2.1 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeLifestyleCannes 2018, regizorul Martin Scorsese va primi o distincție specială pentru întreaga...

Cannes 2018, regizorul Martin Scorsese va primi o distincție specială pentru întreaga carieră

Din 2002, cineaştii din SRF premiază unul dintre colegii lor de breaslă în deschiderea Quinzaine des Realisateurs, o secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes.

Trofeul Carrosse d’Or – al cărui nume aduce un omagiu filmului omonim cu Jean Renoir – recompensează un cineast pentru calităţile inovatoare ale filmelor sale, pentru îndrăzneala lui artistică şi pentru intransigenţa sa în arta regizorală şi în activitatea de producţie.

“În 2018, pentru a 50-a sa aniversare şi a 50-a ediţie a secţiunii Quinzaine des Realisateurs, SRF este mândră să salute un cineast de excepţie şi o sursă de inspiraţie nepieritoare”, au anunţat într-un comunicat reprezentanţii SRF.

Cu această ocazie, o specială va fi organizată în prezenţa lui Martin Scorsese la Cannes pe 9 mai, ce va include o proiecţie a filmului “Mean Streets”, prezentat în secţiunea Quinzaine des Realisateurs în 1974, urmată de o discuţie publică cu cineastul american şi de înmânarea trofeului Carrosse d’Or în cadrul ceremoniei de deschidere a acestei secţiuni.

După “Mean Streets”, Martin Scorsese a câştigat trofeul Palme d’Or la Cannes în 1976 cu filmul “Taxi Driver”, apoi premiul pentru regie în 1986 cu pelicula “After Hours”.

Anul trecut, SRF a atribuit trofeul Carrosse d’Or cineastului german Werner Herzog.

Aki Kaurismaki, Jia Zhangke, Alain Resnais, Jane Campion, Nuri Bilge Ceylan, Jafar Panahi, Agnes Varda, Naomi Kawase şi Jim Jarmush se numără printre cineaştii care au fost recompensaţi în anii trecuţi cu acest premiu.

SRF a fost înfiinţată în 1968 după scandalul Henri Langlois (directorul Cinematecii franceze din acea perioadă, concediat şi apoi repus în funcţie în urma protestelor cineaştilor) şi după anularea Festivalului de la Cannes din acel an. SRF a înfiinţat apoi la Cannes, în anul următor, Quinzaine des Realisateurs, o secţiune non-competitivă.

Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 8-19 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de actriţa australiană Cate Blanchett, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Andrei Baciu a demisionat din fruntea CNAS, după ce numele lui apare în dosarul vaccinurilor

Medicul Andrei Baciu și-a anunțat demisia, în dimineața de 11 decembrie 2023, din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Demisia...

România intră complet în Schengen abia la finalul lui 2024, recunoaște premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu, deși anunța acum două zile că România intră în Schengen, a revenit asupra acestei declarații și a recunoscut că momentul aderării...

Vlad Pascu, șoferul drogat care a omorât doi tineri, va fi judecat doar pentru ucidere din culpă, nu pentru omor

Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a condus mașina sub influența drogurilor și care a accidentat mortal doi studenți, este trimis în judecată...
Ultima oră
Pe aceeași temă