20.2 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăLifestyleCe material ar trebui să aleg pentru mobilierul meu de bucătărie?

Ce material ar trebui să aleg pentru mobilierul meu de bucătărie?

 

 ‘Ce tipuri de materiale sunt potrivite pentru proiectul meu de bucătărie?’. Este o întrebare pe care o auzim frecvent, iar răspunsul este că totul depinde de gustul personal. Cei care doresc o bucătărie modernă nu trebuie să se teamă să experimenteze materiale noi sau combinații speciale.

Nu există un material ideal, care să asigure atât rezistența absolută cât și calități estetice elevate.

Și da, materialele ”bune” se zgârie și ele! Mai mult sau mai puțin, absolut toate materialele  se zgârie, așa cum și autoturimele premium se zgârie, asta neînsemnând totuși că sunt de proastă calitate! Pe scurt, fiecare material utilizat pentru amenajarea unui mobilier de bucătarie modern posedă calități și anumite carențe sau sensibilități. Important în alegerea materialului este modul cum este folosită bucătăria și de stabilit astfel care este punctul de convergență între factorii de estetică și funcționalitate doriți.

Și chiar dacă vă considerați un caz aparte, nu sunteți singurii oameni ai căror copii ”intră” cu tricicleta în mobilă sau desenează cu carioca pe ea, și nici singurii care au un câine mare de tot, ce se urcă cu labele murdare direct din curte pe mobila de bucătărie!  Din fericire, există soluții (potrivite) pentru orice situație și pentru fiecare dintre voi! Mai jos veți regăsi o scurtă prezentare a materialelor pentru uzul în bucătărie.

 

Melamina

Bucătăria din melamină, adică cu ușile și blaturile de lucru din melamină, este, în general, o soluție mai economică decât MDF-ul lăcuit, furnirul de lemn sau laminatele HPL. Ca material, melamina aparține familiei de panouri aglomerate și este compusă din plăci de PAL acoperite pe o parte sau pe ambele părți cu foi de hârtie foarte subțiri impregnate cu rășină melaminică. Este un material rezistent la umiditate, zgârieturi, pete, impermeabil și nu în ultimul rând este economic și versatil.

Un alt avantaj al acestui tip de mobilier de bucatarie este posibilitatea de a alege dintr-o gamă cromatică largă, în versiuni lucioase sau opace și în numeroase texturi care imită perfect caracteristicile altor materiale, cum ar fi fibrele de lemn. În unele cazuri, pentru a înfrumuseța și mai mult produsul, suprafața se poate lăcui, ceea ce face ca suprafața panoului să fie aproape indistinctibilă prin comparație cu un produs vopsit sau furniruit.

Laminatul este încă cea mai rezistentă suprafață dar este deficient în ceea ce privește canturile, care sunt aplicate prin lipire și sunt predispuse la deteriorare, mai ales în zonele active (plită, chiuvetă, mașina de spălat vase și cuptor). Veți auzi cu siguranță comercianți ce vă vor explica că au ”canturi laser”… laserul din păcate nu lipește! Tehnologia laser este folosită pentru faza de incizare și tăiere a cantului, dar nu și pentru lipire!

Care este avantajul unui blat laminat? Nu este unul singur, ci foarte multe, deoarece acest material este compact, neporos, antistatic (adică nu atrage praful), rezistent la căldură, șocuri, zgârieturi, apă, umiditate, abur, pete și la produsele chimice de uz casnic; este, de asemenea, anti-mucegai și potrivit pentru contactul cu alimentele. Prin urmare, bucătăriile cu blaturi din laminat garantează rezistență, igienă și ușurință în întreținere.

Astăzi, datorită metodelor de procesare de înaltă tehnologie,  laminatul este disponibil într-o gamă infinită de culori și este capabil să reproducă aspectul materialelor prețioase, cum ar fi piatra naturală, marmura sau venatura lemnului.

Este ușor de curățat și are un raport excelent calitate/preț, dar aveți grijă la căldură, singurul său punct slab.

Laminatul stratificat de tip HPL (laminat la înaltă presiune) este cu siguranță unul dintre materialele prezentului, fiind extrem de subțire și versatil – putându-se fabrica atât uși pentru corpurile de mobilier, cât și blaturi, inclusiv chiuvete integrate în blat din același material. Este rezistent la șocuri, zgârieturi, abraziuni, substanțe chimice și căldură, iar singurul său minus este prețul, mai mare decât al unui laminat obișnuit. Pentru ușile de mobilier de bucatarie noi recomandăm montajul pe o ramă de aluminiu extrudat-anodizat.

Un material de dată destul de recentă, extrem de apreciat atât de utilizatori cât și de arhitecți și designeri, Fenix Ntm® este un material obținut cu ajutorul nanotehnologiei, a cărui suprafață este tratată cu ultima generație de rășini termoplastice, rezultatul cercetărilor efectuate de producătorul italian Arpa Industriale.

Datorită tehnologiilor folosite, Fenix Ntm® – în plus față de caracteristicile sale principale de opacitate, anti-amprentă, catifelat la atingere și repararea micro-zgârieturilor – se caracterizează prin proprietăți specifice care facilitează procesele normale de curățare și nu necesită o întreținere deosebită a acestui material inovator: ușurința extremă de curățare, reducerea înaltă a încărcăturii bacteriene și a proprietăților anti-mucegai, rezistență bună la frecare, zgârieturi și abraziune, precum și la solvenți și reactivi de uz casnic.

Fiind printre puținele materiale ce pot fi folosite atât pentru ușile corpurilor de mobilier de bucătărie – indiferent că vorbim despre baze, corpuri suspendate sau coloane – dar și pentru blat – inclusiv chiuvetă turnată din Fenix-, sau placări verticale și orizontale, FENIX-ul permite realizarea de ansambluri de mobilier cu aspect monolitic, ceea ce se transpune într-un puternic impact asupra ambientului.

 

Lemnul

Marea majoritate a bucătăriilor din lemn sunt realizate din furnir de lemn, adică din panouri brute pe care este lipit un „furnir”, adică o foaie subțire de lemn adevărat, care poate fi vopsită cu vopsele acrilice sau lăcuită cu lac poliuretanic. Panoul furniruit utilizat pentru ușile de mobilier este mai ușor decât lemnul masiv, astfel încât este ușor de susținut de balamale și nu se deformează ca cel original.

Dacă bucătăriile din lemn sunt deja prețioase, ele devin și mai prețioase cu ajutorul diferitelor tratamente disponibile în prezent, cum ar fi lăcuirea pentru a da strălucire durabilă ușilor, vopsirea „pori deschiși” pentru a evidenția venatura lemnului sau tratamentul termic pentru a face lemnul mai durabil și pentru a-i conferi o coloratură mai închisă în mod natural și ecologic; este vorba despre un proces de coacere a panourilor la o temperatură între 180 și 230°C, protejate în același timp prin aportul de aburi.

Lemnul are avantaje inegalate de orice alt tip de material, fiind un material viu, care se schimbă de-a lungul timpului, în special culoarea, una dintre caracteristicile care îl fac să îmbătrânească frumos și îl fac mereu interesant, regenerabil, și fără vârstă, deoarece rafinamentul lemnului rămâne întotdeauna o valoare.

În bucătărie, lemnul este folosit pentru ușile corpurilor de mobilier, construite de obicei dintr-un panou aglomerat din lemn pe care este lipită o foaie de furnir din lemn, apoi protejată cu o vopsea adecvată. Numeroasele esențe de lemn oferă posibilitatea de a alege între stiluri foarte diferite pentru a crea amenajări de bucătărie nordice, rafinate, calde și tradiționale, originale și rafinate, urmând tendințele și gusturile personale.

 

Ceramica

Material cu performanțe tehnice ridicate, gresia porțelanată este extrem de versatilă, utilizată în prezent pentru multe aplicații, de la pardoseli la placări de perete, de la mobilier de bucătărie la fațade ventilate, până la blaturi de bucătărie.

Gresia este o alegere excelentă în bucătărie în primul rând pentru că este ecologică. Plăcile provin, de fapt, din elemente naturale fără adaosuri și astfel sunt perfect în acord cu natura de la începutul până la sfârșitul ciclului lor, deoarece pot fi și reciclate.

Gresia porțelantă se obține prin amestecarea materiilor prime selectate (argile, nisipurile cuarțoase și feldspatice, la care se adaugă pigmenți pe bază de oxizi de metal), presați și apoi arși la o temperatură de peste 1250 °C.

Cele mai importante calități ale gresiei porțelanate și, prin urmare, ale blaturilor și ușilor de mobilier de bucătărie realizate cu acest material sunt: soliditatea, impermeabilitatea, rezistență excelentă la pătare, impact și zgârieturi, rezistență la căldură (+ 210 ° C) și lumină, rezistența excelentă la coroziunea acizilor, inclusiv a celor puternici,  și nu în ultimul rând ușurința de curățare.

Spre deosebire de blaturile realizate cu plăci de ceramică de mari dimensiuni, lastrele de gresie porțelanată nu prezintă înclinări și, prin urmare, zone în care să se acumuleze murdăria. Prin urmare, acestea sunt ușor de curățat și nu necesită întreținere.

Ușile din gresie sunt realizate prin aplicarea unui strat superficial de gresie pe un panou suport. În bucătăriile noastre folosim panouri de 4 mm grosime montate pe un cadru din aluminiu extrudat. Acesta din urmă este un material ușor și solid, în același timp foarte rezistent, chiar și la coroziune și, prin urmare, asigură o utilizare de lungă durată. Este, de asemenea, ecologic și 100% reciclabil. Elementele din aluminiu sunt vizibile numai când ușile sunt deschise.

Blaturile de lucru din ceramică au avantajul că pot fi obținute dintr-o singură placă, cu dimensiuni de până la 1580 × 3200 mm. Dacă blatul de bucătărie depășește totuși aceste dimensiuni maximale, blatul se poate realiza prin alăturarea mai multor plăci, cu îmbinare invizibilă. În bucătăriile noastre, grosimea plăcilor din gresie pentru blat este de 12 mm, dar este posibilă și construirea unor blaturi cu grosime mai mare. În plus față de blaturile de bucătărie, tot din ceramică se pot realiza și placări de perete, mai ales pentru zona de gătit, care sunt impermeabile, igienice și ușor de curățat.

 

Marmura și piatra

Blaturile de lucru și masa de bucătărie din marmură, granit, porfir sau piatră naturală sunt eterne, dau valoare mobilierului și ne spun povestea.

Marmura, granitul, porfirul și alte pietre naturale sunt toate derivate de rocă și sunt caracterizate prin rafinamentul natural al variațiilor de culoare și structură, imposibil de reprodus în materialele artificiale.

Marmura, strălucitoare și rafinată, este compusă, în principal, din carbonat de calciu, care are culori, dungi și diverse efecte estetice, care sunt întotdeauna diferite și, prin urmare, unice datorită altor tipuri de minerale prezente în cantități mai mici, cum ar fi lutul sau oxizii de fier.

Granitul este compus, în principal, din cuarț, de aceea se evidențiază prin duritate și rezistență cât și pentru strălucirea sa, dată de mineralele reziduale care îi influențează caracteristicile cromatice.

Porfirul, robust și rezistent, este de fapt o pastă pe bază de sticlă sau microcristale, în care sunt imersate în mod natural mici cristale, în special cuarț.

Pentru a folosi ca marmura și piatra naturală ca mobilier de bucătărie, este esențial ca ele sa fie prelucrate astfel încât să se transforme în lastre grele si compacte, pe cât posibil fără pori, pentru a garanta igiena și fără defecte estetice, pentru a satisface cerințele legate de frumusețea ambientelor.

În general, caracteristicile pietrei naturale, care le fac atât de utilizate în amenajarea unei bucătării cu stil sunt: varietatea mare de culori și finisaje – de la lucios la opac-, prețiozitatea acestor suprafețe și durabilitatea lor în timp și nu în ultimul rând o excelentă rezistență la zgârieturi și căldură.

În bucătărie, marmura și piatra naturală pot fi folosite pentru blaturi – inclusiv chiuvete integrate, dintr-o singură bucată-, mese, blat de snack sau placări de perete pentru zona de gătit. Acestea dau o notă de stil și eleganță oricărei bucătării, sunt iubite de arhitecți și designeri de interior deoarece sunt disponibile în multe varietăți, dimensiuni și grosimi personalizate, prelucrate prin  lustruire sau tratamente speciale de impregnare pentru impermeabilitate sau rezistență la murdărire.

Disponibilă într-o gamă nelimitată de culori: lucioase (vopsite), satinate (obținută prin procedee chimic de acidare și nu mecanic prin sablare) sau dimpotrivă transparentă (are conținut scăzut de oxid de fier), reflexivă, sau chiar armată, sticla este o alegere elegantă și luminoasă. Pentru ușile de mobilier, sticla are grosimea de 4mm. iar pentru blat 12mm. și este securizată în conformitate cu reglementările de siguranță. 

Utilizate ca fronturi de mobilier, sticla este vopsită pe verso cu un strat triplu de vopsea care elimină efectul de umbrire a cadrului în cazul iluminării din spate sau al iluminării interioare a corpului de mobilier, garantând o rezistență sporită la zgâriere.

Sticla se poate folosi și pentru placări de perete. Este ușor de întreținut, igienică, nu se decolorează și nu “îmbătrânește” în timp.

Rășina de ciment este o suprafață deliberat texturată și neregulată, plăcută la atingere și capabilă să exprime senzații tactile și vizuale. Neregularitatea suprafeței nu trebuie percepută ca un defect ci ca o caracteristică particulară a acestui material. Deoarece fiecare element este realizat manual, fiecare bucătărie este unicat! O bucătărie cu fronturi și blat din rășină de ciment este rezistentă la căldură și umiditate, pete și uzură. Recomandată și pentru soluții de exterior.

Inoxul este materialul prin excelență folosit de bucătăriile profesionale. Avantajele sunt multiple: sunt igienice, ușor de curățat și rezistente la căldură. Se pot realiza blaturi în care chiuveta și plita sau doar arzătoarele plitei sunt integrate în blat prin sudare, astfel că îmbinările sunt invizibile. Chiuveta poate avea chiar și un capac, care printr-o simplă mișcare poate face bucătăria ușor de integrat cu zona de zi și greu de depistat – iar robinetul se rabatează în interiorul cuvei. Disponibil în finisaje spectaculoase: oglindat, periat, mat sau satinat.

Reţineţi: bucătăria nu înseamnă doar materiale, ci și un ambient care să vă inspire și să evoce emoție.

 

Mobilier de bucătărie italian şi cele mai bune materiale pentru bucătăria ta

Mykitchen este o companie specializată în comercializarea de mobilier pentru bucătărie. Pe mykitchen.ro veţi găsi exclusiv mobilă de bucătărie made in Italy pentru gusturi selecte şi pretenţioase. Vă ajutăm să faceţi din bucătăria dvs. cea mai vibrantă încăpere din locuinţă. Vizitaţi mykitchen.ro sau showroom-ul din Bucureşti pentru a alege cea mai frumoasă bucătărie pentru acasă.

 

 

Date de contact

Showroom: Bd. Ferdinand I, nr.70, sector 3, Bucureşti

Tel: 0749 032 522/ 0749 315 295

Email: info@mykitchen.ro

 

Cele mai citite

5 simptome și 5 boli des întâlnite la secția de cardiologie

Atunci când vorbim despre boli cardiace, unele simptome sunt comune. Dacă le aveți, trebuie să vă programați la secția de cardiologie de la Clinica...

Dans pe Planșeul Unirii: Gardurile lui Băluță și contraatacul lui Nicușor Dan, o bătălie la firul ierbii

Planșeul Unirii este sub asediu: Băluță vrea să demareze rapid lucrarea de reabilitare a planșeului, iar Nicușor Dan a venit să oprească totul cu...

Horoscop 15 octombrie 2024. Taurii atrag atenția celor din jur prin farmecul lor

Horoscop 15 octombrie 2024. Vezi ce ți-au pregătit astrele pentru a doua zi din această săptămână! Horoscop 15 octombrie 2024 BerbecZiua de azi îți aduce o...
Ultima oră
Pe aceeași temă