8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleCe ar trebui să știi despre chip tuning

Ce ar trebui să știi despre chip tuning

 
În mare parte este adevărat, însă trebuie să luați în calcul și anumiți parametri ai automobilului care, odată modificați, pot schimba radical comportamentul mașinii pe șosea. Iar o simplă vizită la un atelier de chip tuning vă va demonstra pe deplin acest lucru.  
Ce este însă un chip tuning și ce avantaje vă poate aduce acest lucru în trafic? Specialiștii de la gxgtuning.ro vă stau la dispoziție cu sfaturi și noi soluții în materie de tuning al motorului.  

Ce înseamnă, de fapt, chip tuning 

Înainte de toate, trebuie precizat că un atelier de chip tuning nu se ocupă cu falsificarea anumitor parametri sau cu datul înapoi al kilometrilor parcurși de o mașină. Toate acestea sunt practici neagreate de cumpărătorii de mașini.  
Sunt însă o serie de parametri ai unei mașini ce pot fi îmbunătățiți prin modificări la nivel de soft al mașinii. Iar acest lucru este perfect legal, solicitat de o mare parte dintre amatorii unui stil de condus ceva mai agresiv sau, cel puțin, care doresc o putere sporită pentru bolidul deja achiziționat.  
Prin urmare, putem sintetiza că un chip tuning este o operațiune de îmbunătățire a parametrilor de funcționare unei mașini la nivel de soft. Iar cum astăzi majoritatea motoarelor și componentelor esențiale pentru funcționarea unui autoturism sunt controlate electronic, este de înțeles că problemele la acest capitol pot fi foarte bine rezolvate de un specialist în softuri auto.  

De ce am avea nevoie de chip tuning 

Să nu ne închipuim însă că ameliorări ale caracteristicilor mașinii pot fi aduse prin simpla instalare a unui soft, așa cum facem la calculatoarele personale. E drept, sunt unele defecțiuni care se pot remedia în acest fel.  
Este și cazul diagnozei auto computerizate, prin care un tester conectat la un computer, cu un soft special, ne spune cu exactitate „boala” de care suferă mașina noastră. Iar de cele mai multe ori, testerul de diagnoză nu dă greș. Dacă este să vorbim însă strict despre chip tuning, acesta se ocupă doar cu sporirea performanțelor motorului.  
Iar aceste performanțe pot fi duse atât în sens ascendent, când vorbim despre o creștere a puterii motorului, cât și în sens descendent, operațiune prin care putem calibra puterea motorului astfel încât acesta să fie mai eficient și mai economic totodată.  
La modul general, un chip tuning influențează managementul motorului prin intermediul calculatorului intern, de obicei prin sporirea performanței. Spre exemplificare, un motor care dezvoltă 100 de cai putere își poate crește puterea cu o treime, prin modificări la nivelul chipsetului intern. Deși poate părea banal și aparent neînsemnat, acest lucru poate avea un rol decisiv pe șosea, atunci când te angajezi într-o depășire sau când ai de evitat un obstacol, cum ar fi o mașină care vine din sens opus.  
Află mai multe despre subiect de la specialiătii din apropierea ta – lista de colaboratori în cadrul paginii gxgtuning.ro.  
 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă