24.9 C
București
marți, 5 iulie 2022
AcasăLifestyleCasatoria se incheie abia dupa ce gasesti un avocat de partaj bun!

Casatoria se incheie abia dupa ce gasesti un avocat de partaj bun!

Divortul reprezinta sfarsitul unei perioade din viata ta dar, in acelasi timp, ofera si oportunitatea unui nou inceput. Pentru ca acesta sa fie cat mai bun, trebuie sa acorzi maxima atentie nu numai sentimentelor, ci si tuturor aspectelor practice, concrete, implicate in procesul de separare.

Cel mai bun sprijin al tau, intr-o astfel de situatie, este un avocat de partaj. El iti va oferi ajutor legat de acea operatiune juridica prin care se pune capat proprietatii comune, indiferent ca este vorba despre proprietatea comuna pe cote-parti sau in devalmasie (situatia bunurilor comune ale sotilor). Partajul bunurilor sotilor se poate realiza atat in urma unei proceduri de divort, cat si in timpul casatoriei.

Ce bunuri sunt impartite, in caz de divort?

Primele lamuriri pe care ti le poate oferi un avocat partaj se refera la informatiile despre bunurile si proprietatile care, in conformitate cu prevederile legale, se impart intre cei doi fosti parteneri. Exista mai multe categorii, dupa cum urmeaza:

• bunurile mobile, precum si cele imobile dobandite in timpul casatoriei de catre oricare dintre cei doi soti;

• orice suma de bani aflata in conturile curente ale sotilor, atat timp cat ea poate fi integrata in masa partajabila;

• de asemenea, orice sume de bani imprumutate de catre ambii soti sau doar de catre unul dintre ei unor terte persoane, sume care nu au fost restituite integral pana la momentul partajului;

• veniturile provenite din chirii, arenzi sau diferite alte surse, realizate de catre soti prin folosirea bunurilor comune, precum si de catre terte persoane, prin folosirea bunurilor sotilor.

Cum se realizeaza, concret, impartirea?

In ceea ce priveste impartirea bunurilor, un avocat partaj iti poate explica avantajele si dezavantajele fiecarei variante, in functie de situatia concreta in care te afli. In cele mai multe cazuri, se apeleaza la una din urmatoarele trei solutii:

• partajarea in natura, in mod proportional cu cota parte care ii revine fiecarui proprietar;

• vanzarea bunului, urmata de impartirea intre cei doi soti a pretului astfel obtinut. Vanzarea se poate realiza fie intr-un mod stabilit de comun acord de catre coproprietari, fie – daca nu se ajunge la o intelegere – printr-o licitatie publica. Ulterior, suma astfel obtinuta este impartita, tinandu-se cont de cota parte a fiecarui sot;

• exista si posibilitatea atribuirii intregului bun in proprietatea exclusiva a unui singur fost coproprietar, in schimbul unei sulte compensatorii.

avocat partaj

Cum se solutioneaza procesul?

Un astfel de proces poate fi solutionat prin doua modalitati si, inainte de a opta pentru una dintre ele, este nevoie sa te consulti cu un avocat de partaj. El iti va spune care este cea mai potrivita pentru tine.

In cazurile in care proprietarii ajung la o intelegere, partajul se efectueaza pe cale conventionala, prin incheierea unei tranzactii fie in cadrul procesului de divort, fie la un notar public. Aceasta varianta ofera numeroase avantaje, implicand economia de timp, cheltuieli si energie.

A doua varianta consta in emiterea unei hotarari judecatoresti de catre o instanta de judecata. Aceasta devine necesara in cazurile in care cele doua parti nu ajung la o intelegere cu privire la modalitatile de impartire a bunurilor comune.

Daca te afli in pragul unei despartiri, nu uita sa apelezi la un avocat partaj! E suficienta despartirea de partener, nu trebuie sa le spui adio si bunurilor care ti se cuvin!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă