Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Expoziţia "Centenar. Republica Armenia. România - Marea Unire", la Muzeul de Istorie

Expoziţia temporară "Centenar. Republica Armenia. România - Marea Unire" va fi vernisată joi, de la ora 15.00, anunţă Ambasada Republicii Armenia în România şi Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

Share

Rl online 0 comentarii

23.05.2018 - 10:58

Vernisajul va avea loc în prezenţa ambasadorului Republicii Armenia în România, Sergey Minasian, a episcopului Datev Hagopian - Întâistătător al Eparhiei Armene din România, a preşedintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, a deputatului Varujan Pambuccian - liderul grupului Minorităţilor Naţionale în Parlamentul României, deputatul Varujan Vosganian - preşedinte al Uniunii Armenilor din România şi a lui Cornel Constantin Ilie, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Expoziţia este dedicată împlinirii a 100 de ani de la proclamarea Primei Republici Independente Armene dar, în acelaşi timp, aduce un omagiu reprezentanţilor comunităţii armene din România, care au luptat pe fronturile din Primul Război Mondial alături de Armata Română. Ziua de 1 decembrie 1918 a fost un moment de cotitură pentru poporul român, aşa cum data de 28 mai 1918 a reprezentat o renaştere pentru naţiunea armeană.

Alături de prezentarea foto-documentară a evenimentelor, în expoziţie pot fi admirate obiecte reprezentative pentru cultura armenilor din România, deţinute de Muzeul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România - Casa de Cultură „Dudian”: însemnele primului consulat al Republicii Armenia din Bucureşti, deschis la 1918, câteva permise de reşedinţă pentru refugiaţii armeni sosiţi în România după 1918, precum şi câteva documente din fondul patrimonial al Uniunii Armenilor din România: ediţia din 1928 a publicaţiei „Ararat”, un album de fotografii cu orfanii armeni sosiţi în România în anul 1923.

Realizată cu sprijinul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România şi  al Uniunii Armenilor din România, expoziţia va fi deschisă la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, în perioada 24 mai - 24 iunie, putând fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 - 18.00.

 

Comentarii

loading...