25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăLifestyleFoodAmeninţarea bombelor „invizibile“

Ameninţarea bombelor „invizibile“

Serviciile secrete britanice şi americane estimează că fanatici musulmani intenţionează să arunce în aer avioane de linie cu destinaţia America cu explozibili nedetectabili implantaţi în propriul corp. Pe aeroporturi din Europa şi din Orientul Mijlociu a fost ridicat nivelul de securitate, în timp ce autorităţile occidentale caută „creierul“ complotului, Ibrahim Hassan al-Asiri, un chimist saudit devenit fabricant de bombe pentru Al Qaeda, dar care se estimează că lucrează şi pentru ISIS.

Experţii în securitate estimează că fabricantul de bombe al reţelei Al Qaeda, Ibrahim Hassan al-Asiri, şi-a exprimat voinţa de a lucra cu gruparea teroristă ISIS şi jihadişti cu paşaport occidental ar putea arunca în aer avioane de linie cu bombele „invizibile” create de acesta. Al-Asiri, chimist saudit devenit „celebru” pentru bombele sale invizibile, se află de ani de zile pe lista SUA a celor mai căutaţi criminali, fiind suspectat că se află în spatele a numeroase tentative de aruncare în aer a unor zboruri transatlantice, folosindu-și competenţele sale de chimist şi aplicând mijloace din ce în ce mai imaginative pentru ascunderea explozibililor, cel mai cunoscut fiind bomba corporală. Acest asasin în vârstă de 32 ani are baza secretă în Yemen. Serviciile secrete occidentale au semnalat pentru prima oară legăturile lui Asiri cu două grupări teroriste în Siria şi în Irak – Frontul Nusra şi Statul Islamic (ex-ISIS). Temerea este că bombele abil ascunse de Asiri ar putea fi amplasate pe avioane ale companiilor aeriene ce asigură zboruri transatlantice prin titularii de paşapoarte americane sau europene. Asiri a supravieţuit mai multor tentative de asasinat în Yemen, ultima oară după un atac cu drone în aprilie. Atunci s-a anunţat moartea lui, dar a reapărut în scurtă vreme.

Implanturi chirurgicale explozibile

Detaliile noii ameninţări teroriste care a dus la creşterea securităţii pe unele aeroporturi provin din Statele Unite. Şeful securităţii interne, Jeh Johnson, a declarat că „deţinem informaţii asupra industriei de aviaţie pe care le-am împărtăşit cu aliaţii noştri externi” şi măsurile privind aeroporturile prevăd depistarea bombelor introduse clandestin şi ascunse în avioane. Responsabili ai serviciilor secrete americane au informat ziariştii despre bombe explozibile cu design creativ şi care nu pot fi detectate.

Premierul britanic, David Cameron, explica la BBC că noile măsuri de securitate luate pe aeroporturi au fost decise împreună cu partenerii Marii Britanii. „Este ceva ce am discutat cu americanii şi care ne-a determinat să luăm măsuri suplimentare de precauţie şi să efectuăm controale suplimentare. Securitatea publicului călător este primordială”. Alt motiv al alertei pe aeroporturi îl constituie avertismentele SUA şi altor servicii secrete europene privind pericolul prezentat de miile de jihadişti din America şi din Europa care s-au alăturat jihadului în Siria şi acum în Irak. Vicepremierul britanic Nick Clegg avertiza asupra pericolelor „unei ideologii violente, medievale şi revoltătoare”.

Informaţiile secrete provin din Siria, un cuib al jihadiştilor străini radicalizaţi, şi din Yemen, unde Al-Asiri este un personaj-cheie în reţeaua Al Qaeda. El a conceput dispozitive inventive şi, deşi până acum tentativele sale de distrugere au eşuat, Asiri este considerat în continuare ca fiind deosebit de periculos. În tentativa din decembrie 2009 de a provoca explozia unei bombe în avionul ce venea din Europa cu destinaţia Detroit, explozibilul era ascuns în slipul unui nigerian. Fiul unui ofiţer al armatei saudite, Al-Asiri se află şi în spatele unor dispozitive plasate în interiorul cartuşelor cu cerneală pentru imprimante. Unul a fost descoperit într-un avion pe aeroportul din Castle Donington, în Est Midlands, iar alte două în avioane ce asigurau zboruri spre SUA. Nici unul nu a explodat.

Unul dintre atacurile cele mai spectaculare, imaginative şi nemiloase a fost atentatul sinucigaş din Arabia Saudită din 2009. Atacatorul era fratele lui mai mic, Abdullah, 23 de ani, şi ţinta era adjunctul ministrului saudit de Interne. Abdullah a fost ucis în atentat, explozibilul fiind implantat chirurgical în rect, dar ţinta vizată a scăpat cu viaţă.

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

Cetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual război

Cetățenii din mai multe țări membre UE consideră că dezastrele naturale legate de climă reprezintă o amenințare mai mare decât un eventual război. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă