19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăLifestyleFoodCocaina, „bancherul“ terorismului

Cocaina, „bancherul“ terorismului

Departamentul american al Trezoreriei (Finanţe) afirmă că, după o anchetă afectuată cu Agenţia antidrog (DEA), a ajuns la concluzia că două societăţi libaneze de transfer de bani sunt legate de reţeaua internaţională de trafic de droguri a islamiştilor Hezbollah.

Ele sunt acuzate de trafic de droguri, spălare de bani, finanţarea organizaţiilor criminale. Ştirea nu este bine privită în Liban, care încearcă să-şi refacă imaginea pentru a atrage turiştii, dar şi investitorii străini care au părăsit ţara de luni de zile şi afectează sectorul bancar şi financiar după ce înalţi responsabili nu au încetat să repete că nu există nici un motiv de a vorbi despre spălare de bani în Liban.

Autorităţile americane au precizat că cele două societăţi libaneze în cauză „reprezintă un risc major în materie de spălare de capital”. Este vorba despre Kassem Rmeiti&Co for Exchange şi Halawi Exchange şi desemnarea lor va impune instituţiilor financiare americane să se apere contra lor pentru a le împiedica să utilizeze sistemul financiar al Statelor Unite. Este pentru prima oară că o instituţie financiară nebancară este supusă articolului 311 a Patriot Act privind spălarea banilor.

Potrivit guvernului american, reţeaua traficanţilor de droguri este condusă de un anume Ayman Said Jomaa, deţinător de paşaport libanez şi de acte de indentitate columbiene. Încă de anul trecut, Trezoreria afirma că acest grup spăla banii proveniţi din traficul de droguri în profitul Hezbollah, mişcare care figurează pe lista neagră a „organizaţiilor teroriste străine” a Departamentului de Stat american. În decembrie, autorităţile de la Washington au depus plângere contra instituţiilor financiare libaneze acuzate că au ajutat la spălarea a 483 milioane dolari pentru Hezbollah, prin SUA şi Africa, fonduri provenite din traficul de droguri. Plângerea viza Lebanese Canadian Bank şi două instituţii financiare cu sediul în Liban, compania de schimb Hassan Ayache şi Ellissa Holding. Dar reţeaua Jomaa a recurs la cele două firme libaneze de transfer de bani incriminate, încercând să ocolească măsurile luate de SUA pentru a-i bloca finanţările pentru Hezbollah.

Filiera Jomaa

Reţeaua Jomaa utilizează un comerţ ilegal de exporturi de maşini americane de ocazie vândute în Africa pentru a spăla banii traficului de droguri columbiene cu destinaţia Europa şi care tranzitează prin continentul african. Profiturile sunt apoi dispersate de societăţi libaneze aflate în SUA prin alte ţări cum ar fi China sau Emiratele Arabe Unite, o parte din bani fiind deviată spre Hezbollah. De exemplu, Trezoreria americană acuză Kassem Rmeiti&Co. For Exchange că între 2008 şi martie 2011, a furnizat cel puţin 25 milioane dolari traficanţilor de droguri aflaţi în legătură cu reţeaua Jomaa. Între martie 2011 şi octombrie 2012, 1,7 milioane dolari au fost folosiţi pentru finanţarea organizaţiilor libaneze şi benineze implicate în traficul de droguri. Oficialii de la Finanţe arată că „există hotărârea de a dezvălui şi perturba organizaţiile internaţionale de spălare de bani care funcţionează pentru „albirea” banilor proveniţi din traficul cu droguri în profitul grupurilor de crimă organizată şi în mod special al grupului terorist Hezbollah”.

Cele mai citite

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă