15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCălători spre centrul Pământului. America la pas: 18.000 de kilometri, în trei...

Călători spre centrul Pământului. America la pas: 18.000 de kilometri, în trei săptămâni, cu familia | DOCUMENTAR ROMÂNIA LIBERĂ

  • Dragoș Ciuparu. Trăiește la Ploiești.
  • A călătorit cu mașina, alături de soție și de cei doi copii, în mai multe state ale Americii.

 

Povestea lui Dragoș se distinge și prin curajul de a străbate, alături de cei doi copii ai săi – de patru și zece ani –, o distanță impresionantă prin America rurală și a peisajelor care îți taie respirația. La acel moment, Dragoș Ciuparu era profesor la Yale University, una dintre cele mai importante instituții de învățământ superior din SUA.

La țară, în SUA

„Călătoria a început în luna august a anului 2004 și a durat aproximativ trei săptămâni în care am parcurs, cu toate devierile necesare pentru a vedea diverse obiective, 18.000 de kilometri. Ne-am propus să vizităm parcurile naționale, iar ca obiectiv secundar am vrut să vedem cum trăiesc americanii în localități mici. Am luat America la pas, America rurală, care este mult mai frumoasă decât America urbană. Parcurile naționale sunt minuni ale naturii, cu munți împăduriți, dar și cu ținuturi aride și deșert, cu o varietate uriașă de structuri calcaroase. În Yellowstone am stat trei zile. Dacă vrei să vezi ceva în SUA trebuie să mergi cu mașina. Obiectivele naturale sunt în zone unde accesul cu avionul e dificil și mult prea costisitor. Am considerat interesant să vedem și ce se află între obiective. Sigur, am ales să vizităm SUA și nu Asia sau America de Sud, pentru că e mai ușor de călătorit cu doi copi mici și mult mai sigur“, spune Dragoș. Frapante au fost zonele foarte sărace ale Americii, precum cele din statul Tennesse, exemplifică Dragoș, unde oamenii trăiesc în rulote, o imagine care contrastează cu America filmelor de la Hollywood.



„Agroturism nu se face în SUA, nu poți sta în gazdă în casele unor localnici așa cum se întâmplă în zonele istorice ale României. Viața la țară în SUA este dominată de zone de ferme, unde există culturi agricole, cu cirezi de vaci. În rest e foarte mult deșert“, spune Dragoș, care rememorează traseul ales: „Am pornit din nord, din New York, am coborât în Tennessee și de acolo am traversat spre Phoenix. Am apucat în direcția sud-nord prin munții Stâncoși, până în Idaho, apoi pe direcția vest-est și ne-am întors prin Chicago – Cleveland la New York“.

Lecția simțurilor

Pentru copii excursia a fost o referință, consideră Dragoș. „Fata mea, fiind mai mică atunci, își amintește mai puține lucruri. O ajută filmele și pozele la care, adesea, se uită cu interes și curiozitate. Orice ­călătorie constituie pentru un copil o școală extrem de eficientă, o experiență senzorială complexă, nu doar pentru ceea ce poate vedea. Mirosul florilor, atingerea unei stânci cu mâna sau a unui luciu de apă, toate aceste lucruri reprezintă o cunoaș­tere mult mai profundă decât dacă ai preda-o prin mijloace multimedia sau prin cărți. Degeaba vezi imaginile din Parcul Yellowstone, mai important e să simți mirosul de sulf, să vezi unduirea plantelor în apă și culorile vii pe care algele le reflectă. De neprețuit sunt acele dialoguri care se înfiripă spontan, răspunsurile părinților la curiozitățile copiilor. Modul în care copiii au interacționat cu nativii-indieni a fost extraordinar“, spune profesorul.


 

Laptopul, obligatoriu în kitul de călătorie

O călătorie cu familia trebuie să țină seama de câteva elemente de confort, iar răbdarea celor mici nu trebuie pusă la încercare. „Cei care vor să călătorească alături de copii pe distanțe foarte mari, așa cum am procedat noi, trebuie să își segmenteze călătoria cu pauze destul de dese unde copilul să poată vedea diverse obiective care să le țină interesul viu. Am programat călătoria astfel încât să ne oprim, în fiecare zi, la cel puțin un obiectiv, pentru a avea o dinamică alertă, iar copiii să nu se plictisească. Obiectivele ar trebui să fie la două ore de mers, dacă se poate. Noi am avut de parcurs 2.500 de mile într-o zonă săracă din punct de vedere al peisajului. Pentru astfel de momente, am avut cu noi un laptop la care copiii au văzut filme. Selectarea hotelurilor sau a motelurilor, tot din perspectiva lor, este foarte importantă. Ideal ar fi să aibă o piscină sau un jacuzzi“, susține Dragoș Ciu­paru.



Sfat. Nu alimentați pe autostrăzi

Principala cheltuială o reprezintă biletele de avion care, pentru patru persoane, poate ajunge la 2.000 de euro. „Hoteluri și moteluri bune găseai la prețul de 40-50 de dolari pe noapte. Alimentați pe drumuri secundare unde benzina este mult mai ieftină decât pe autostradă“, spune Dragoș. E de preferat să cumpărați un pass pentru toate parcurile naționale care, pe un an, costă 60 de dolari. Dragoș estimează un buget de aproximativ 3.000 de dolari pentru o călătorie similară.

Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă