13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăLifestyleFoodCum schimbăm înjurăturile cu dezbaterea publică

Cum schimbăm înjurăturile cu dezbaterea publică

Oamenii se pot întâlni la dezbateri, să-şi spună părerea pe subiecte dintre cele mai controversate pe scena publică. Fie că sunt politicieni sau cetăţeni, fie reprezentanţi ai unor organizaţii civice, specialişti din diverse domenii, au cu toţii ocazia să-şi facă auzită opinia. Un îndrăzneţ proiect, „România publică“, abia demarat în 2013, în format pilot, dar cu intenţia de amplificare în 2014.

Primul eveniment de acest fel organizat de Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică a atins, pe 23 noiembrie, sensibilul subiect al gazelor de şist: ţara noastră ar trebui să exploateze ori nu aceste zăcăminte a fost întrebarea în jurul căreia s-au purtat discuţiile. Următoarea dezbatere a fost cel puţin la fel de interesantă – cetăţenii ar trebui să poată declanşa în circumscripţie proceduri de demitere a parlamentarilor?

Foarte interesant este sistemul de vot pe care ARDOR îl desfăşoară cu aceste ocazii, la începutul şi la finalul dezbaterii. Dacă la începutul discuţiei participanţii votează într-un fel, la final opinia se modifică semnificativ, ca efect al schimbului de opinii şi mai ales al evidenţierii unor fenomene mai puţin ştiute de public. Dovedind în acest fel, spun organizatorii, cât de important este să votezi în deplină cunoştinţă de cauză. „Adesea nu suntem conştienţi că anumite aspecte sociale sau politici publice sunt controversate şi că abordarea lor frontală poate clarifica aspecte dintre cele mai importante. Ne mulţumim să constatăm, evaziv, că adevărul se află undeva la mijloc şi că nimeni nu are de fapt dreptate. Pentru cei care participă la o dezbatere de acest fel se creează cadrul în care există o miză şi în care alegerile pe care le facem chiar contează”, spune Monica Mocanu, coordonatorul proiectului “România publică”.

Poate strada să-şi impună voinţa?

La primele două dezbateri au participat aproximativ o sută de persoane din diverse categorii sociale sau profesionale, reprezentând opinia publică. Partidele, în schimb, nu s-au grăbit să dea curs invitaţiei. Când s-a discutat, la mijlocul acestei luni, despre posibilitatea demiterii de către popor a parlamentarilor, au fost prezenţi reprezentanţii a numai două partide, unul de la putere, altul din opoziţie. Cum părea de aşteptat, cel de la putere s-a opus ideii, pe când opoziţia susţine acest mecanism. La rândul său, cineva din public a remarcat: “S-a emis ideea că strada, cetăţeanul, exprimând în spaţiul public nemulţumirile, ar putea regla cumva situaţia şi ar putea atrage atenţia politicianului. Este foarte greu să reglezi din stradă nişte lucruri care trebuie bine stabilite şi reglate şi structurate. E un job să fii politician, ţi-l asumi, trebuie să existe o fişă a postului”.

Apelul din 10 ianuarie 2014

Un raport despre rezultatele primelor două dezbateri va fi prezentat de ARDOR pe 10 ianua­rie 2014. Există, în plus, intenţia unui apel pentru extinderea acestei formule de dezbateri, în noul an, la care să participe atât partidele, cât şi organizaţiile civice. Mai mult, se doreşte ca asemenea dezbateri să fie organizate şi în diverse zone ale ţării, astfel încât politicienii, în primul rând, să fie aduşi faţă în faţă cu opinia cetăţenilor.

Cât despre temele care vor fi puse în discuţie, lista se anunţă de pe acum foarte lungă, având în vedere câte probleme încă nerezolvate are România. Dezbaterile publice au intrat deja în firescul societăţilor democratice, oferind cetăţenilor posibilitatea de a-şi exprima ideile, dar şi de a scăpa de preconceputa idee că sunt prea mici în faţa unor subiecte ce par atât de complexe.

 

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă