14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăLifestyleFoodClujul riscă să rămână sufocat de gunoaie

Clujul riscă să rămână sufocat de gunoaie

15 iulie este data-limită până la care Clujul va trebui să aibă o nouă rampă ecologică de deșeuri.Clujul se confruntă cu o situație extrem de complicată. Din cauza problemelor legate de construirea noii rampe ecologice de gunoi care va trebui să deservească întregul județ, deșeurile colectate vor trebui transportate în județele din jur. În caz contrar, Clujul riscă să fie sufocat de gunoaiele care vor fi depozitate ilegal.

Data fatidică

Autoritățile județene trebuie să construiască o nouă rampă ecologică pentru depozitarea deșeurilor până la data de 15 iulie, a avertizat directorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Toma Petcu. El a declarat că „noua rampă poate fi una intermediară, care să fie inclusă în proiectul final al rampei ecologice de deșeuri care va deservi întregul județ“.

Toma Petcu a mai adăugat că acest proiect poate fi finanțat cu ajutorul fondurilor europene destinate mediului.

În prezent, din cauza unor probleme legate de activitatea companiilor care au câștigat licitația pentru construirea noii rampe ecologice de deșeuri din Cluj, județul nu dispune de o astfel de rampă, a spus Toma Petcu.

Practic, este pentru a treia oară când autoritățile județene au început licitația pentru a desemna un constructor pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor.

Rampa autorizată, nefolosită

Directorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului a adăugat că există o situație paradoxală.

Compania Salprest a depozitat 172.000 de tone de deșeuri într-o zonă neautorizată.

Pe de altă parte, există o rampă autorizată pentru 46.000 de tone, unde nu a depozitat nimic.

Toma Petcu a precizat că Garda de Mediu a amendat deja compania Salprest, care va trebui să transporte și să depoziteze definitiv cele 172.000 de tone de deșeuri pe rampe autorizate, iar până la data de 15 iulie va putea fi folosită rampa autorizată pentru cele 46.000 de tone.

Până la finalizarea noii rampe ecologice de deșeuri, o parte din gunoiul produs în județul Cluj va fi transportat și depozitat pe rampele din județele învecinate, iar o altă parte pe rampe intermediare, de unde apoi va fi transportat și depozitat pe viitoarea rampă finală.

Probleme complicate

Proiectul noii rampe ecologice de deșeuri a fost lansat în perioada în care Consiliul Județean Cluj era condus de actualul senator PNL, Alin Tișe.

Autoritățile județene au organizat o licitație, lucrările au început, însă au fost oprite apoi, deoarece compania câștigătoare a intrat în insolvență.

După alegerile locale din iunie 2012, fostul președinte PNL al Consiliului Județean, Horea Uioreanu, ales în urma scrutinului de acum doi ani și jumătate, a organizat o nouă licitație, în urma căreia a fost desemnat câștigător al contractului pentru execuția rampei ecologice de gunoi un consorțiu condus de compania Construcții Napoca.

Aceasta este proprietatea omului de afaceri Ioan Bene, care a fost arestat preventiv în dosarul în care a fost arestat pentru fapte de corupție și Horea Uioreanu.

Execuția lucrărilor a intrat din nou în impas, iar contractul a fost reziliat, astfel că noul președinte al Consiliului Județean, Istvan Valentin Vakar, a fost nevoit să reia procedura.

În prezent, aproximativ două treimi din lucrări au fost executate, iar autoritățile județene încearcă să prindă ultimul tren al finanțărilor europene de care pot beneficia până la finalul anului.

În cazul în care lucrările nu vor fi finalizate la timp, Consiliul Județean Cluj nu va mai putea primi rambursarea facturilor, iar banii europeni vor fi pierduți, astfel că plata lucrărilor va împovăra bugetul județului.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă