Când spunem că fumatul dăunează grav sănătăţii, ne gândim la o perioadă îndelungată de timp şi la toate bolile grave de care credem mereu că suntem feriţi, până la proba contrarie, ignorând faptul că fumul de ţigară îşi lasă amprenta zilnic asupra exteriorului nostru, în modul cel mai vizibil. Semnele dependenţei de nicotină sunt atât de vizibile, încât fumătorii pot fi recunoscuţi cu uşurinţă, după o mulţime de însuşiri fizice, iar frumuseţea şi aspectul sănătos nu se numără printre ele, potrivit Health.com. Iată câteva din cele mai vizibile efecte ale fumatului asupra aspectului fizic, unele dintre ele mai puţin cunoscute, ce pot trece aparent neobservate tocmai din cauza numărului foarte mare de fumători ce le au în comun.
1) Cearcăne şi pungi sub ochi
Specialiştii spun că fumătorii se pot cunoaşte şi după ochi, mai exact după cearcănele adânci şi pungile dizgraţioase ce apar după o noapte de nesomn. Potrivit ziare.com, fumătorii au de patru ori mai multe şanse să doarmă prost şi să arate în consecinţă, cel mai probabil din cauza absorbţiei nicotinei din timpul nopţii, un proces ce nu-i lasă să se odihnească cum trebuie.
2) Psoriazis
Cei care au fumat zilnic câte un pachet de ţigări în ultimii 10 ani riscă cu 20% mai mult să se îmbolnăvească de psoriazis decât nefumătorii, iar riscul poate creşte cu până la 60%, în cazul fumătorilor cu 20 de ani de experienţă.
3) Dinţi galbeni
Nu mai este demult un secret că nicotina îngălbeneşte dinţii, iar fumătorii pot fi recunoscuţi dintr-un zâmbet, din cauza dinţilor galbeni. Pe lângă banii aruncaţi pe ţigări, fumătorii convinşi sunt nevoiţi să investească masiv şi în reabilitarea danturii, iar tratamentele de albire a dinţilor sunt costisitoare şi nu tocmai sănătoase.
4) Ten îmbătrânit, brăzdat de riduri
Trecerea anilor îşi lasă inevitabil amprenta asupra chipului, însă fumatul grăbeşte acest proces de îmbătrânire a feţei, înlocuind aerul senectuţii cu imaginea decrepitudinii. Experţii susţin că fumătorii arată în medie cu 1,4 ani mai bătrâni decât nefumătorii, deoarece fumatul îngreunează circulaţia sângelui, de care depinde şi sănătatea pielii.
5) Degete galbene
Nicotina din ţigări îngălbeneşte orice, de la dinţi şi pereţii camerei în care fumezi, până la degete şi unghii. Există mai multe soluţii pentru scoaterea petelor galbene de pe degete, majoritatea pe bază de suc de lămâie, înălbitori sau chiar bureţi de sârmă, însă cel mai simplu şi mai util ar fi renunţarea la fumat.
6) Păr mai subţire
Cercetătorii spun că toate chimicalele din fumul de ţigară afectează ADN-ul din firele de păr şi lasă celulele fără apărare în faţa radicalilor liberi. În aceste condiţii, părul fumătorilor tinde să se subţieze şi să încărunţească mai repede decât cel al nefumătorilor, ori chiar să dispară. Bărbaţii care fumează riscă de două ori mai mult să-şi piardă părul decât nefumătorii, potrivit unui studiu realizat în 2007, în Taiwan.
7) Cicatrice
Nicotină din ţigări provoacă şi micşorarea diametrului vaselor de sânge, îngreunând astfel circulaţia sangvină din extremităţile corpului, ce reduce capacitatea de vindecare a cicatricilor, inclusiv a rănilor din gură, de la nivelul gingiilor.
8) Vergeturi
Nicotina din ţigări afectează fibrele şi ţesuturile conective ale pielii, cauzând pierderea elasticităţii acesteia şi apariţia vergeturilor. Vergeturile apar în mod normal din cauza pierderii sau scăderii rapide în greutate, însă fumatul accelerează acest proces ce are ca rezultat umplerea pielii de semne dizgraţioase aproape imposibil de eliminat.
9) Cataractă
Riscul de apariţie a catarctei dobândite creşte cu 22% în cazul fumătorilor, din cauza stresului suplimentar provocat de nicotină la nivelul cristalinului. Mai mult, cercetătorii au descoperit că riscul creşte direct proporţional cu numărul ţigărilor fumate şi deci cantitatea de nicotină absorbită, neavând neapărat legătură cu numărul anilor petrecuţi în tabăra fumătorilor.
10) Cancer de piele
După cum ne avertizează şi pictogramele de pe pachetele de ţigări, fumatul provocă o mulţime de tipuri de cancer, printre care se numără cel de piele. Un studiu realizat în anul 2001 arată că fumătorii au de trei ori mai multe şanse decât nefumătorii să dezvolte carcinoame cu celule scuamoase, cancerul care porneşte din învelişul organelor, în special din piele.