan, care a avut pana acum, dupa aprecierarea sa, cateva sute de elevi in cei sase ani de cand tine astfel de cursuri. Oamenii vin de doua-trei ori pe saptamana, multi avand abonament, care inseamna aproape 100 de lei pentru 12 sedinte pe luna.

La arte martiale, ca la magazin
Lucrurile au evoluat spre rau, din pacate, in ultimii 25 de ani, dupa cum aflam de la un alt instructor, George Chiravan, care se ocupa de treaba asta inca din 1986. El isi aminteste ca, pana in 1989, oamenii doreau sa invete arte martiale mai mult din placere sau pentru a face performanta in domeniu, pe cand in ziua de azi e vorba de o necesitate sociala, de ideea multora de-a invata sa se apere pur si simplu. "Acum lumea vine ca la magazin sa invete arte martiale. Multi vor sa invete cat mai repede miscarile de aparare. Unii cred ca asa ceva se deprinde cat ai bate din palme", spune specialistul, care adauga faptul ca ai nevoie de cativa ani de pregatire pentru a fi in stare sa faci fata unei situatii dificile, intr-o lupta corp la corp.

De la teama de hoti la statutul de campion
Iata si povestea unui om care a impletit o necesitate de moment, aceea de aparare, cu performanta sportiva. Acesta e, pe scurt, destinul lui Adrian Radu, un tanar de 28 de ani. Totul a inceput imediat dupa 1990. Locuia in cartierul Pantelimon. Erau destui "smecheri" pe acolo care s-au luat de el. S-a dus la o sala de antrenament, insa cu timpul a prins gustul acestui sport. Dupa multi ani de pregatire, a ajuns dublu campion mondial, in 2005 si 2006, la stilul kumite. Visul sau e sa deschida, alaturi de alti instructori, o scoala de arte martiale dupa modelul practicat in tarile dezvoltate, acolo unde sportul, in general, dar si diversele stiluri de lupta, in special, sunt foarte raspandite. "Sunt tari precum SUA si Japonia unde cursurile de arte martiale nu inseamna doar autoaparare, ci si ideea de miscare, de a te simti bine chiar si psihic, nu doar fizic. E un sport de masa", aflam de la Adrian, care tine cursuri de specialitate inca din 1999, in special pentru copii si adolescenti.

Pregatirea psihologica
Primul lucru pe care il inveti la un curs de autoaparare tine mai mult de psihologie. Important e sa nu te pierzi cu firea atunci cand esti fata in fata cu un infractor. "Trebuie sa-ti domini adversarul prin atitudinea pe care o ai. Atacatorul nu trebuie sa vada frica pe fata ta", spune instructorul Daniel Stan. "Nu ai nevoie de o arma. Poti invata sa-ti folosesti mainile, picioarele, podul palmei, genunchiul. Pur si simplu iti folosesti corpul ca pe o arma", adauga campionul Adrian Radu.

Reguli de autoaparare
Ce faci daca esti atacat din spate? Se intampla cel mai des asa. Agresorul te-a cuprins cu mainile, imobilizandu-te. E in spatele tau, asa ca iti folosesti capul lovindu-l peste fata. Atacul te va scapa de stransoare si poti avea sansa sa fugi, daca esti intr-un loc deschis. Un alt posibil atac e din lateral, drept care iti poti folosi pumnul tot pentru o replica direct in nasul talharului. Daca necunoscutul pune mana pe tine, dintr-o simpla miscare ii poti rasuci bratul, iar dusmanul e pus la pamant. Un atac din fata poate fi oprit fie cu pumnii, fie cu genunchii.

"Armele" din poseta
Spatiile inguste, precum liftul sau casa scarii, sunt printre cele mai periculoase campuri de lupta, tocmai pentru ca victima nu are unde sa fuga. Singura ei sansa e sa riposteze. Loviturile cele mai eficiente trebuie sa tinteasca fata infractorului. Desi sunt mai vulnerabile in fata atacatorilor, femeile trebuie sa stie ca au in poseta lor un adevarat arsenal – chei, pieptene, umbrela, stilou –, acestea putandu-se dovedi arme redutabile. Chiar si o banala sticla din plastic te poate ajuta. Nu trebuie uitat tocul-cui de la pantofi! z

PROTEST
Sfaturile politistilor pentru cetateni
Oamenii simpli au iesit in strada, anul trecut, la Sighetu Marmatiei, pentru a protesta impotriva violentei care ne pandeste la tot pasul, cerandu-le autoritatilor sa ia masuri pentru siguranta cetatenilor. E adevarat, autoritatile ne ajuta. Cu sfaturi. Iata cateva reguli propuse de Inspectoratul General al Politiei: "Nu raspundeti la provocari si injuraturi, feriti-va de betivi, daca sunteti urmariti, cereti ajutor trecatorilor, nu amenintati, nu jigniti, retineti semnalmentele agresorului – daca sunteti atacat –, evitati sa circulati noaptea pe strazi pustii, nu purtati bijuterii in mod ostentativ, care sa-i atraga pe eventualii talhari". Retinem una dintre invataturi: nu va faceti singuri dreptate, lovind adversarul, pentru ca pot aparea consecinte nebanuite. Oare cine are dreptate in acest caz – politia sau unul dintre cei pe care i-am intalnit la cursurile de autoaparare si care spunea ca "daca nu invatam sa ne ajutam singuri, nu ne ajuta nimeni"? Iata un subiect de reflectie atat pentru autoritati, cat si pentru opinia publica.

COD PENAL
Un pumn se pedepseste cu o simpla amenda

Pana la urma, ce patesti dupa ce ai dat cuiva un pumn? Legea e destul de blanda, daca te uiti la prevederile articolului 180 din Codul Penal. Risti o amenda sau cel mult trei luni de inchisoare. Victima trebuie sa alerge dupa un certificat medico-legal, mai trebuie sa aiba si martori ca sa dovedeasca faptul ca a fost agresata. Din ceea ce se stie deja, in majoritatea cazurilor, agresorul si victima cad la pace, asa ca cel lovit nu mai depune plangere la politie. Legea e ceva mai aspra in cazul in care victima e bagata in spital pentru cel mult 20 de zile de ingrijiri medicale. Agresorul poate sta in acest caz pana la doi ani dupa gratii. E adevarat ca si intr-o asemenea situatie exista varianta unei simple amenzi.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte al PSD după eșecul din alegerile prezidențiale 

Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de președinte al PSD luni, 25 noiembrie, după ce a ratat intrarea în turul II al alegerilor...

Calea Victoriei din Bucureşti, în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume

Calea Victoriei, principala arteră comercială din România, a urcat pe locul 38 la nivel global în clasamentul celor mai scumpe destinaţii de retail, conform...

Activitatea stațiilor ITP continuă manual, fără eliberarea imediată a documentelor, anunță RAR

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că, din cauza unei defecțiuni tehnice survenite joi în camera serverelor, stațiile ITP autorizate pot efectua inspecții tehnice...
Ultima oră
Pe aceeași temă