27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCastel la pret redus

Castel la pret redus

» Castelul din Zlatna nu a mai fost reparat din 1985, cand, in timpul filmarilor la "Noi, cei din linia intai", a suferit daune importante.

Castelul din Zlatna, unde s-a turnat o parte din filmul "Noi, cei din linia intai", regizat de Sergiu Nicolaescu, a fost scos la vanzare pe internet. Proprietarul castelului, societatea "Tim Bau" SRL Alba Iulia, detinuta de un om de afaceri italian, vrea 600.000 de euro pe imobil. Suma este de aproximativ patru ori mai mare decat cea cu care firma a cumparat imobilul. Castelul a fost cumparat de italian de la Consiliul Judetean Alba, la inceputul anului 2004, in schimbul a aproximativ 4 miliarde lei vechi. Desi in momentul respectiv a promis ca va investi in modernizarea castelului, omul de afaceri italian a construit doar un gard de imprejmuire. In aceste conditii, castelul s-a degradat si mai mult, investitia necesara renovarii fiind importanta.
Primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, a fost surprins de informatia cu privire la intentia de vanzare a castelului. El a spus ca in luna iulie a avut o discutie cu proprietarul castelului, care i-a spus ca are intentia sa amenajeze acolo apartamente in care sa fie cazati oamenii cu bani care vin la vanatoare in padurile din zona. "Am zis sa ne asociem si noi cu fondul nostru de vanatoare. Le-am dat si autorizatie de construire", a spus primarul Silviu Ponoran. Potrivit acestuia, lucrarile de amenajare a castelului ar fi trebuit sa inceapa in luna septembrie a acestui an. Este vorba despre 1400 de metri patrati construiti si de o "gradina" de 8800 de metri patrati. In proiect se prevede construirea a 26 de apartamente, bucatarie, pivnita si alte anexe destinate turismului de agrement.

Scene sinistre in interiorul castelului

In prezent insa, castelul se afla intr-o stare deplorabila: plafoane prabusite, ferestre sparte, buruieni, moloz si igrasie. Cineva a furat dinauntru pana si instalatia electrica din pereti. Cu toate acestea, nu exista masina incarcata de turisti ce viziteaza prima oara Muntii Apuseni care sa nu opreasca in apropiere, pentru cateva fotografii cu cladirea cea sinistra, dar frumoasa totodata. Nu exista nici o placuta care sa spuna ceva despre castel, asa ca majoritatea turistilor pleaca fara sa afle nimic despre ciudatenie. De altfel, castelul nu exista in ghidurile turistice si nici in vreun circuit de acest fel.

ISTORIE
» Resedinta de premier

Construit in urma cu circa 70 de ani, castelul de la Botesti – Zlatna a servit, la inceput, ca resedinta de vara pentru familia lui Ion Gigurtu, fost premier al Romaniei si mare om de afaceri in perioada interbelica. Compus din 19 camere, castelul a fost construit pe parcursul a patru ani. Dupa nationalizarea sa, imobilul a fost folosit ca sediu al unei societati miniere, iar din anii ‘50 ca local de scoala pentru copiii din zona si tabara scolara, in timpul verii. La inceputul anilor ‘80, cladirea a fost data unei unitati militare. De mentionat ca o parte din filmul "Noi, cei din linia intai", regizat de Sergiu Nicolaescu, a fost filmat aici in 1985, cand, de altfel, a suferit daune importante in urma scenelor de razboi.

Cele mai citite

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă