21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăLifestyleCei trei muschetari: Steaua, Astra și Petrolul, în play-off-ul european

Cei trei muschetari: Steaua, Astra și Petrolul, în play-off-ul european

 

Cele trei rivale din Liga I devin asemenea celor trei muschetari ai lui Dumas pe plan european, săptămâna aceasta urmând să lupte în play-off-ul Ligii Campionilor, respectiv al Ligii Europa. Evoluțiile Stelei, Astrei și ale Petrolului în cupele europene sunt extrem de importante pentru fotbalul românesc în clasamentul coeficienților UEFA.

Turul și returul play-off-ului european reprezintă momentul adevărului pentru fotbalul românesc, cele trei echipe având ocazia să consolideze locul 15 ocupat în prezent de România în clasamentul coeficienților UEFA. Din această poziție, începând cu 2016, Liga I va beneficia de două locuri în calificările Ligii Campionilor, performanță nemaiatinsă din 2010. La o primă vedere, Steaua și Petrolul par să aibă cele mai mari șanse, însă Ludogoreț sau Zagreb pot fi la fel de periculoase ca și Lyon, adversarul pe care urmează să-l întâlnească Astra.

Steaua–Ludogoreț, marți de la ora 21.45, pe Arena Națională

Duelul celor două campioane aduce față în față o echipă cu experiență în Europa, Steaua și o echipă într-o creștere continuă în ultimii ani, Ludogoreț Razgrad. Războiul psihologic dintre cele două a început încă din perioada de transferuri din această vară. Steaua, care și-a întărit lotul în mod constant în ultimele 2-3 săptămâni, a primit o lovitură puternică din partea bulgarilor, care l-au suflat steliștilor pe fostul golgheter al Petrolului, tunisianul Younes Hamza.

Ludogoreț, club reînființat în urmă cu 13 ani și cumpărat în 2009 de omul de afaceri bulgar Kiril Domischiev, este asemenea Stelei campioana ultimelor două sezoane în fotbalul intern. Domischiev a făcut investiții masive în ultimii ani pentru a ridica nivelul echipei la unul comparabil cu al campioanei României. De altfel, sezonul 2013/2014 a fost unul în care Ludogoreț a strălucit în Liga Europa. A terminat pe primul loc într-o grupă cu Cernomoreț Odesa, PSV Eindhoven și Dinamo Zagreb, ca mai apoi să ajungă până în optimi. Cu toate că a fost eliminată de Valencia fără drept de apel, 4-0 la general, Ludogoreț a produs marea surpriză în șaisprezecimi, eliminându-i pe italienii de la Lazio. Bulgarii au câștigat chiar la Roma cu 1-0, după care au scos o remiză dramatică, scor 3-3 pe propriul teren.

Comparate, loturile celor două adversare din play-off-ul Ligii Campionilor au valori apropiate: Ludogoreț (36 milioane euro), Steaua (33 milioane). O diferență între cele două ar fi faptul că, spre deosebire de Steaua, care se bazează în mare parte pe fotbaliști români, Ludogoreț este dependentă de achizițiile din afară, cum ar fi atacul: Hamza (Tunisia), Roman Bezjak (Slovenia), Vura (Olanda). În ceea ce privește jucătorii cei mai valoroși aceștia sunt: Steaua (Chipciu – 4 milioane euro, Tănase – 3 milioane, Keșeru, Varela – 2,5 milioane), Ludogoreț (Marcelinho, Vura – 3 milioane, Bezjak, Stoyanov și alți doi – câte 2,5 milioane). Ambele cluburi au antrenori aduși în această vară, doar că stilurile lor sunt total diferite: Costel Gâlcă (Steaua, 42 de ani), Georgi Dermendzhiev (Ludogoreț, 59 de ani). Lucrurile nu sunt echilibrate doar pe hârtie, ci și pe teren, ambele dominând radical campionatele din care vin. Steaua a reușit o victorie uluitoare în ultima etapă, 6-0 cu Pandurii, toate golurile fiind înscrise de Keșeru. Bulgarii, după un început mai dificil, au câștigat la scor ultimele trei meciuri, în etapa precedentă învingând CSKA Sofia cu 2-0.

Casele de pariuri merg totuși pe mâna Stelei, echipa lui Gâlcă având o cotă de circa 2.15 pentru victorie, față de doar 3.40 a bulgarilor.

Liga Europa, 21 august: Petrolul–Dinamo Zagreb (20.15), Lyon–Astra (21.30)

Ambele echipe au de întâlnit adversari dificili, unul mai experimentat decât altul. Petrolul, echipa care pare să aibă o șansă mai mare, întâlnește pe teren propriu, în tur, cea mai titrat echipă din istoria Croației. Dinamo Zagreb a câștigat ultimele nouă titluri în campionatul intern și, cu un lot a cărui valoare de piață se ridică la 56 milioane euro, anunță să domine în continuare fotbalul croat multe sezoane de acum înainte. Cu toate acestea, campionatul românesc este unul mai puternic, iar echipa lui Răzvan Lucescu ar trebui să mizeze pe acest lucru. Pe de altă parte, petroliștii au demonstrat că pot demonta echipe mai valoroase, precum Viktoria Plzen (23 milioane euro), căreia i-au administrat un radical 4-1 în deplasare. Petrolul valorează doar 16,5 milioane și ocupă în prezent locul 2 în Liga I. Astra are poate cele mai mici șanse împotriva unei foste glorii a fotbalului european. Olympique Lyon le este cunoscută românilor mai ales după Steaua–Lyon 0-3, în grupele Ligii Campionilor din 2006. Totuși, față de acea perioadă, Lyon a scăzut considerabil în ultimii ani, într-un campionat dominat de PSG sau Monaco. Chiar și așa, lotul lionezilor este de trei ori mai scump (94 milioane euro) față de cel al Astrei.  

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...

VIDEO. Inundațiile pun stăpânire pe Brazilia. Bilanțul se ridică la 75 de morți

Bilanțul victimelor ploilor abundente care au provocat inundații în statul brazilian Rio Grande do Sul din sudul țării a crescut la cel puțin 75...
Ultima oră
Pe aceeași temă