10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestyleCe tip de sursa de alimentare de laborator trebuie ales? De ce...

Ce tip de sursa de alimentare de laborator trebuie ales? De ce trebuie ținut cont?

Aceste surse de alimentare de laborator servesc la alimentarea circuitelor și a receptoarelor cu energie electrică cu parametri bine stabiliți. De ce trebuie ținut cont în momentul alegerii componentei denumite sursa de alimentare de laborator?

Sursa de alimentare de laborator – clasică sau programabilă?

Există mai multe criterii de clasificare a surselor de alimentare de laborator, dar unul dintre cele mai importante presupune împărțirea în surse de alimentare clasice și surse de alimentare programabile.

Așa-numita sursa de alimentare clasică permite obținerea la ieșire a valorilor standard de tensiune și curent, dar nu are funcționalitățile suplimentare, care se regăsesc în sursele de alimentare programabile.

În schimb, în ceea ce privește sursa de alimentare programabilă, aceasta permite controlul automat al parametrilor energiei electrice la ieșire prin intermediul unor interfețe digitale externe, printre care se numără Ethernet, RS232 sau RS485, GPIB sau port USB. În plus, setările în cazul surselor de alimentare programabile pot fi stabilite cu ajutorul panoului situat în partea frontală a sursei de alimentare.

Numărul de canale al sursei de alimentare de laborator

În ceea ce privește numărul de canale, avem de-a face cu o clasificare suplimentară și astfel, sursa laborator poate fi cu un singur canal sau cu mai multe canale – cele mai des întâlnite sunt cele cu 2, 3 sau 4 canale. Cu toate acestea, cele mai multe dintre sursele de alimentare dispun de unul sau două canale. De numărul de canale depinde câte circuite putem conecta simultan la sursa de alimentare.

Cei mai importanți parametri ai surselor de alimentare de laborator

Cei mai importanți parametri care trebuie luați în considerare în momentul alegerii componentei numite sursa de alimentare de laborator sunt curentul maxim și tensiunea de ieșire. Cele mai mici modele de surse de alimentare furnizează un curent la ieșire, care ajunge până la câteva sute de mA, în timp ce sursele mai mari sunt capabile să genereze până la câteva sute de A.

Gama de tensiune în sursele de alimentare de laborator variază de la câteva zeci de V până la câteva sute (chiar 600) de V. Merită aleasă o sursa de alimentare, care să asigure o oarecare rezervă de energie, precum și un dispozitiv care să garanteze reglarea corespunzătoare a tensiunii și a curentului, adaptată la parametrii sistemelor și dispozitivelor conectate la sursa de alimentare.

La fel de importante sunt protecțiile și filtrele implementate în sursa de alimentare. Printre cele mai importante se numără: protecția împotriva suprasarcinii, protecția împotriva supratensiunii și supraîncălzirii circuitelor, precum și filtrele anti-interferenţe EMC, care limitează impactul interferențelor din rețea asupra circuitelor alimentate de sursa de alimentare. 

Cele mai citite

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă