13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCriza din Poliția Română. Chestorii au pensii de lux, polițiștii de rând...

Criza din Poliția Română. Chestorii au pensii de lux, polițiștii de rând sunt mai puțini și mai săraci

Gradul de dotare al Poliției Române este asigurat în proporție de doar 61%. Aproape 90% din bugetul Poliției se duce exclusiv pe salarii, în timp ce investițiile nu trec de 9%. Polițiștii sunt puțini și slab dotați logistic. În schimb, șefii lor și angajații din MAI sunt plătiți regește și au pensii de lux.  

Moartea polițistului Sorin Vezeteu, înjunghiat mortal în timp ce patrula neînsoțit în Gara Burdujeni din Suceava, a redeschis discuția despre criza de personal și de bani din Poliție. În 2016, în Poliție erau 60.878 de posturi, din care erau ocupate 49.302, adică un deficit de 15%, arată statistica Poliției Române. E drept, un deficit de 15% nu pare foarte mare, însă problema e că, din cei 49.302 polițiști încadrați în sistem, aproape jumătate fac muncă de birou, nu patrulează, nu intervin în caz de pericol.

“Poliția Română e falsificată. Mulți sunt polițiști-cameleon, din structurile de suport, de exemplu medici, personalul de deservire cantină, cântăreți, contabili”, a spus Emil Păscuț, liderul sindicatului polițiștilor Diamantul.

Fiind puțini, polițiștii sunt nevoiți să patruleze singuri, inclusiv în zone de risc. Teoretic, în caz de pericol iminent pot folosi arma din dotare, practic, însă, ezită să o facă din cauza hărțuirii legale de care au parte după. În acest timp, cazurile de ultraj se înmulțesc. Anul trecut, de pildă, au fost înregistrate 364 de agresiuni îndreptate împotriva polițiștilor. 





Plecări masive din sistem

Tot anul trecut, au ieșit din sistem 7.174 de polițiști, cei mai mulți pensionați, iar de angajat s-au angajat doar 5.370, adică 75% din numărul celor plecați. Deși numărul agenților scade de la an la an, numărul apelurilor de urgență la care trebuie să răspundă polițiștii crește. În 2016, Poliția a răspuns la peste 1,3 milioane de astfel de apeluri, a intervenit la 938.883 de evenimente și a intervenit în 141.720 de situații conflictuale. Anunțata modificare a legii privind pensiile polițiștilor și militarilor a dus la un nou val de plecări. De la Poliția de Frontieră, spre exemplu, s-au pensionat 14 din 15 șefi. 

În privința cuantumului veniturilor, este elocvent cazul secretarului de stat Cornel Ciocoiu, pensionat cu 13.700 lei și reangajat pe același post cu 8.187 lei.

“Și mașinile noi sunt «căzute»”

Polițiștii români nu sunt doar puțini, sunt și foarte slab dotați logistic. Și nu e vorba doar despre învechitele pistoale Carpați, ci mai ales despre mașini de patrulare, mijloace navale sau clădiri. “Mașinile sunt puține și mai există doar pentru că sunt întreținute de oameni. Iar mașinile noi sunt deja căzute, pentru au fost suprafolosite, au trecut de la o patrulă la alta, practic au mers non-stop”, a declarat, pentru RL, Vasile Lincu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor “Pro Lex”.

Nici mașinile existente nu sunt dintre cele mai potrivite pentru misiunea lor. “Multe n-au aer condiționat. Un coleg a făcut un experiment: a pus un ou într-o tigaie și tigaia în interiorul mașinii. S-a făcut oul de la căldură”, a mai spus Lincu. Apoi, o altă problemă: au fost mașini de Poliție fără girofar. Și pentru că nu aveau girofar, dar totuși participau la intervenții, au fost implicate în accidente. “Pe vremea ministrului Petre Tobă a existat un plan, pe mai mulți ani, de a reînnoi parcul auto. Acum n-am mai auzit nimic de el”, a adăugat sindicalistul. 

“O să fie ca înainte, când polițiștii reparau mașinile pe banii lor sau când n-aveau nici un top de hârtie în birou. Da, topurile de hârtie din secții erau cumpărate de oamenii care veneau să dea o declarație la Poliție”, a mai spus Vasile Lincu. 

Jumătate din clădiri, în pericol să cadă

Gradul de dotare al Poliției Române a fost, în 2016, de 61,6%. Acum, în 2017, situația ar putea fi mai gravă. “Lucrurile se mai deteriorează, iar altele noi nu se cumpără”, a precizat Vasile Lincu pentru RL. Poliția are în administrare 3.058 de imobile, din care 1.705 au nevoie de reparații urgente, lucru care nu se întâmplă. Mașini sunt 14.664. Insuficiente și mult prea uzate, spun polițiștii. Mijloace navale sunt 107, doar 31,7% din necesar.

Și cu toate acestea, potrivit ultimului bilanț al Poliției Române, infracționalitatea a scăzut. “Din bilanțurile astea reiese că totul e minunat. Cu oameni mai puțini și bani mai puțini, Poliția e din ce în ce mai performantă. Cum e posibil? În realitate, oamenii patrulează singuri, și nu în echipă, așa cum spune legea, fac ore -suplimentare, își repară mașinile pe banii lor”, a mai spus președintele Sindicatului Național al Polițiștilor “Pro Lex”.   

Întâlnirea cu ministrul, „un concurs de declarații binevoitoare“

La întâlnirea cu sindicaliștii din Poliție, ministrul de Interne, Carmen Dan, a venit cu mai multe propuneri pentru a rezolva problema deficitului de personal din sistemul de ordine publică. Printre ele, scurtarea perioadei de școlarizare a agenților de poliție de la 2 ani la 6 luni și completarea deficitului de polițiști cu jandarmi. „Pe termen scurt, pentru a evita situaţii similare celei de la Suceava, vom inventaria toate resursele pe care Jandarmeria le poate pune la dispoziţie pentru a completa deficitul de poliţişti din domeniul ordinii publice”, a declarat ministrul de Interne. 

“OK, am înțeles, e o idee bună, luăm oameni de la jandarmi. Doar că pe jandarmi nu i-a întrebat nimeni dacă sunt de acord cu această măsură. Plus că și ei au probleme cu deficitul de personal”, a precizat, pentru RL, Vasile Lincu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor “Pro Lex”.

Cât despre varianta scurtării perioadei de școlarizare, sindicalistul susține că ar fi posibilă, dar nu în condițiile propuse de ministru. “Să scurtezi pregătirea agenților de la 2 ani la 6 luni e imposibil, asta dacă vrei să scoți polițiști din ei.

O soluție ar fi scurtarea la 1 an, cum noi am și propus de ani de zile, dar tocmai ministerul ne-a refuzat. Pe scurt, marea întâlnire a sindicaliștilor cu premierul Mihai Tudose și cu ministrul Carmen Dan nu a fost altceva decât un concurs de declarații binevoitoare din partea lor”, a mai spus Vasile Lincu.

 

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă