11 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodCabanele de creasta, in disputa

Cabanele de creasta, in disputa

Asociatia Carpatina Ardeleana a Turistilor care a construit cabane de creasta revendica proprietatea acestora de la cei care le-au preluat in perioada regimului comunist si dupa 1990.

De peste zece ani, membrii Asociatiei Carpatine Ardelene a Turistilor SKV (Siebenburgischer Karpatenverein) incearca sa isi recupereze bunurile confiscate abuziv in timpul regimului comunist. Majoritatea cabanelor de creasta din Carpatii Romaniei, de la altitudini de peste 1.500 metri, au fost construite de aceasta asociatie in perioada interbelica. Este vorba despre un numar important de constructii care acum sunt fie in proprietatea unor institutii de stat, fie a unor firme private si chiar a unor unitati militare. Un exemplu in acest sens este cabana sureanu din Muntii Sebesului. Cabana a fost ridicata cu lemn de la fata locului, singurele componente ale constructiei aduse din exterior fiind geamurile si usile. Pentru revenirea cabanei in proprietatea asociatiei se lupta Sectiunea Sebes a Asociatiei Carpatine "SKV Sektion Muhlbach". Cel putin in acest caz, demersul este destul de complicat avand in vedere ca imobilul se afla in proprietatea unei unitati militare din municipiul Sebes, iar pentru retrocedare este nevoie, inclusiv, de acordul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

In judetul Brasov, organizatia a avut in patrimoniu sase cabane: Postavarul, Malaiesti, Curmatura, Urlea, Sambata si hotelul Ruia din Poiana Brasov. In judetul Sibiu, cea mai mare realizare a asociatiei este intemeierea statiunii Paltinis, in ultimul deceniu ale secolului al XIX-lea, devenita una dintre cele mai cautate din Romania in perioada de iarna.
SKV s-a constituit la Sibiu, in anul 1880, la initiativa lui Karl Wolff, in prezenta a 498 de participanti, in special sasi, si si-a incetat activitatea o data cu venirea comunistilor la putere. A fost desfiintata in iunie 1945 pe motiv ca ar avea activitate profascista. Cabanele au fost confiscate, iar de-a lungul anilor multe au fost distruse. Reinfiintata in 1996, Asociatia Carpatina Ardeleana a Turistilor a initiat demersuri pentru recuperarea cabanelor care mai existau in picioare, dar si de reconstruire a celor distruse. Rezultatele nu au fost spectaculoase, dar batalia este dusa in continuare. Din 1881 pana in 1944 SKV a construit in Muntii Carpati peste 20 de cabane.


» Primul serviciu salvamont

Asociatiei Carpatine Ardelene a Turistilor i se datoreaza primul serviciu salvamont din Romania, cercetari geologice, speologice publicate in anuarul organizatiei, primele partii si concursuri de schi si primele trasee turistice marcate. SKV a ajuns sa aiba sectiuni in toata tara, peste 6.000 de membri si importante legaturi internationale. Reinfiintarea SKV s-a facut cu sprijinul Forumului German din Romania de catre Johann Mantsch, un om de afaceri sas revenit in Romania.

Cele mai citite

Guvern: 271 de persoane au fost evacuate și mutate în siguranță

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții...

Guvern: 271 de persoane au fost evacuate și mutate în siguranță

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții...

Joe Biden se va preocupa de întărirea Ucrainei pentru restul mandatului

Preşedintele american Joe Biden este "hotărât" să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski...
Ultima oră
Pe aceeași temă