10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestyleCe trebuie sa stii inainte sa iti faci implant dentar

Ce trebuie sa stii inainte sa iti faci implant dentar

Probabil ca cei mai multi dintre voi ati auzit cel putin o data despre conceptual de implant dentar, iar in cazul in care aveti nevoie de o astfel de interventie, v-ati dori sa o faceti, in timp ce daca nu aveti probleme ale danturii probabil ca nici nu v-ati dori sa ajungeti in punctul de a avea un implant dentar. Cu toate acestea, mai devreme sau mai tarziu, cu totii avem nevoie de inserarea unui implant pentru ca odata cu timpul, dantura se deterioreaza, apar carii, probleme ale gingiei sau alti factori care determina caderea unuia sau a mai multor dinti. Lipsa unuia sau a mai multor dinti determina inhibarea in momentul zambetului, a mancatului in public si mai mult decat atat, pierderea increderii in sine. Persoanele care au unul sau mai multi dinti lipsa nu se bucura de micile “placeri” ale vietii, nu pot rade cu “gura pana la urechi” si se sfiesc sa manance in public. Ei bine, toate aceste piedici nu ar trebui sa mai existe in viata niciunei persoane, cu atat mai mult ca acum exista implantul dentar. 

Pentru cei care inca nu stiu, implantul dentar este o interventie chirurgicala prin intermediul careia se introduce o radacina artificiala pentru un dinte nou, de cele mai multe ori sub forma unei piese de titan pe arcada dentara. Daca vrei sa afli mai multe despre implanturile dentare, iata cateva informatii oferite de clinica stomatologica Cris Smile pe care ar trebui sa le stii inainte de recurgerea la un astfel de serviciu:

Candidatul potrivit pentru implantul dentar

Daca nu stii daca te potrivesti sau nu unui astfel de tratament, afla ca in general, orice persoana careia ii lipseste unul sau mai multi dinti poate opta pentru un implant dentar oferit de Cris Smile. Limitele sunt oferite de catre calitatea si cantitatea osului in care se va insera implantul, dar si de pozitia sinusului maxilar la arcada superioara sau a canalului cu vase si nervi pentru arcada inferioara. Sigur ca exista si contraindicatii, iar acestea fac referire la diabet, boli de sange, boli de oase si alti factori subiectivi precum dimensiunile insuficiente ale osului in care va trebui sa fie inserat implantul, motiv pentru care, inainte de inserarea unui astfel de implant va trebui ca pacientul sa faca un set de radiografii speciale, numite tomografii computerizate si analize de sange. Este important ca inainte de inceperea tratamentului pentru implantul dentar sa se cunoasca istoricul medical si dentar al pacientului, sa se execute un examen de specialitate care sa ajute medical sa is idea daca sunteti sau nu potriviti pentru un implant dentar.

Varsta pentru implanturi dentare

In cazul implanturilor dentare, varsta nu reprezinta un impediment, ci mai degraba starea generala a pacientului deoarece in cazul unor boli cronice, tratamentul cu implant poate fi contraindicate.

Conditii pentru implantul dentar

Un implant dentar imita structura dintelui natural, deci anumite conditii existente in cavitatea bucala pot afecta uneori succesul unei procedure de implantare. Avand in vedere ca implantul imita dintele natural, doar un os sanatos poate sustine un implanmt dentar. Astfel, oasele maxilarelor trebuie sa fie inalte si groase pentru ca implantul sa poata incapea in el si nu mlastinos sau nisipos. Totusi, conditia generala consta in urmatorul lucru: daca in gura exista conditii suficiente si daca aveti o stare de sanatate buna, inseamna ca puteti fi un candidat pentru implantul dentar. Totusi, acest lucru il poate stabili doar medical implantolog.

Cat de tare doare implantul dentar?

Probabil ca aceasta conceptie a durerii a fost inca din urma cu cativa ani asociata cu stomatologia. Ei bine, daca inainte nu existau atat de multe metode de anesteziere, acum, durerea resimtita este aproape inexistenta. Daca ati mai fost la stomatolog si stiti ce inseamna durerea unei extractii dentare, trebuie sa stiti ca implantul dentar nu exercita o durere mai mare de atat. Exista anestezii moderne care se administreaza cu calmante si care contribuie la o stare generala foarte buna a pacientului, astfel incat, acesta sa nu simta durerea in timpul interventiei chirurgicale.

Care sunt etapele de tratament si cat timp dureaza?

Prima etapa de tratament este efectuarea radiografiilor, a tomografiilor computerizate si a testelor de sange care se incep inainte de amplasarea implantului, sub anestezie. Dupa ce acesta se insereaza in os, se acopera cu gingie, iar pacientul simte doar firele de sutura. Interventia dureaza aproximativ o ora sau mai mult,  in functie de cate implanturi se solicita. Apoi, urmeaza o perioada de asteptare in care implantul trebuie sa faca legatura cu osul, iar aceasta perioada este de aproximativ 6 luni, dupa care se ataseaza bontul proteic. Atasarea bontului proteic si protezarea cu coroana dureaza aproximativ 10 zile, in functie de cate sedinte aveti nevoie. Retineti, totusi, ca fiecare pacient este un caz unic, asa ca, tratamentul poate fi diferit de la un caz la altul!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă