18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleCum îţi alegi corpurile de iluminat pentru acasă

Cum îţi alegi corpurile de iluminat pentru acasă

Atunci când decizi să îţi amenajezi locuinţa, tinzi să laşi pe ultimul loc corpurile de iluminat, investind timp şi resurse doar în alegerea mobilierului sau a decorului potrivit. Cu toate acestea, sursele de iluminat sunt elemente esenţiale, care dau viaţă întregului design al unei încăperi. Fiindcă nu este de ajuns doar să ai lumină naturală, proiectând nişte ferestre largi, îţi vom prezenta care sunt cele mai cunoscute şi utile corpuri de iluminat şi cum le poţi alege pe cele mai potrivite, pentru a avea o casă veselă şi luminoasă, indiferent de momentul zilei.

Tipuri de corpuri de iluminat
În magazinele de specialitate, precum emenatwork, găseşti disponibile multe tipuri de corpuri de iluminat, în funcţie de dorinţe şi nevoi. De la corpuri de iluminat de perete, până la corpuri suspendate şi de exterior, dispui de o varietate de alegeri. Iată care sunt cele mai cunoscute:

  • Corpurile de iluminat de tip plafonieră reprezintă soluţia clasică şi utilă de a lumina o încăpere. Se montează central, pe tavan, însă rolul lor este limitat, fiindcă lumina nu poate să acopere un spaţiu întreg, mai ales atunci când vorbim despre camere de dimensiuni mari.
  • Corpurile de iluminat suspendate şi-au câştigat popularitatea prin integrarea lor deasupra insulelor de bucătărie, dar şi în livingurile mai spaţioase. Se definesc prin eleganţă şi versatilitate, aducând un plus de intimitate, indiferent de locul unde se instalează.
  • Corpurile de iluminat de tip spot sunt întâlnite în majoritatea caselor sau a apartamentelor. Indiferent dacă le montezi în bucătărie sau în camera de zi, spoturile sunt ideale pentru a accentua detaliile unei încăperi. Se folosesc, de regulă, deasupra unor rafturi, sau chiar în dressinguri.
  • Corpurile de iluminat de perete sunt aproape la fel de folosite ca spoturile. În diverse forme, culori şi mărimi, corpurile de iluminat de perete se pot instala în dormitor, baie sau bucătărie, ca surse principale sau suplimentare de lumină.
  • Corpurile de iluminat pentru masă sunt preferatele tuturor, atunci când sunt integrate în living sau bucătărie. Oferă o lumină puternică şi reprezintă accesoriul perfect, pe care toţi îl vor admira, atunci când îţi vor trece pragul.
  • Corpurile de iluminat pentru podea se integrează perfect în dormitor. Poţi achiziţiona o lampă cu picior, pe care să o plasezi lângă pat sau lângă birou. Sunt ideale atunci când îţi doreşti un cadru intim, în care să îţi savurezi cafeaua sau să citeşti cartea preferată.
  • Corpurile de iluminat pentru exterior cel mai des întâlnite sunt lămpile de tip felinar, potrivite pentru persoanele care locuiesc la casă. Totodată, poţi opta şi pentru lămpi de perete de exterior sau stâlpi de iluminat, pentru grădină sau curte.

Alegerea corpurilor de iluminat

Atunci când alegi corpurile de iluminat pentru casă, trebuie să ţii cont de mai multe criterii. Dacă corpurile suspendate nu au ce căuta într-un apartament mic, spoturile luminoase vor fi o soluţie sigură şi de efect. Află cele mai importante criterii după care să te ghidezi:

  • În funcţie de dimensiunea camerei. Pentru o cameră mică, va fi nevoie să alegi corpurile de iluminat de tipul spoturilor luminoase, a lămpilor de tavan şi a celor de perete. Într-o cameră mai mare, lucrurile se schimbă. Aceasta va avea nevoie de lumină suplimentară, de aceea corpurile suspendate se vor potrivi de minune în bucătărie sau pe hol. Totodată, într-un living de dimensiuni mari poţi să foloseşti una sau mai multe dintre următoarele corpuri de iluminat: lămpi de perete, lămpi de podea sau lumini decorative. În dormitor, cele mai indicate opţiuni sunt veiozele, lămpile pentru masă şi plafoniera.
  • În funcţie de înălţimea camerei, poţi opta pentru lumini suspendate. În acest caz, vei avea nevoie de camere foarte înalte, mai puţin întâlnite în casele tipic româneşti. În schimb, poţi alege spoturi şi lămpi pentru tavan, care sunt potrivite pentru living sau dormitor. Ofertele magazinelor specializate sunt diverse, aşa că vei găsi ceva pe placul tău.
  • În funcţie de tipul încăperii. Pentru a te bucura de un design modern şi de camere luminate corespunzător, trebuie să alegi corpurile de iluminat potrivite. Astfel, nu vei alege aceleaşi forme sau modele atât pe hol, cât şi în baie sau bucătarie. Ţine cont de utilitatea fiecărei camere şi alege ceva potrivit pentru fiecare dintre ele. În timp ce pentru holurile casei, corpurile de iluminat de tip plafonieră sunt alegerea perfectă, pentru baie şi living poţi alege lămpi de perete sau spoturi încastrate.

Atâta timp cât îţi cunoşti perfect spaţiul în care locuieşti, vei face cea mai bună alegere atunci când te gândeşti la corpurile de iluminat. Acordă întotdeauna atenţie design-ului încăperii, dar şi dimensiunilor acesteia şi te vei bucura de rezultate uimitoare!

Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă