9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestyleCe corpuri de iluminat sunt potrivite pentru fiecare incapere a casei tale?

Ce corpuri de iluminat sunt potrivite pentru fiecare incapere a casei tale?

Functionalitatea, estetica si atmosfera din fiecare camera sunt influentate decisiv de caracteristicile corpurilor de iluminat pe care le alegi, astfel incat optiunile pe care trebuie sa le iei in considerare depind de activitatile intreprinse in fiecare incapere a casei tale. Lumina de care ai nevoie in dormitor nu poate fi aceeasi precum cea din baie sau de pe hol, prin urmare va trebui sa te orientezi catre corpuri de iluminat cu proprietati si surse diferite.

Tocmai pentru a te sprijini in demersul deosebit de dificil al renovarii, in randurile de mai jos vei gasi cateva detalii despre alegerea unor corpuri de iluminat potrivite pentru fiecare camera a casei sau apartamentului tau, astfel incat sa poti crea atmosfera pe care o doresti si sa poti intreprinde in siguranta si confort toate activitatile specifice fiecarei incaperi.

 

Holul

Prima incapere a casei este foarte importanta, iar functionalitatea acesteia trebuie sa fie fara repros. Astfel, va trebui sa gasesti acele corpuri de iluminat care sa se preteze acestui rol, oferind o lumina care ajunge clar pana la podea. Daca tavanul se afla la o inaltime considerabila, atunci ai putea opta pentru unul sau mai multe pendula sau chiar candelabre care sa contribuie si la decorarea incaperii. In cazul in care inaltimea plafonului nu depaseste 2,5 metri, poti alege si o plafoniera cu lumina mai puternica, pentru a asigura functionarea corecta a incaperii.

Daca vorbim despre casa scarii sau holuri lungi, destinate tranzitului, atunci trebuie sa montezi mai multe corpuri de iluminat care sa ofere siguranta in deplasare si confort vizual, in special la nivelul treptelor sau pardoselii. Astfel, ai putea alege plafoniere, aplice sau pendule care sa asigure necesarul de lumina.

 

Livingul

In functie de stilul de design interior pe care l-ai ales, corpurile de iluminat pentru living pot face parte din mai multe categorii, insa va trebui sa ai in vedere si functionalitatea diferitelor zone din camera de zi. Astfel, daca ai ales un stil modern, atunci luminile date de corpurile incastrate, un lampadar supradimensionat sau cateva spoturi indreptate spre perete deasupra canapelei vor oferi o atmosfera deosebita. Daca vrei sa oferi un aer clasic incaperii, atunci probabil ca cele mai potrivite corpuri de iluminat vor fi candelabrele si lustrele, completate de un lampadar langa fotoliu sau o veioza pe comoda din colt.

 

Diningul

Un spatiu din ce in ce mai important in locuintele moderne, diningul aduce in jurul mesei familia sau prietenii pentru momente minunate petrecute intr-o atmosfera relaxanta. Fie ca face parte din bucatarie sau este o anexa a livingului, spatiul pentru servit masa are necesitatile sale specifice vis-a-vis de corpuri de iluminat. Astfel, recomandarea este sa ai deasupra mesei o lumina suficienta pentru a putea cina confortabil, insa nu atat de puternica incat sa deranjeze.

Tip: alege candelabrul sau pendulul cu abajururile indreptate in jos, ca lumina sa fie directionata spre vesela. Se va crea o zona stralucitoare si imbietoare pentru tine si musafirii tai.  In plus, culoarea luminii ar trebui sa fie una din spectrul cald, asigurand astfel si o atmosfera de relaxare si apropiere. Cele mai indicate corpuri de iluminat pentru zona de servit masa sunt candelabrele si pendulele, astfel incat sa “imbrace in lumina” numai suprafata mesei, nu intreaga camera.

 

Bucataria

Activitatile din bucatarie cer atentie la detalii si siguranta maxima, astfel incat lumina din bucatarie trebuie sa fie clara, puternica si sa nu “arunce” prea multe umbre asupra zonelor de lucru. Astfel, un singur corp de iluminat nu este recomandat, indiferent de puterea acestuia. Deasupra blatului, de exemplu, ai putea sa beneficiezi de lumina data de cateva spoturi incastrate in mobilierul suspendat, copurile cat mai plate aplicate la partea inferioara a dulapurilor suspendate sau de o banda LED. Pentru iluminatul central al acestei camere, in schimb, ai putea folosi corpuri de iluminat precum lustrele, plafonierele sau pendulele.

 

Baia

Desi baile apartamentelor nu sunt deosebit de spatioase, este recomandat ca in fiecare baie sa montezi cel putin doua corpuri de iluminat. Ai putea alege o plafoniera pentru iluminatul general si o aplica sau un sistem de iluminat integrat deasupra oglinzii, pentru o functionalitate perfecta si evidentierea celor mai mici detalii.

Atentie! Se recomanda utilizarea corpurilor de iluminat cu protectie impotriva umiditatii IP44.

Daca vrei sa alegi din mii de modele deosebite de corpuri de iluminat produse de cele mai puternice branduri din industrie, intra pe www.eOrion.ro si bucura-te de preturile mici si livrarea rapida!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă