17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăLifestyleFoodCe va fi dacă regimul comunist al Coreii de Nord se va...

Ce va fi dacă regimul comunist al Coreii de Nord se va prăbuşi?

De-a lungul istoriei, Coreea de Nord a fost partea mai industrializată a peninsulei coreene, în raport cu Sudul. În Germania, compară autorul articolului, nivelurile de industrializare ale Estului şi Vestului erau aproximativ egale. În ceea ce priveşte dezvoltarea economică de azi, Coreea de Nord comunistă este mult în urma Coreii de Sud.

“În ajunul reunificării, RDG era integrată mai activ în relaţii comerciale externe decât este astăzi Coreea de Nord, care cooperează în primul rând cu China. Coreea de Nord este practic ruptă de sistemul mondial de comunicaţii, iar supuşii lui Kim Jong Il nu pot asculta şi vedea nici măcar posturi de radio şi de televiziune sud-coreene”, subliniază analistul german, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, Coreea de Sud este conştientă că nu se va putea opune unirii, în cazul în care regimul din Nord va cunoaşte schimbări radicale sau chiar se va prăbuşi. Tocmai din acest motiv Coreea de Sud se ocupă de mai mulţi ani cu analiza activă a unei posibile uniri: în această activitate sunt angrenate atât comisii speciale create de guvern, cât şi diverse institute de cercetări.

Potrivit lui Ulrich Blum, unirea celor două Corei ar presupune în primul rând “transformare” şi “integrare”. Prin transformare s-ar înţelege o “peretroikă a sistemului economic al Coreii de Nord, în primul rând liberalizarea şi privatizarea, recroirea statului, până la un nou rol al birocraţiei şi noi obiective”. În ceea ce priveşte integrarea, în cazul coreean această integrare ar trebui începută de la crearea unei uniuni valutare, urmată de reacţia adaptării economice, este de părere economistul german.

Toate acestea vor antrena schimbări pozitive în procesul social; infrastructura va fi nevoită să se adapteze la noi cerinţe. În acelaşi timp, dezechilibrul dintre cerere şi ofertă /în favoarea celei dintâi/ ce se va înregistra în Nord şi pericolul inflaţiei ascund în ele riscul apariţiei de “bule”, în primul rând în domeniul imobiliar şi al infrastructurii.

După cum a arătat reunificarea Germaniei, salariile în creştere vertiginoasă din sectorul construcţiilor se răsfrâng asupra industriei, aflate în stadiu de restructurare, exercitând o presiune suplimentară asupra ei. Oricum, dezvoltarea vertiginoasă a infrastructurii rămâne lipsită de alternativă, acest lucru fiind necesar pentru a reduce pericolul creşterii şomajului.

Zona economică specială Kaesong din Coreea de Nord, cu spectrul său larg de întreprinderi ale businessului mediu sud-coreean, ar putea constitui un exemplu al “inflitrării” treptate în Nord şi al reînnoirii lui”, scrie autorul comentariului, adăugând că deja de astăzi companii internaţionale îşi arată interesul pentru întreprinderile nord-coreene.

Cele mai citite

reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs merg la Jocurile Olimpice! România are 82 de sportivi calificați la Paris

România și-a mărit numărul de sportivi care vor participa la Jocurile Olimpice, după ce perechea alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat...
Ultima oră
Pe aceeași temă