15.4 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăLifestyleAngajatii CFR se vor bucura anual de o zi libera suplimentara

Angajatii CFR se vor bucura anual de o zi libera suplimentara

Romanii dispun de 15 zile libere legale in fiecare an, cu ocazia a diverse sarbatori, religioase sau nu: 1 ianuarie, Ziua Muncii, Ziua Copilului, Ziua Sfintei Marii etc. Se pare ca unii dintre romani vor avea, de acum, 16 zile libere pe an. Este vorba despre cei care lucreaza la CFR, care vor fi liberi in ziua de 16 februarie, Ziua Feroviarilor. Atentie, insa! Propunerea se va aplica doar dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial. Daca nu lucrati la CFR, nu veti beneficia de aceasta zi libera suplimentara si vreti doar sa va planuiti concediul, va recomandam sa folositi aplicatia online mersul trenurilor pentru a afla informatii despre calatoria cu trenul spre destinatia dorita.

Ziua Feroviarilor este sarbatorita la 16 februarie din 1952, din hotararea directorului CFR si a sindicatelor CFR. Aceasta zi din februarie are relevanta istorica pentru CFR deoarece, pe 16 februarie 1933, in Atelierele CFR Grivita au avut loc revolte din partea lucratorilor feroviari. Acestia s-au revoltat impotriva conditiilor grele de munca si a cerintelor; au avut loc confruntari cu jandarmii si 7 persoane si-au pierdut atunci viata.

Totusi, din 1999, in Romania, Ziua Feroviarilor este sarbatorita la 23 aprilie, cand este sarbatorita si ziua Sfantului Gheorghe, dar probabil ca alegerea zilei de 16 februarie ca zi libera legala este si un omagiu adus persoanelor decedate in urma grevei de la Atelierele Grivita.

Cand va intra in vigoare?
Initiativa legislativa mai are nevoie sa fie promulgata prin decret de catre presedinte si apoi, publicata in Monitorul Oficial pentru a se aplica. Deocamdata, ea a primit votul aprobator din partea deputatilor, fiind adoptata in Senat inca din 2016. Fara a fi publicata in Monitorul Oficial, propunerea nu va fi aplicata.

Daca propunerea se va aplica, intrebarea care se pune este daca va fi afectat mersul trenurilor si, implicit, cei care doresc sa calatoreasca in acea zi cu trenul. Inca nu se stie raspunsul la aceasta intrebare, dar probabil ca CFR va gasi solutii pentru a nu crea nemultumiri in randul pasagerilor, mai ales ca unii nu ar calatori de placere, ci cu diverse motive.

Inchiderea garilor si oprirea din circulatie a trenurilor in ziua de 16 februarie nu ar fi avantajoasa pentru nimeni: nici pentru CFR, nici pentru pasageri. Acest lucru ar duce, cel mai probabil, la supraaglomerari in trafic, pentru ca oamenii ar alege alte modalitati de deplasare, mai ales daca ar fi nevoie urgenta sa calatoreasca, iar CFR ar avea pierderi economice semnificative.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă