11.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăLifestyleCe poţi face part-time pentru a-ţi rotunji veniturile

Ce poţi face part-time pentru a-ţi rotunji veniturile

Într-o perioadă extrem de dinamică a pieţei forţei de muncă, atunci când tot mai multe companii caută specialişti în diverse domenii, iar altele sunt obligate să facă restructurări în urma creşterii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, peste 65% dintre români se află în situaţia de a găsi mijloace suplimentare pentru a-şi rotunji veniturile.

Acest lucru susţine trendul ascendent pe care îl înregistrează joburile temporare şi part-time, chiar dacă România se afla, în 2017, printre ţările cu cele mai puţine joburi de acest tip din UE, după cum arată un studiu realizat de Eurostat.

Dacă te numeri printre cei 2 români din 5 care intenţionează să îşi schimbe jobul în 2019 sau dacă ai ajuns la concluzia că eşti  în punctul în care însăşi cariera trebuie schimbată, ar trebui să ştii că există nenumărate oportunităţi pentru job în Bucureşti sau in afara orasului. Dar dacă dimpotrivă,  un astfel de pas ţi se pare riscant şi totuşi ţi se întâmplă să rămâi fără suficienţi bani înainte de salariu, situaţie în care se află aproape majoritatea românilor, atunci există destule variante şi pentru tine. Trebuie doar să afli ce ţi se potriveşte. Acelaşi lucru se întâmplă şi în marile oraşe, site-urile de profil abundă de oferte tentante pentru locuri de muncă în Timişoara, Cluj-Napoca sau Iaşi.

Freelancer

Eşti pasionat de domeniul în care lucrezi, fie că este web design, marketing sau IT,  şi urăşti să te trezeşti dimineaţa devreme? Dacă tot ce îţi doreşti este un program flexibil de lucru, atunci poţi accesa cu încredere site-urile de freelancing. Ce poate fi mai plăcut decât să stai confortabil pe fotoliul preferat sau într-o cafenea cu un cappuccino alături şi să lucrezi pentru un proiect care îţi face plăcere? Tot ceea ce trebuie să faci este să îţi creezi un profil care să îţi pună în evidenţă aptitudinile şi  să îţi poţi demonstra experienţa profesională. Poţi crea web site-uri, aplicaţii sau orice ţine de IT, layout-uri pentru diverse produse de papetarie, fie că sunt broşuri, flyere sau cărţi de vizită, poţi scrie articole sau poţi întreţine pagini de facebook. Trebuie doar să fii perseverent pentru a obţine primul angajament, chiar dacă s-ar putea să nu fii acceptat de la prima încercare. Printre cele mai populare platforme de freelancing se numără Upwork, Guru sau Fiverr, însă există şi unele site-uri autohtone care câştigă tot mai mult teren. Veniturile pot varia de la caţiva dolari până la câteva mii, tocmai pentru că depind de domeniul în care lucrezi, orele dedicate proiectului şi expertiza profesională. Ca să nu mai punem la socoteală că un astfel de job poate deveni oricând unul full-time. Depinde doar de tine şi de modul în care îţi gestionezi propriile resurse.

Dar dacă ţi-am spune că în România, peste 100.000 de oameni lucrează ca freelanceri pentru clienţi străini, parcă nu ai sta mai sta pe gânduri să încerci, nu-i aşa?

“How to” expert

Poate nu ştiai, dar există platforme online unde îţi poţi valorifica o serie de cunoştinţe despre care nici măcar nu credeai că alţii ar fi dispuşi să plătească! O astfel de platformă este The One acolo unde poţi accesa, contra cost, un expert din orice domeniu capabil să îţi răspundă la întrebări punctuale. Şi de ce nu ai fi chiar tu expertul care oferă sfaturi culinare – bineînţeles, dacă îţi place să găteşti, sau  tehnici de relaxare, dacă acesta este domeniul tău de interes? Sunt doar câteva exemple, însă paleta de idei este infinită.

Pentru a putea câştiga bani de pe urma experienţei tale, va trebui să îţi creezi un profil pe platformă şi să accepţi apeluri video prin intermediul aplicaţiei, lucru pe care îl poți face oricând şi de oriunde. Astfel, vei putea munci după propriul program, chiar dacă eşti blocat în trafic sau plecat din oraş. Iar câştigurile nu sunt deloc de neglijat. Poţi obţine între  5 şi 70 lei pentru fiecare minut petrecut într-un astfel de dialog pe teme profesionale. Trebuie doar să îţi revizuieşti un pic limba engleză la nivel de conversaţie. Clienţii tăi sunt din lumea întreagă!

Şofer

Îţi place să conduci şi te tentează să fii şi plătit pentru asta? Atunci poţi rezerva şofatului câteva ore pe săptămână  utilizând aplicaţiile de ride-sharing, mai ales că transportul persoanelor şi împărţirea maşinii contra-cost reprezintă un trend ascendent în întreaga lume.  Cele mai cunoscute şi utilizate, Uber si Taxify, sunt deja disponibile în marile oraşe din întreaga ţară. Îţi poţi folosi maşina proprie sau poţi prelua una de la proprietarii de flote, iar înregistrarea în aplicaţie durează câteva minute după furnizarea tuturor documentelor. Este important de ştiut că vei avea nevoie şi de cazierul judiciar pentru a putea fi acceptat în rândul celor care primesc comenzi în cadrul aplicaţiei.

Dacă traficul urban îţi dă bătăi de cap şi nu te tentează deloc să îţi petreci ore bune pentru a străbate oraşul, însă ai drumuri destul de lungi în ţară pe care trebuie să le efectuezi des, de ce nu ai împărţi maşina cu oameni care merg  către aceeaşi destinaţie ca tine? Şi să nu uităm, te mai şi plătesc pentru asta? Pentru Blablacar sau GoCarShare nu ai nevoie decât de platforma online (sau de aplicaţia aferentă) şi de bunăvoinţa de a împărţi cu alţii costurile şi maşina personală. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că s-ar putea să cunoşti astfel o mulţime de oameni interesanţi cu care vei avea destul de multe de povestit.

Orice tip de job ai alege, aminteşte-ţi zicala: “Fă ceea ce-ţi place şi nu vei fi nevoit să munceşti o zi în viaţa ta”. Astfel nu vei avea niciodată îndoieli despre alegerea făcută.

Cele mai citite

“Piedone nu este primul în București, sondajele sunt manipulate”, estimează rectorul SNSPA

Candidatul Cristian Popescu Piedone nu este, în mod real, principalul favorit în intențiile de vot pentru Primăria Capitalei, estimează rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Rectorul SNSPA...

Șefa Senatului Poloniei se întâlnește cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu

Șefa Senatului Poloniei, Małgorzata Kidawa-Błońska, se află, în ziua de 18 martie 2024, la București, unde se întâlnește cu o serie de oficiali români....

“Piedone nu este primul în București, sondajele sunt manipulate”, estimează rectorul SNSPA

Candidatul Cristian Popescu Piedone nu este, în mod real, principalul favorit în intențiile de vot pentru Primăria Capitalei, estimează rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Rectorul SNSPA...
Ultima oră
Pe aceeași temă