21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCât poate câştiga un notar în Bucureşti? Până la 60.000 de euro/lună

Cât poate câştiga un notar în Bucureşti? Până la 60.000 de euro/lună

Creditul de 1 milion de euro acordat de CEC Bank Ioanei Băsescu a stârnit un scandal de proporţii. S-au făcut declaraţii incendiare şi s-au înfiinţat comisii parlamentare.

Mai mult chiar, în dorinţa de a părea transparentă, fiica preşedintelui a transmis presei contractul de creditare. Cu toate acestea, Ioana Băsescu nu a răspuns concret la două întrebări adresate de ziarul „România liberă”: ce garanţii colaterale a solicitat banca pentru acordarea unui împrumut ce depăşeşte valoarea maximă pentru credite imobiliare acordate persoanelor fizice şi dacă veniturile sale pot acoperi rata lunară a acestui împrumut.

Reamintim faptul că, fiica preşedintelui Băsescu a devenit notar în 2007, după ce trecut examenul de titularizare pentru un post în comuna Păuneşti din Vrancea. Un an mai târziu, aceasta şi-a mutat cabinetul notarial în Bucureşti.

Politicienii îşi fac fiicele şi soţiile notari

Conform contractului de creditare, rata lunară este în valoare de aproximativ 30.000 de lei, adică 7.000 de euro. Pentru a putea achita un astfel de credit, veniturile lunare trebuie să se situeze în jurul sumei de 10.000 de euro. E mult, e puţin pentru un notar? Cât poate câştiga, cel mult, un notar în Bucureşti?

Conform datelor furnizate ziarului România liberă de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) cel mai mare venit (suma netă) realizat de un notar din Capitală, în 2012, a fost de 2.026.208 lei, adică circa 455.000 de euro.

Asta ar însemna, în medie, aproximativ 38.000 de euro/lună.

Tot din informaţiile ANAF, în primele 6 luni ale acestui an, cel mai mare venit (suma netă) estimat de un notar bucureştean a fost de 1.661.928 de lei, adică peste 375.000 de euro, respectiv un venit mediu lunar de 62.500 de euro.

Citeşte şi: Ce nu a lămurit Ioana Băsescu în scandalul creditului luat de la CEC

Chiar dacă nu toţi cei care au această profesie câştigă anual astfel de sume, nu e de mirare că mulţi membrii de partid şi-au “îndrumat” fiicele şi soţiile să intre în casta notarilor.

Pe o listă scurtă a politicienilor care au rude notar se regăsesc nume sonore.

Este vorba despre Preşedintele României, Traian Băsescu (fiica Ioana), fostul Ministru al Transporturilor, Miron Mitrea (soţia), fostul Premier, Călin Popescu-Tăriceanu (fosta soţie), Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David (soţia Vanda Vlasov care este şi creator de modă), fostul Ministru al Învăţământului, Andrei Marga (fiica) şi fostul parlamentar, Sergiu Andon (fiica).

Cele mai citite

Numărul pensiilor speciale, în creștere în luna aprilie

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane comparativ cu luna anterioară,...

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Mișcare surprinzătoare a Bursei de la București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU